X

Dosarul electronic al pacientului a fost declarat neconstituțional

de null

Image result for dosar electronic

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Dosarul electronic al pacientului, deschis pentru 13,1 milioane de români şi care cuprinde date personale cu caracter medical, trebuie reglementat din nou. Asta după ce Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului la Legea privind reforma sănătăţii.

Mai precis, în urma deliberării, judecătorii constituţionali au decis că prevederea potrivit căreia cabinetele medicale şi unităţile sanitare publice şi private cu paturi au obligaţia asigurării condiţiilor de mobilitate a informaţiei medicale în format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic de sănătate al pacientului este neconstituţională.

De asemenea, neconstituţională este şi prevederea potrivit căreia modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului este stabilită prin norme metodologice care se aprobă prin hotărâre a guvernului în condiţiile în care acest lucru ar trebui să se întâmple prin lege. Mai mult, şi sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului”, a fost declarată neconstituţională.
Reglementat printr-un act normativ de rang inferior
„Curtea Constituţională spune că dosarul electronic trebuie reglementat nu printr-un act normativ de rang inferior ci printr-un act normativ de rang egal, adică prin lege. În Constituţie se prevede că avem la dispoziţie 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial pentru a ne conforma, cel mai probabil se va da Ordonanţă de Urgenţă pentru a corecta problema”, au explicat oficiali din sistem. Aceştia susţin că dosarul electronic al pacientului va merge înainte în acest interval.
„Sistemul nu se închide, medicii vor introduce în continuare date în dosarul electronic. Textul hotărârii de guvern devine ordonanţă de urgenţă a guvernului”, a declarat şi medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. De cealaltă parte, medicii de familie pun la îndoială eficienţa dosarului electronic despre care susţin că nu i-a ajutat în vreun fel pe pacienţi.
Medic de familie: „E un proiect inutil”
„Niciun medic nu are acces la datele pacienţilor decât dacă generază o matrice care durează jumătate de oră. Şi nimeni nu îşi întrerupe consultaţiile ca să genereze matrici, lăsând la o parte faptul că trei sferturi din timp dosarul electronic nu merge. Aşa că, la ora actuală, casa de asigurări de sănătate strânge datele pacienţilor şi nimeni nu beneficiază de ele. De altfel, laboratoarele, unde m-ar interesa ca rezultatul de laborator să-mi intre în calculator, să nu mai pun pacienţii pe drumuri, cu hârtii, nici măcar nu există în proiect. Aşadar, este un proiect inutil, de care pacienţii nu au beneficiat, poate unul la 10.000”, a spus Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
”Noi suntem obligaţi să păstrăm confidenţialitatea datelor, ceea ce e normal, dar în acelaşi timp scrie că suntem obligaţi să transmitem datele. Aici este o contradicţie de termeni. Există sancţiune pentru medicii care nu transmit date în dosar şi în acelaşi timp există sancţiuni pentru medici dacă nu respectă confidenţialitatea datelor”, completează specialista.
Ce spun pacienţii 
În schimb, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), susţine că „este necesar un dosar de evidenţă a tratamentelor utilizate, a procedurilor medicale utilizate. dosarul electronic întregeşte, integrează toate informaţiile, care pot să salveze vieţi, care pot să ducă la luarea de decizii în timp util. Actuala lege lasă să scape adăugarea la lege. Ea trebuie făcută cu nişte detalii mai ales că e vorba de siguranţa datelor şi este nevoie de foarte multe precizări făcute prin lege pentru că la rândul său prin lege trebuie aplicate, elaborate diverse norme pe diverse paliere, fie ale sistemului de sănătate fie ale evidenţei populaţiei”, a comentat Barbu.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Strategia de educatie parentala “nu, n-o sa moara niciodata!” – opinia d-nei Daniela Gheorghe, din partea initiatorilor, in emisiunea “Jurnal pentru copii” a Digi24, 29 iulie 2018. https://www.digi24.ro/emisiuni/jurnal-pentru-copii/jurnal-pentru-copii-29-iulie-09-30-2-971521
    In afara de minciuni cu duiumul, se precizeaza ca atacul realei societati civile asupra strategiei si criticile aduse de Coalitia pentru Familie, Biserica Ortodoxa si Academia Romana sunt considerate a fi un asalt in stil mafiot si instigare la violenta!!!
    Strategia a inceput deja sa fie implementata in comunitati defavorizate din tara!!!

  2. Si nu doar parintii vor fi educati.

    120 de profesori și directori de școli din Cluj vor învăța cum să devină lideri în proiectul “Schimbarea în educație începe cu fiecare”

    Proiectul “Schimbarea în educație începe cu fiecare”, co-finanțat din Fondul Social European prin PROGRAMUL OPERATIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020, a fost lansat de Fundația Transylvania College împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Proiectul vizează îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate orientate pe nevoile elevilor și ale unei școli incluzive.

    Programul “THE LEADER IN ME”

    Prin programul The Leader in Me, aplicat de trei ani la Transylvania College, toți elevii devin parte activă în planul de dezvoltare a școlii. E​levii pot avea roluri de lider​, î​ncepând de la grădiniță, unde pot fi „copilul săptămânii”, continuând cu ciclul primar, unde pot fi ambasadori aișcolii și terminând cu liceul, unde pot să ajungă în Consiliul Elevilor și să reprezinte elevii în întâlnirile cu conducerea școlii.

    Proiectul are la bază nevoia identificată la nivelul fiecărei școli țintă ca echipele manageriale să își îmbunătățească capacitatea de a gestiona instituțiile de învățământ și de a răspunde nevoilor elevilor și familiilor acestora în domeniul educației. De asemenea, raspunde nevoilor lor de a dezvolta o cultura organizationala bazata pe PRINCIPIILE INCLUZIUNII SCOLARE, EGALITATII DE SANSE, NEDISCRIMINARII și DEZVOLTARII DURABILE, de care să fie atașați atât personalul școlar, cât și elevii și părinții acestora.

    http://www.napocanews.ro/2018/07/120-de-profesori-și-directori-de-școli-din-cluj-vor-învăța-cum-să-devinălideri-în-proiectul-schimbarea-în-educație-începe-cu.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button