X

A plecat Chevron, vine Gazprom. Prospecțiuni pentru gaze de șist în județul Bihor. Localnicii sunt lăsați de izbeliște de autorități

În ziua de 24.06.2018 în loc. Cheresig, com. Toboliu, jud. Bihor localnicii s-au trezit că pe terenurile agricole din proximitate se desfășurau prospecțiuni pentru exploatarea gazelor de șist. În acea zonă există un acord petrolier de explorare, dezvoltare, exploatare a resurselor naturale. Nu s-a comunicat nimic cetățenilor legat de ce se face și anul acesta s-au trezit direct cu utilajele de prospecțiuni seismice în zonă. Cetățenii nu au niciun sprijin (de la marii fermieri, autoritățile locale, județene, presa locala, presa națională – toți închid ochii la ce se întâmplă).  Au venit și jandarmii, poliția din comună, dar aceștia au ajutat „infractorii”.

Firma de prospecțiuni se numește Nis Petrol și este o companie sârbească subsidiară a Gazprom. Toate lucrurile au început cu 2-3 ani în urmă, când au mers la primărie și cu mita de rigoare li s-a pus la dispoziție toată baza de date (hărți, arendași,  cine și cât teren lucrează) și i-au contactat, mințindu-i că fac doar „câteva măsurători”, dându-le câte 100 de lei pe hectar, ca și avans la despăgubire. Legea petrolului în art. 8 prevede ca titularul dreptului de servitute ( Nis Petrol în cazul de față) trebuie să aibă acordul proprietarilor pentru acces în teren. Aceștia au doar un acord de despăgubire cu arendașii, nu cu proprietarii. Primarul PNL-ist, Maier Pavel, este exclusiv de partea lor. S-au făcut sesizări la Inspectoratul de Poliție și de Jandarmi pentru că nu au luat nicio măsură în ziua de 24.06.2018.

Televiziunea care ne-a ajutat sa prezentam ce se intampla a fost Nasul TV la emisiunea Vama Verde din 24.06.2018 ora 20.00.

Categorii
Anti-românism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

 1. Toate judetele din vestul tarii au cel putin jumatate din suprafata concesionata in acest scop (mai exact partile lor vestice, adica partea lor de pamanturi de mare fertilitate agricola).

  O harta a perimetrelor si niste informatii interesante despre lucruri care se intamplau prin 2013:

  http://www.gandul.info/financiar/guvernul-a-aprobat-mai-multe-acorduri-petroliere-intre-anrm-si-east-west-petroleum-11721655

  Romania e de fapt prada tuturor, a unei haite globale bine organizate, care isi tot schimba pionii.

  East West Petroleum – o companie care nu trebuie sa treaca neobservata:

  http://www.eastwestpetroleum.ca/projects/romania/

  De ani de zile se fac abuzuri de felul asta in Timis si Arad. In Timis s-a inceput de ani de zile si exploatarea. Iar din zonele exploatate se cara zilnic zeci de camioane de pamant agricol fertil, care se pare ca ajung si prin strainatate (despre practica asta avertiza inginerul Mircea Golosie inca din 2014). Vad zilnic o multime de camioane Schmitz Cargobull carand pamand dinspre Buzias in directia vest si cisterne cu gaz sau petrol.

  In acest fel se pregateste implementarea agresiva a Agendei 2030, anuntata anul trecut ca prioritate nationala de catre Laszlo Borbely la un seminar tinut la Timisoara. Agenda presupune, cand o citim printre randuri, si dezproprietarirea de pamanturi, oamenii urmand sa fie inghesuiti cu totii in orase, unde vor fi practic prizoneri ai acestui sistem fara Dumnezeu, iar pamanturile lor vor fi folosite in mod „sustenabil” (adica asa cum se potriveste agendei) de catre administratorii globali.

  Parte a mijloacelor prin care aceasta agenda va fi implementata la nivel global este Marea Criza Alimentara Globala, care trebuie sa aiba loc in 2020 (asa ne spunea Calin Georgescu in anii trecuti). Problema lor e ca romanii nu pot muri de foame si de sete decat daca… nu mai au in proprietate ape si pamant care poate produce hrana (agricol, paduri, pajisti etc), sau daca acele resurse devin nefertile sau sunt otravite. Si din punctul asta de vedere, Romania e pe drumul cel „bun”.

  Vreo jumatate din terenurile agricole nu mai sunt in posesia romanilor. In ritmul in care se vand, in mai putin de zece ani nu vor mai fi proprietari romani. Daca totusi pamantul ramas nu va fi vandut, va fi agresiv prospectat si apoi posibil expropriat in scopuri de exploatare. Sau executat silit, pentru tot felul de datorii absurde cu care sunt impovarati romanii – de exemplu, amenzile uriase pentru ambrozie. Mai raman gradinile, pe care daca nu reusesc sa le fure in vreun fel, le otravesc sistematic cu pesticidele folosite chiar de catre proprietari inconstienti, sau cu cele aruncate din avioane pe terenurile agricole invecinate, sau cu biocidele din campaniile obligatorii de dezinsectie. Pesticidele si biocidele nu doar ca imbolnavesc treptat populatia, dar distrug treptat solul, ucigand microorganismele fara de care plantele normale (nemodificate genetic) nu pot absorbi hrana din sol. Si otravesc apa de suprafata si din panza freatica (atat cat va mai ramane din ea si posibil otravita ca urmare a exploatarilor petroliere). In rest, apele sunt si ele aproape in totalitate cumparate sau concesionate.

  Sa nu uitam rolul esential pe care il joaca in agenda asta si activitatile de modificare a vremii si geoinginerie care se fac in mod ilegal, prin protocoale secrete, pe tot teritoriul Romaniei si la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!