X

VIDEO: Summitul istoric dintre Donald Trump și Kim Jong Un

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul istoric din Singapore. Trump declară că s-a înregistrat un „mare progres”, informează AFP.

„A fost într-adevăr o întrevedere fantastică” care s-a derulat „mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva”, a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. „Acum vom merge să semnăm”, a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat la rândul său că acest summit reprezintă un „început al păcii”, relatează site-ul postului CNN, conform Mediafax.

Președintele Donald Trump a declarat că este de acord.

„Cu siguranță vor exista obstacole, dar astăzi este ziua unui început bun. Sunt determinat să lucrăm împreună”, a declarat Kim Jon-un.

BBC subliniază că nu se ştie ce conţine acest document ”istoric” şi ”cuprinzător”.

”Am decis să lăsăm trecutul în urmă”, a declarat Kim, potrivit translatorului său. ”Lumea va asista la schimbări majore”, a adăugat el.

”Mulţumesc foarte mult, a fost fantastic”, i-a spus Trump lui Kim, zâmbind amândoi şi strângându-şi mâinile.

”Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi). Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat şeful statului american.

După ce au semnat, zâmbit şi dat mâna, cei doi lideri au plecat mai departe.

Trump a anunţat că exemplare ale documentului semnat urmau să fie distribuite presei în scurt timp.

Cei doi lideri au avut anterior o întâlnire în tete-a-tete, precedată de o strângere de mâini istorică. Prevăzând un succes extraordinar al summitului cu liderul Coreei de Nord, Trump a spus că este o „onoare” să se întâlnească faţă în faţă cu Kim şi că va avea o „relaţie grozavă” cu liderul RPDC.

În cadrul întâlnirii cu președintele sud-coreean, în luna aprilie, Kim Jong-un a declarat că Seulul și Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuții cu SUA și China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord și China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistițiului.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!