X

PRECEDENT creat. CEDO a decis că bărbații GAY pot DONA SÂNGE în ciuda riscurilor de infectare HIV/SIDA

de null

Un bărbat din Franța, căruia nu i-a permis să doneze sânge pentru că e homosexual, a făcut recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) invocând discriminarea pe motive de orientare sexuală, a spus avocatul lui.

„Aceasta este prima dată când CEDO va trebui să se pronunţe asupra caracterului discriminatoriu, sau nu, din legislaţia franceză” în această speţă, a declarat pentru AFP Patrice Spinosi, avocatul reclamantului, citat de Agerpres.

Laurent Drelon, în vârstă de 48 de ani, a fost refuzat în mod repetat la centrele de donare de sânge după ce s-a declarat „homosexual” pe fişa sa de donator întocmită în timpul primei tentative de donare, în 2004.

Numai că din iulie 2016, bărbaţii homosexuali pot dona sânge, teoretic, demers care le fusese interzis din 1983 din cauza riscului de transmitere a SIDA. Însă, această posibilitate este supusă unor condiţii stabilite printr-o hotărâre din 5 aprilie 2016, printre acestea numărându-se abstinenţa sexuală timp de un an, care trebuie declarată în cadrul unui interviu prealabil.

Această interdicţie, care se aplică „indiferent de caracterul protejat sau nu al raportului în cauză şi al caracterului stabil, ocazional, multiplu sau anonim al partenerului sau de statutul serologic al acestuia din urmă”, menţine „discriminarea faţă de bărbaţii homosexuali şi bisexuali înainte de donarea de sânge”, se subliniază în actul de care AFP a luat la cunoştinţă.

Abstinenţa de un an ca o condiţie pentru donarea de sânge de către homosexuali „este fondată în mod exclusiv pe sex şi orientare sexuală (…) şi încalcă dreptul la respectarea vieţii private”, garantată de Articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, se arată în document.

Până la sfârşitul anului 2017, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa, a respins solicitarea venită din partea a patru asociaţii în vederea ridicării acestei condiţii privind abstinenţa.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
HomosexualitateSănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Oare au luat-o razna cu totii ? ce treaba are discriminarea cu viata altor oameni? Daca oamenii aceia contacteaza virusul adus de un astfel de ins ei cum mai sint daca gaylordul se simte discriminat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.