X

Elevii clasei a XI-a ar putea învăța obligatoriu despre cenzură și combaterea conservatorismului

Elevii clasei a XI-a pot avea o DISCIPLINĂ OBLIGATORIE nouă.  “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”

Elevii clasei a XI-a pot avea o DISCIPLINĂ OBLIGATORIE nouă.  “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”

Un deputat PNL, Ovidiu Raeţchi, propune introducerea unei noi materii în liceu. Este vorba despre “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, care ar urma să fie disciplină obligatorie de studiu pentru elevii clasei a XI-a.

Ce temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste’:

  • identificarea unor știri false
  • verificarea știrilor din mai multe surse
  • formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor
  • identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice,
  • filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale.

Disciplina nou-introdusă va beneficia de o oră de curs pe săptămână, iar în elaborarea programei școlare, ministerul Educației se va consulta cu experți din cadrul CNA, CNCD, precum și din domeniul jurnalismului și al științelor sociale.

Iniţiator: În contextul manipularilor de tip „fake news”, ideologii toxice precum fascismul sau comunismul pot căpăta avânt

Potrivit deputatului Ovidiu Raeţchi, dezvoltarea fenomenului fake news’ generează o criza pentru societatea contemporana și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale, cu riscuri asupra securității și siguranței naționale.

„Secolul XXI este denumit și Secolul vitezei’ sau Secolul informației’, iar rapiditatea cu care se propagă un fake news’ construit abil îi poate influența pe cei mai bine pregătiți și informați dintre cetățeni. În egală măsură, tendința de ascensiune a ideologiilor extremiste reprezintă un fenomen tot mai conturat în anumite zone, chiar și în unele state europene, iar xenofobia, rasismul și antisemitismul sunt realități cu care încă ne confruntăm. Pe fondul unei crize economice, sociale sau politice, si in contextul manipularilor de tip „fake news”, ideologii toxice precum fascismul sau comunismul pot capata avant. Ascensiunea recentă a partidelor izolationiste, rasiste si antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens”, spune deputatul liberal.

El menţionează că tinerii trebuie să își dezvolte capacitatea de a discerne între un „fake news” și un eveniment real/o informație adevărată, și, în egală măsură, să poată identifica și să respingă argumentat orice formă de retorică xenofobă, rasistă sau antisemită.

De altfel, cele două fenomene pot fi strâns legate: fenomenul fake news’ este un pericol la adresa democrației și poate conduce, de exemplu, la creșterea sentimentelor anti-europene sau xenofobe, mai spune Raeţchi.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Pentru a descărca formularul 230, dați click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Big brother

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

 1. Ovidiu Raetchi este un perciunat fara perciuni ridicat și propulsat de Voiculescu. El este autorul unei liste cu site-uri „periculoase” care trebuiesc interzise. Unui pui de Iuda care s-au vândut pe 30 de arginti nu ai ce sa-i ceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.