X

Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Tâlcuirea Sfântului Teofan Zăvorâtul

Related image

Ev Ioan 3, 13-17:

„Zis-a Domnul: Nimeni nu s-a suit la cer decat Cel ce S-a coborat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Si, dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa Se inalte Fiul Omului, ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Pentru ca Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Fiindca n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca prin El lumea.”

Tâlcuire a Sfantului Teofan Zavoratul

Dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa fie inaltat Fiul Omului, ca tot cel ce crede in el sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.

Credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care cu trupul S-a rastignit pentru noi, este puterea lui Dumnezeu spre mantuire, izvorul viu al nazuintelor si starilor duhovnicesti datatoare de viata, receptacolul harului atotcuprinzator al Sfantului Duh, care ramane pururea in inimă, si al cercetarilor tainice care sunt trimise de sus la buna vreme, in ceasul nevoii. Credinta cuprinde convingerile ce atrag bunavoirea lui Dumnezeu si puterea de sus. Acestea doua impreuna aduc stapanirea vietii vesnice. Cata vreme aceasta viata este pastrata in intregime, crestinul e de nebiruit, fiindca, lipindu-se de Domnul, este un singur duh cu El; iar pe Domnul nimic nu il poate birui. Dar atunci, de ce cad crestinii? Din pricina slabirii credintei. Slabesc convingerile crestinesti, slabeste si energia duhovniceasca. Pe masura ce are loc aceasta slabire, harul este silit sa paraseasca inima, iar imboldurile rele inalta capul. Cand apare prilejul, omul inclina spre acestea din urma, si gata caderea. Privegheaza si pazeste credinta in intreaga ei intocmire si n-ai sa cazi! De aceea zice Sfantul Ioan ca cel nascut din Dumnezeu nu pacatuieste.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Sfinți și sărbători
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.