X

ȘAPTE țări sunt în cursa de DOMINARE a lumii prin INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ (AI)

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-un discurs recent, președintele rus Vladimir Putin a făcut o afirmație incredibil de prețioasă:

“Inteligența artificială este viitorul, nu numai pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire”.  El a subliniat atât riscurile, cât și recompensele acordate de AI și a concluzionat că orice țară va domina această tehnologie va fi “conducătorul lumii”.

Ca cineva care monitorizează îndeaproape evenimentele globale și studiază tehnologiile emergente, cred că retorica înaltă a lui Putin este în întregime potrivită. Finanțarea pentru start-urile globale de AI a crescut cu o rată anuală de creștere compusă la 60% începând din 2010. Mai mult, comunitatea internațională discută în mod activ despre influența pe care AI o va exercita atât asupra cooperării globale, cât și asupra puterii naționale. De fapt, Emiratele Arabe Unite și-a numit recent primul ministru de stat responsabil cu AI.

Automatizarea și digitalizarea au avut deja un efect radical asupra sistemelor și structurilor internaționale. Și având în vedere că această tehnologie este încă în fază incipientă, fiecare nouă dezvoltare va adânci doar efectele.

Întrebarea este: Ce țări vor deschide calea și care le vor ajunge din urmă?

Țările aflate în fruntea AI Știu cât de dificil este cuantificarea și clasificarea “succesului” sau “conducerii” atunci când vine vorba de tehnologii emergente.

Există însă doi indicatori care demonstrează în mod fiabil cât de bine este bine poziționată o anumită țară pentru a dirija dezvoltarea.

Primul este grupul de talente disponibile. Țările care împing AI în față au acces rapid la profesioniști calificați. De asemenea, au dezvoltat programe universitare și curriculum AI pentru a dezvolta mai multe talente. Când vine vorba de tehnologii emergente, capitalul intelectual este un avantaj strategic imens.

Cel de-al doilea indicator este nivelul AI și al activității digitale din țară: aceasta implică suma fondurilor în circulație, companiile AI învecinate în exploatare și brevetele acordate, precum și cantitatea de date acumulate. Aceste țări construiesc fundația necesară pentru a susține viitorul AI. Dimensiunea populației unei țări va deveni mai puțin importantă pentru puterea națională. Țările mici care dezvoltă un avantaj semnificativ în tehnologia AI vor trece cu mult peste valoarea lor.

Având în vedere aceste criterii, acestea sunt cele șapte țări despre care cred că sunt în cea mai bună poziție să conducă lumea cu ajutorul AI:

Rusia: declarațiile lui Putin sunt susținute de intenția Rusiei de a face 30% din echipamentele militare robotice ale țării până în 2025. Departamentele de informații ale țării au mobilizat deja învățarea mașinilor și algoritmii pentru a proiecta mesageria pro-Rusia pe piețele media străine. Entuziasmul demonstrat al Rusiei pentru AI va merge doar pe direcția înainte.

Statele Unite: Statele Unite conduc lumea cu capital de risc de 10 miliarde de dolari, fiind cheltuit de AI. Potrivit unui raport al echipei LinkedIn din China (prin South China Morning Post), există și peste 850.000 de profesioniști AI în Statele Unite – mai mult decât orice altă țară. Cu companii precum Amazon, Google, Microsoft, Facebook și IBM care investesc foarte mult în AI, Statele Unite au toate resursele necesare pentru a deveni lider mondial în domeniul automatizării.

China: liderii din China văd AI ca fiind esențială pentru creșterea economică continuă a țării, motiv pentru care obiectivele agresive au fost stabilite pentru 2030. Cantitatea de brevete AI acordate a crescut cu 190% într-o perioadă de cinci ani, efectele automatizării fiind semnificative. Prin unele estimări, AI ar putea ridica rata de creștere economică din China cu 1,6% până în 2035.

Japonia: Această țară a fost un lider istoric în robotică, iar condițiile sunt potrivite pentru ca această conducere să continue. Caracteristicile unice ale economiei japoneze îi permit să absoarbă o cantitate mai mare de automatizări decât altele. Un studiu a evaluat potențialul de automatizare al sectorului de producție japonez la 71%, față de 60% în Statele Unite.

Estonia: Estonia se situează pe locul 27 în lume pentru cel mai rapid internet, învingând Statele Unite, conform raportului Akamai din 2017 privind Internetul / Conectivitatea. De asemenea, țara are cel de-al treilea cel mai mare startup pe cap de locuitor în Europa, potrivit raportului de investiții de pornire al Funderbeam (prin e-Estonia). Pe lângă faptul că dispune de resurse tehnice, Estonia a fost un lider în abordarea unor probleme juridice fără precedent legate de mașinile inteligente. Punctele de fricțiune care ar putea împiedica alte țări sunt soluționate la începutul anului în Estonia.

Israel: Am studiat îndeaproape industria tehnică israeliană și am văzut-o să explodeze în ultimul deceniu. Fondurile de pornire au suferit o creștere de cincisprezece ori în ultimii cinci ani. Mai mult, numărul de inițiative AI s-a triplat din 2014, iar cel puțin 60% dintre acestea se concentrează pe AI. Israelienii au o focusare-laser asupra AI într-un mod care depășește cele mai multe altele.

Canada: Orașele ca Toronto, Montreal și Edmonton sunt acasă la unele dintre cele mai bune programe AI din lume. Companiile precum Facebook investesc în Canada pentru a avea acces la acest talent, iar țara în sine construiește o facilitate de cercetare de 127 milioane USD dedicată AI. Piscina vastă și profundă de talente din Canada îi conferă un avantaj pe care puțini alții îl pot pretinde.

Cine va câștiga cursa?

Statele Unite și China sunt în prezent în cea mai bună poziție pentru a culege roadele AI. Aceste țări au infrastructura, inovațiile și inițiativa necesare pentru a dezvolta AI în ceva cu beneficii largi. De fapt, China se așteaptă să domine AI la nivel mondial până în 2030.

Statele Unite ar putea să-și mențină rolul dacă ar face AI o prioritate maximă și vor impune investițiile necesare, în același timp împărțind toate resursele necesare guvernului și sectorului privat.

În cele din urmă, însă, câștigarea și pierderea nu vor fi determinate de țara care câștigă cea mai mare creștere prin AI. Acesta va fi determinat de modul în care întreaga comunitate globală alege să gestioneze AI – ca un instrument de război sau ca un instrument de progres.

În mod ideal, țara care utilizează AI pentru a conduce lumea va face acest lucru prin conducere și cooperare, mai degrabă decât prin dominație automată.

Sunt un coleg senior al Consiliului pentru Competitivitate din S.U.A. și membru al grupului de lucru al grupului B20 / G20. Fellow Digital la CEO-ul IPsoft Inc.

 

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button