X

Oamenii de știință apelează la tehnologie întrucât numărul de albine în declin amenință securitatea alimentară globală

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Oamenii de știință apelează la tehnologie întrucât numărul de albine în declin amenință securitatea alimentară globală

Consecințele devastatoare ale populației de albine în declin sunt evidențiate în prima “Zi a Albinei”. În jur de 80% dintre culturi sunt polenizate de insecte. RT întreabă dacă există alternative pentru a ne asigura alimentația.

Potrivit Greenpeace, aproximativ 40% din albinele comerciale s-au pierdiut în Statele Unite din 2006. Declinul este atribuit unei creșteri în sindromul colapsului coloniilor, un fenomen ce se produce atunci când majoritatea dintre albinele lucrătoare a unei colonii dispar. Cauza este necunoscută, deși unii experți au oferit diverse explicații variind de la infecții, cresterea urbanizării, pierderea habitatului și utilizarea răspândită a pesticidelor.

Citește mai mult: Doi băieți arestați pentru vandalism ce a ucis 500 de mii de albine

Oricare ar fi motivul, polenizarea insectelor contribuie direct la producția unei mari porțiuni din aprovizionarea alimentară, deci declinul dramatic al albinelor trebuie să fie un avertisment: ori ajungem la rădăcina problemei, ori dezvoltăm o alternativă tehnologică capabilă să îndeplinească aceeași funcție.

Dar poate fi o soluție tehnologică viabilă?

Cercetarea înlocuitorilor robotici este condusă de către Eijiro Miyako de la Institutul Național de Știință Industrială și Tehnologie Avansată al Japoniei. O dronă controlată manual, dispozitivul are o dimensiune de aproximativ patru centimetri și este acoperită cu păr de cal tratat cu gel conceput să colecteze polen.

Miyako speră ca echipa sa să elaboreze în cele din urmă o dronă capabilă de utilizarea inteligenței artificiale pentru a identifica flori independent. Deja dronele s-au dovedit capabile să polenizeze încrucișat crinii japonezi fără a le afecta tulpinele sau petalele firave. “Sperăm că asta va putea ajuta la contracararea problemei declinului albinelor”, a spus Miyako pentru New Scientist. “E important ca albinele și dronele să fie folosite împreună.”

În martie, gigantul de retail american Walmart a înregistrat un brevet pentru albine robotice ce speră că va putea poleniza culturi precum cele reale. Deși planurile companiei pentru brevet sunt neclare, unii experți sunt de părere că gigantul retail pătrunde mai adânc în piața agricolă.

Citește mai mult: Albine robot: Walmart plănuiește o polenizare globală

Și dacă robo-albinele eșuează?

O altă opțiune pentru a diminua amenințarea dispariției albinelor este metoda cunoscută ca pulverizarea cu polen, în care polenul este pulverziat deasupra câmpurilor de către avioane. Potrivit unui studiu de la MIT, polenizarea cu polen este eficientă pentru anumite culturi dar nu poate rezulta în aceeași cantitate de fructe precum polenizarea naturală.

Există și opțiunea de a merge de la plantă la plantă cu o pensulă înmuiată în polen, vopsind meticulos fiecare petală de mână, În Hanyuan, o regiune muntoasă din Provicia de sud-vest Sichuan a Chinei, perele au fost cultivate utilizând tehnica polenizării de mână de la începutul anilor 1980. Tradiția a început după ce apicultorii au refuzat să-și mai închirieze albinele după ce au aflat că se foloseau insecticide pentru a ucide căpușe în copaci.

Citește mai mult: Un roi enorm de albine ‘furioase’ ar putea să descindă asupra Marii Britanii după furtul a milioane de albine

Sună costisitor…

Niciuna dintre aceste soluții nu sunt viabile din punct de vedere economic. Studiul MIT estimează că poate lua 120 de zile pentru ca o persoană să polenizeze un hectar de mână. Numai în SUA sunt 153.000 de hectare de livezi de meri, asta însemând că polenizarea de mână ar costa peste 876 de milioane de dolari – o sumă colosală, în special când te gângești că n-ar costa nimic dacă albinele ar rămâne în viață.

Conform unui studiu separat, beneficiul economic global al polenizării naturale echivalează la aproximativ 265 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, statistica ascunde valoarea sa “reală” din moment ce o alternativă viabilă încă nu a fost elaborată, asta însemnând că dacă polenizarea naturală ar înceta brusc, s-ar putea să nu fie niciodată înlocuită – asta făcând polenizatorii naturali practic de neprețuit.

Citește mai mult: S-au descoperit furnicile ‘explozive’: Insectele kamikaze ucid prădătorii cu toxine

Deci ce putem face – să înfometăm?

Chiar și inventatorii albinelor robotice sunt sceptici că ar putea vreodată să devină adevărați înlocuitori ai albinelor. Cel mai simplu lucru ar fi să salvăm albinele. Potrivit New York Bee Sanctuary, ce poți face e să interzici toate pesticidele, fungicidele și erbicidele din grădina ta, să te abții de la eliminarea buruienilor, să cumperi miere locală pentru a sprijini apicultorii și să plantezi plante favorabile albinelor.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Atata pierdere de timp si bani pentru ceva ce s-ar rezolva de la sine si fara nici o cheltuiala, daca pur si simplu nu ne-am mai amesteca in mersul firesc al naturii. Dar incearca azi sa faci asta si vezi daca mai esti lasat. De cand ma chinui sa pastrez gradina curata de pesticide si alte chimicale si sa ii permit naturii sa isi descopere frumusetea fara interventia mea. Dar astazi pesticidele sunt pur si simplu aruncate peste noi din zbor, fara sa ne intrebe cineva ceva, si peste tot zbarnaie motocoase si motocultoare care iti dau impresia ca aerul a devenit o uriasa teava de esapament pusa in gura naturii de o civilizatie care pare sa vrea sa se sinucida ucigand totul odata cu ea. Gandim cu creierul intoxicat de pesticide si alte otravuri si ne miram de ce nu mai gasim solutii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button