X

,,Patriarhul” Filaret vrea slujbele și predicile în limba ucraineană. Așadar, bisericile românești din Ucraina nu vor mai putea sluji în limba română

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După crearea unei singure biserici ortodoxe în Ucraina slujbele religioase vor fi oficiate în mare parte în limba ucraineană. Patriarhul Filaret a menționat că doar în unele cazuri clericii vor putea oficia slujbele în alte limbi, informează Piatyi Kanal (Canal 5).

„Slujbele religioase trebuiesc oficiate din principiu în limba ucraineană. Și predica preotului – la fel în ucraineană. Totodată vom accepta limba slavonă, cât și predicile în limba rusă. Adică nu vor exista presiuni în ceea ce privește limba liturgică”, a spus Filaret.

Trebuie de precizat că în regiunea Cernăuți sunt 440 de parohii ortodoxe, dintre care 126 sunt parohii românești. În regiune mai sunt și șapte mânăstiri românești.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Când se amestecă politicul în Biserică, poate apărea schisma.
    Pentru binele turmei celei cuvântătoare, cred că ar trebui să înceapă o discuţie şi cu tabăra lui Filaret. Nu spun că Filaret ar avea dreptate, dar ştiu cum a fost cu Mitropolia Basarabiei.
    Pe de altă parte, Filaret nu poate avea pretenţia la o Biserică Ucraineană unificată. În cazul în care e recunoscută şi acceptată aşa numita Patriarhie a Kievului, cred că cele două Biserici ar trebui să coexiste, iar credincioşii să-şi poată alege unde să meargă.
    Eu cred că un păstor al turmei (un episcop) nu ar trebui să fie interesat de stăpânirea proprie, ci ar trebui să fie interesat doar de păstrarea neatinsă a învăţăturii de credinţă.

  2. Doamne Ajuta ORTODOXINFO! Ne am bucura Sa ne Datei informatii sau predici cu Ips Longhin Jar! Nu se Mai aude nimic de Sf Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button