X

Protocolul SECRET dintre SRI și Parchetul General, declarat NUL. Sentințele în dosarele DNA puse sub semnul întrebării

Curtea Militară de Apel București a dispus achitarea unui plutonier din Jandarmeria Oradea, în baza faptului că protocolul dintre Serviciul Român de Informații și Parchetul General, cu aplicabilitate și la faptele de corupție, este unul ilegal, care ”adaugă la lege”. Acest protocol a fost adăugat într-un mod ”obscur” la Codul de Procedură Penală.

Decizia Curții Militare de Apel deschide drumul spre corectarea abuzurilor comise de DNA, în ultimii ani, cu ajutorul larg al SRI și al instanțelor de judecată. De la această decizie înainte, fiecare român care a fost judecat într-un dosar de corupție, în care a lucrat și SRI, poate cere revizuirea acestuia, invocând ca practică judiciară, decizia Curții Militare de Apel.

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea dispune printr-un recurs în interesul legii, lămurirea acestor situații, cum ar fi declararea ilegală a protocolului secret SRI-Parchetul General, decizia instanței supreme fiind una general obligatorie pentru toate instanțele românești.

Revenind, judecătorii militari au ajuns la concluzia că probele adunate de SRI, în baza acestui protocol în care erau reglementate existența celebrelor echipe mixte, procuror-ofițer SRI, sunt nule de drept, fapt ce a condus la concluzia de achitare. Plutonierul de jandarmi Cantemir Marin Groza a fost trimis în judecată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul MIlitar Cluj, pentru luare de mită. Cu alte cuvinte, plutonierul Groza le-ar fi spus unor traficante de țigări din Oradea, data în care va avea loc un control, iar pentru acest serviciu a primit și sume de bani, mai exact 8.974 lei, precum și mici cantități de țigarete. Pentru a-l prinde pe plutonier, procurorii militari au delegat SRI și Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) să procedeze la ascultarea și interceptarea convorbirilor telefonice ale jandarmului, după ce în prealabil au obținut un mandat din partea unui judecător.

Probele adunate sunt ilegale

Curtea Militară de Apel București a dispus anularea probelor, adică a stenogramelor discuțiilor purtate de jandarm și cele două traficante pe motiv că acestea au fost obținute ilegal, în baza protocolului de colaborare dintre SRI și Parchetul General, document strict secret, care adaugă la lege, nefiind un act adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.

”Atributul conferit lucrătorilor SRI, constituiți în echipe mixte cu procurorii, prin art. 3, lit. g, din Protocol – este atașat celui al procurorului, aspect care conferă acestora calitatea de subiecți procesuali oficiali – organe judiciare – în sensul definit de art 130 Cod de Procedură Penală. Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât prin acte normative cu putere de lege. Consecința firească dedusă din competențele conferite lucrătorilor SRI, prin art. 3, lit. g din Protocol – este aceea a nulității absolute a probelor obținute – informații rezultate din exploatarea mijloacelor specialor de supraveghere și cercetare – aceste probe a fost furnizate de un organ fără atribuții judiciare, cu identitate secretă”, explică cei doi judecători militari în decizia din dosarul 1/81/2018, decizie care va fi una pioner pentru justiția românească. Adunarea unor probe de către alte entități, în afara procurorului de caz, în speța de față SRI, constituie o gravă încălcare a principiului loialității probelor, fapt ce atrage întotdeauna nulitatea absolută a probelor. ”Actele îndeplinite ulterior actului care a fost declarat nul sunt lovite de nulitate atunci când există o legătură directă între acestea și actul declarat nul”, mai susțin magistrații militari.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Big brotherInterne
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.