Un tribunal britanic a recunoscut legea sharia, pentru prima dată, după ce un judecător a adoptat o hotărâre de referință privind un caz de divorț, și care ar putea avea efecte importante asupra căsătoriei islamice în Marea Britanie.
În cazul cuplului despărțit Nasreen Akhtar și Mohammed Shabaz Khan, Înalta Curte a hotărât că mariajul lor religios islamic – nikah – este recunoscut de legea matrimonială britanică, în ciuda faptului că nu există un precedent legal pentru ca acesta să fie recunoscut.
În consecință, Akhtar va putea să își prezinte cazul în fața tribunalului pentru divorț, unde poate solicita o parte din averea rezultată din căsătoria sa cu Khan. Nu ar fi putut să o facă fără hotărârea Înalții Curți.
Khan a încercat inițial să blocheze cererea de divorț a soției sale, la un tribunal din Marea Britanie, argumentând că această căsătorie – încheiată în 1998 – nu era legală.
Judecătorul Williams a declarat că această căsătorie a fost anulată în conformitate cu secțiunea 11 din Actul privind cauzele matrimoniale din 1973, deoarece a fost ”încheiată fără a se ține cont de anumite condiții privind constituirea căsătoriei. Prin urmare, este o căsătorie fără voie și soția are dreptul la un decret de nulitate.”
Decizia ar putea avea implicații semnificative asupra legii sharia, în special asupra acelora, cum sunt Akhtar și Khan, care se căsătoresc mai degrabă sub legea islamică, decât în dreptul britanic. Dacă va fi urmat precedentul stabilit de cazul lui Akhtar, ar putea permite divorțuri mai ușoare și partajul bunurilor soțului în situații similare.
Un raport al Biroului de Interne, comandat de premierul Theresa May, a constatat că femeile căsătorite sub legea sharia adesea nu știu că nu dispun de protecție juridică, în temeiul legislației britanice.