X

SACRIFICAȚI a doua oară! De FRICĂ, autoritățile române NU au mai MARCAT Ziua Națională a MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Luni ar fi fost prima dată când ziua arestării a 10.000 de tineri, în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, ar fi fost comemorată oficial în România, după eliminarea comunismului. Anul trecut, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea, demersul a fost criticat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel. Motivul e simplu: printre dintre cei martirizați în închisori au fost legionari. În loc să tacă, sperând să treacă neobservați, autoritățile aveau la îndemână o soluție: ABROGAREA LEGII.

Luni s-au împlinit 70 de ani de la una dintre cele mai mari atrocități comise de comuniștii proaspăt instalați la conducerea României, arestarea a 10.000 de persoane, în urma unei operațiuni bine pusă la punct pe întreg teritoriul țării. Drama acelor zile i-a impresionat pe câțiva parlamentari care au inițiat o lege pentru marcarea evenimentului. Cei mai mulți erau liberali, partid din care provine și președintele țării. Legea a trecut de ambele camere și apoi, pe 30 mai 2017, Klaus Iohannis a emis decretul de promulgare.

Aniversarea este intitulată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Totuși, pe 14 mai 2018, evenimentul nu a fost marcat prin nimic de Administrația prezidențială. Pe 13 și pe 14 mai nu apare nicio declarație a președintelui, niciun comunicat care să amintească de comemorare. Explicația nu este deloc simplă și e legată atât de evenimente petrecute imediat după promulgarea legii, cât și de situația delicată în care este acum președintele cu oficialii din Israel și cu reprezentanții comunităților evreiești din Europa.

No news, good news

Uneori e știre și absența oricărei știri, iar celebrarea zilei de 14 mai se încadrează perfect pe acest șablon. Dacă la promulgare Președinția a emis un comunicat prin care anunța instituirea Zilei naționale, anul acesta tăcerea a domnit asupra împlinirii celor 70 de ani.

În primăvara-vara lui 2017, Iohannis era pe cai mari din punctul de vedere al relațiilor externe. A fost primul șef de stat european primit pe peluza de la Casa Albă și a adus celorlalți lideri mesajul de dincolo de ocean al unui Donald Trump aflat la început de mandat. Pe 5 iunie, în timpul vizitei în SUA, președintele României a primit premiul „Lumina Națiunilor”, cea mai înaltă distincție acordată de Forumul American Jewish Comitee.

Numai că, exact înainte de a pleca spre America, președintele a promulgat legea inițiată de 32 de parlamentari, dintre care cei mai mulți, 28, erau liberali. Pe 6 iunie, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a dat un comunicat foarte acid la adresa președintelui Iohannis. Motivul este simplu, în expunerea de motive folosită de inițiatori erau enumerate printre numele martirilor ridicați în acea noapte și membri sau simpatizanți ai Mișcării Legionare. Printre ei și Mircea Vulcănescu sau Radu Gyr, nume pe care Institutul le vânează cu plângeri penale pe oriunde apar, de la licee, străzi la tricouri.

Anul trecut, Iohannis nu a răspuns oficial la acest comunicat, dar tăcerea de zilele astea arată că și-a însușit critica.

Ca o părere personală, președintele nici nu putea proceda altfel, pentru că abia a avut parte de critici din partea președintelui Comunității evreiești din Europa, după nefericita declarație cu „înțelegerile făcute cu evreii”, și relațiile cu Israelul sunt delicate, după refuzul de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Un mesaj de comemorare a unor legionari îi trebuia? Evident că nu. Pe siteul oficial, pe pagina de Facebook, președintele a tăcut legat de această Zi națională. Colegii mei au întrebat oficial la Administrație dacă a existat vreo manifestare de comemorare, dar răspunsul pare să întârzie.

Cel mai dur comunicat al Institutului Elie Wiesel de după un act al Președinției României

Pe 6 iunie 2017, Institutul „Elie Wiesel” a dat cel mai dur comunicat care vizează o acțiune a Președinției României. După emiterea acestor critici, Klaus Iohannis nu a răspuns.

Iată textul de acum un an: „Conform Agerpres în 30 mai 2017 preşedintele României a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” constată cu îngrijorare că în expunerea de motive care a însoţit legea pe parcursul circuitului legislativ sunt invocate ca „martiri ai temniţelor comuniste” persoane condamnate pentru crime de război. Acest fapt, deşi contravine nu doar valorilor şi principiilor democratice, dar şi legislaţiei româneşti în vigoare, nu a stârnit nicio reacţie publică. De asemenea, ne exprimăm consternarea pentru faptul că iniţiatorii legii au ales ca argument pentru promovarea acestui proiect legislativ să citeze din Iustin Pârvu, care în tinereţe a activat în Mişcarea Legionară, iar mai târziu a făcut apologia legionarismului şi a avut repetate poziţii antisemite şi de negare a Holocaustului. Alegerea parlamentarilor care au iniţiat legea poate să creeze confuzie asupra menirii pe care aceasta trebuie să o aibă. Comemorarea victimelor regimului comunist din România nu trebuie să reprezinte un prilej de reabilitare a celor care în anii regimurilor totalitare precedente au contribuit, din ipostaze multiple şi cu responsabilităţi diferite, la respingerea democraţiei şi la instituirea antisemitismului ca politică de stat.”

Mircea Vulcănescu, Radu Gyr și arhimandritul Iustin Pârvu, invocați de inițiatori

În expunerea de motive, inițiatorii, dorind să sublinieze lovitura grea primită de toate elitele românești în 1948, se în treabă retoric: „Suntem conştienţi de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, a poetului Radu Gyr şi a soţiei sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu, între mulţi alţii care au pătimit în aceste temniţe?”

De fapt, în această enumerare sunt cuprinse nume arestate în perioada 1947-1958, nu doar cele din 14-15 mai 1948. Tot inițiatorii folosesc, fără a cita numele părintelui Iustin Pârvu, un fragment din mărturia acestuia de la arestările în masă:

„Cu vreo patru, cinci zile înainte de plecarea din Roman, mi se arată o imagine: undeva în întuneric, în fundul sălii, o scânteie de lumină. Şi mă opresc, într-adevăr în realitate, după două săptămâni, în faţa puşcăriei Aiudului.

Eram legaţi la ochi şi ca să merg către capătul sălii mi-au dat prosopul de la ochi şi tocmai lumina aceea mi se arată mie acolo unde caraliul deschide celula: -Intră aici, banditule! Şi asta era scânteia şi celula mea. Şi am mai avut o prevestire la ieşirea din puşcărie. Le-am zis camarazilor mei: -Măi, băieţi nu murim. Fiţi atenţi, rezistăm şi mergem înainte. Lupta se duce mai departe. Şi într-adevăr aşa a fost.”

Poate că a fost un act de curaj, amintirea tuturor celor care au pătimit în gulagul românesc, dar tăcerea de anul ăsta demonstrează că a fost doar necunoaștere a evenimentului tragic și a tuturor implicațiilor și sensibilităților sale.

Nici măcar iniţiatorii legii nu au aprins o lumânare pentru martirii arestaţi în urmă cu 70 de ani

Acesta a fost primul an când ar fi trebuit sărbătorită „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, instituită printr-o lege votată de Parlament şi promulgată de preşedintele României în 2017. „Evenimentul Zilei” i-a contactat pe iniţiatorii legii pentru a afla cum au marcat ziua pe care ei au instituit-o ca sărbătoare naţională

Luni, 14 mai, a fost sărbătorită pentru prima oară „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, instituită printr-o lege iniţiată de deputatul PNL Daniel Gheorghe, semnată de mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi UNPR, şi votată de Parlament în primăvara anului trecut. Legea a fost promulgată de preşedintele României în data de 30 mai 2017 şi a fost publicată în Monitorul Oficial o zi mai târziu.

Potrivit prezentei legi, sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri. Totodată, în această zi, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES vor difuza, cu prioritate, emisiuni şi materiale informative despre evenimentele petrecute în perioada prigoanei comuniste în ziua de 14 mai 1948”, scrie în textul legii 127/2017.

Principalul promotor al sărbătorii, nu a avut timp să marcheze ziua

„Evenimentul zilei” i-a contactat pe iniţiatorii legii pentru a afla cum au cinstit ziua sărbătorită în urma propriei lor iniţiative. Daniel Gheorghe, iniţiatorul principal al legii, a spus că: „Nu am organizat niciun eveniment pentru că nu am avut timp. Nici nu am participat le vreun eveniment, deşi ştiu că au fost mai multe autorităţi locale şi ONGuri care au marcat această zi”. Gigel Ştirbu, un alt parlamentar care a semnat iniţiativa legislativă, a spus că nu a sărbătorit ziua pentru că a fost plecat din Bucureşti. Am insistat şi i-am spus că ziua putea fi marcată oriunde în România. „De pe drum nu am putut sărbători această zi”, a venit răspunsul deputatului PNL.

Florica Cherecheş, deputat PNL provenit din judeţul Bihor, este un alt iniţiator al legii. „Sunt iniţiative pe care le semnez pentru că mi se par oportune, dar nu înseamnă că sunt iniţiator principal. La această lege am fost co-semnatar. Nu am marcat această zi în vreun mod special pentru că am fost de dimineaţă până seara în Parlament”, a explicat alesul liberal. Am insistat şi am întrebat dacă a aprins vreo lumânare pentru cei comemoraţi în ziua de 14 mai: „Nu, nici lumânări nu am aprins că am fost până seara în Parlament. Dar în urmă cu o săptămână, la târgul Gaudeamus de la Oradea, ştiu că s-au lansat două cărţi pe această temă”. „Şi dumneavoastră aţi participat la lansarea acelor cărţi?”, am insistat. „Eram şi eu la Gaudeamus în timp ce erau lansate”, a fost răspunsul deputatului.

Iniţiator al legii: „Nu ştiu despre ce este vorba”

Un alt iniţiator al legii este deputatul Ovidiu Raeţchi. Nici el nu a marcat în vreun fel această zi. „Avem, de trei ani, o problemă de legislaţie. Pentru astfel de manifestări organizate de autorităţile locale sau alte instituţii, invitaţiile pentru a depune coroane de flori vin la preşedintele Camerei Deputaţilor şi el deleagă deputaţi pentru aceste manifestări”, a explicat deputatul PNL.

„Şi dumneavoastră nu puteţi depune o coroană la un monument ca deputat dacă nu aveţi această delegare?”, am insistat. Răspunsul deputatului a fost că „nu”. L-am contactat şi pe purtătorul de cuvând al PNL, Ionel Dancă, în contextul în care legea a fost iniţiată, în 2016, de mai mulţi parlamentari liberali.

„La nivel central, PNL nu a organizat niciun eveniment. După cum ştiţi preşedintele partidului, Ludovic Orban, este plecat într-o vizită în străinătate (Germania –n.r.). Dar este posibil ca la nivel local să fi fost organizate evenimente în acest sens”, a spus Dancă. L-am rugat să dea exemple de astfel de evenimente la nivel local. A promis că se interesează şi revine cu un telefon.

Până la închiderea ediţiei, purtătorul de cuvânt nu a mai dat niciun semn de viaţă. Singurul iniţiator al legii din partea PSD este deputatul de Teleorman Valentin Boboc. Aceasta a părut chiar contrariat de întrebarea dacă a marcat în vreun fel ziua de 14 mai: „Nu. Nu ştiu despre ce este vorba. Dar ştiu că joi este ziua evreilor”. I-am explicat că este printre iniţiatorii legii. Nici măcar aşa nu părea a şti despre ce este vorba cu această zi. L-am întrebat dacă la „ziua evreilor” va participa. „Dar care este problema cu ce fac eu sau nu fac?”, a fost răspunsul deputatului.

Administraţia prezidenţială şi TVR nu au răspuns solicitărilor EVZ

În legea 127/2017 se specifică faptul că Societatea Română de Televiziune „va difuza, cu prioritate, emisiuni şi materiale informative despre evenimentele petrecute în perioada prigoanei comuniste în ziua de 14 mai 1948”. A solicitate informaţii de la TVR despre emisiunile difuzate luni în memoria acestei zile, dar până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.

Am solicitat şi Administraţiei Prezidenţiale să specific dacă luni a fost marcată în vreun fel această zi naţională, dar, de asemenea, nu am primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei.

Avocatul Poporului, singura instituţie cu mesaj preluat de Agerpres

Legea indică Agerpres ca una dintre instutiţiile care în ziua de 14 mai ar trebui să difuzeze materiale speciale despre victimele închisorilor comuniste.

Numai că pe Agerpres singura referinţă de luni la această zi naţională este un mesaj transmis de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. „Aceste persoane, catalogate ca „duşmani ai poporului” au fost, aşadar, încarcerate, multe ucise, iar familiile lor hărţuite, batjocorite şi supuse unui tratament regim special. Abuzurile Securităţii nu au cunoscut limite: intelectuali de marcă ai ţării au fost daţi afară din facultăţi pentru că erau cu origine nesănătoasă şi trimişi în posturi de muncitori necalificaţi, preoţii fie au fost lichidaţi, fie deportaţi în lagăre de concentrare, profesori, medici, politicieni sau ţărani s-au trezit peste noapte arestaţi, supuşi torturilor şi trimişi în închisoare”, a menţionat Victor Ciorbea.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Teolog Mihai-Silviu Chirila: Aceasta stire confirma afirmațiile noastre constante de anul trecut,de pe Ortodoxinfo, ca Patriarhia Romana a primit “binecuvantarea” statului ateu antinațional de a capta publicul naționalist ortodox prin asocierea imaginilor ierarhiilor romani cu ideea reabilitarii si cinstirii martirilor inchisorilor comuniste (pe care nu i-a numit niciodata sfinții inchisorilor, cum s-ar fi cuvenit), fidelizandu-i dupa deciziile eretice din Creta pe credincioșii ortodocși in jurul unui proiect care nu a avut niciodata de gand sa ii repuna pe sfinții inchisorilor la locul cuvenit in Biserica Ortodoxa Romana (nu s-a discutat niciodata de canonizarea lor) si determinandu-i sa nu ia pozitie fața de ierarhii care au semnat in Creta. Odata realizat obiectivul, legile dictatoriale impotriva martirilor inchisorilor au reintrat in vigoare, dupa principiul “la commedia è finita”.

Cititi va rugam si:

COINCIDENTA? 14 mai 1948 – infiintarea statului Israel. 14 mai 1948 – 10 000 de arestari in Romania

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

11 comentarii

  1. Sfinte ILIE Proorocul Înainte Mergator al Celei de a doua veniri a Domnului IISUS HRISTOS DUMNEZEU MESIA ajuta ne ca Adevărul sa fie lege pe acest pământ si ORTHODOXIA SA ÎNFLOREASCA IN GRADINA MAICII DOMNULUI iar pleava și neghina de foc sa se stârpeasca.
    amin

  2. Care frica? Pai Parlamentul este plin de jidani .voi chiar credeți ca ar lasa sa se deschidă cutia pandorei? Pai dacă S ar oficializa actele martirice din temnițele comuniste S a r vorbi despre crimele acestor jigodii și ei știu asta din acest motiv nu trebuie sa și păteze imagina de popor surghiunit de popoare .

    1. Misiunile SpaceX chiar prin aceasta se deosebesc de toate celelalte lansări de misiuni în spațiu și anume că rachetele purtătoare. după ce au lansat obiectivele pe orbită, se reîntorc pe pământ și chiar aterizează cu precizie ieșită din comun la locul prestabilit lor pentru aterizare, urmând să poată fi folosite ulterior și pentru alte misiuni. De aceea tot entuziasmul în legătură cu reîntoarcerea rachetelor purtătoare pe pământ în aceste condiții și, fie vorba între noi, chiar este o reușită tehnologică deosebită. De-aici, însă, și până la dorința lui Elon Musk de colonizare a planetei Marte fiindcă, vezi Doamne, pe Pământ nu mai e loc, e o diferență ca de la cer la pâmănt…

  3. Pentru care să nu cumva să piardă puterea și privilegiile pe care le-au dobîndit la locul pe care au apucat să-l ocupe, fiecăruia îi e frică doar de stăpînii acestei lumi. Ei sunt palpabili. Față de Dumnezeu nu mai au frică. Și de ce ar avea dacă nu cred că Dumnezeu există, și că vor da negreșit socoteală pentru ceea ce au făptuit într-o viață scurtă, pentru o veșnicie lungă-lungă.

  4. Biserica Ortodoxa Romana este astazi institutia care tine in viata comunismul in Romania – desi PCR-ul nu mai e si am scapat si de Ceausesti si de colhoz, totusi comunismul traieste prin Biserica si prin ideologia crestina similara celei comuniste. Chiar daca martirii temnitelor comuniste ar fi canonizati, Biserica ar ramane o institutie puternic de stanga, anticapitalista, impotriva libertatii individuale, proprietatii private si in esenta impotriva fericirii si demnitatii omului.
    Deci lupta impotriva comunismului, dusa de multi martiri, ar fi oricum celebrata mai mult simbolic de Biserica si de credinciosii ei, comunisti pana-n sange. Asta, daca nu cumva martirii ar fi folositi in mod cinic pentru promovarea ideilor retrograde comuniste (egalitate, colectivism, ura de clasa etc) impotriva carora au luptat si care “valori” comunistoide neacceptate de ei in viata le-a si adus moartea.

    Biserica Ortodoxa nu are capacitatea de a mai motiva oamenii sa urmeze calea comunista a credintei, Dumnezeu nu mai are nimic de oferit omului de astazi – oricum nimic ce nu-i poate oferi lumea asta mult mai tentanta – si doar prin terorism, adica folosirea amenintarilor cu damnarea vesnica, mai poate controla pe cineva.
    Din acest motiv, ierarhii ortodocsi, constienti de realitate, s-au dat de partea statului, care le asigura traiul imbelsugat, caci daca s-ar lasa in mainile credinciosilor de astazi, ar muri cu zile, in saracie si lipsa de sens. Ori ierarhii nu-s prosti, isi fac si ei un calcul matematic, si arunca o privire si in istoria relativ recenta, sa vada ce au patit cei care s-au opus puterii. Evident ca orice om rational alege traiul bun aici pe pamant, nu suferinta fara sens si mantuirea, deci e de inteles de ce ierarhia Bisericii e de partea statului. Pana la urma nici nu gresesc foarte mult avand in vedere ca Crestinismul insusi este comunist – cel putin asa cum este el prezentat in Evanghelie si-n Faptele Apostolilor, precum si cum este el trait in manastiri de calugari. Deci de ce s-ar certa ierarhii cu statul modern, doar pentru interpretari diferite ale aceluiasi sistem socio-economic si cultural?

    De fapt la cat de comunist este Crestinismul, mult mai perfid decat regimul instaurat la noi dupa 1948, nici nu vad rostul unor asemenea celebrari. Cata vreme si comunistii, si crestinii moderni, lupta impotriva instinctului natural de proprietate privata, impotriva libertatii individuale, si lupta pentru egalitate, colectivism si distrugerea individualismului, ma doare-n fund si de unii si de altii, ca promoveaza aceleasi ineptii si acelasi regim tiranic proletcultist ce a dus la moartea a zeci de milioane de oameni. Diferenta dintre ei e irelevanta – unii il vor dictator pe Hristos, ceilalti pe Marx, dar sistemul socio-economic comunist e o copie fidela a sistemului crestin descris in Faptele Apostolilor. Pana si lozinca “de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi” tot de primii crestini a fost nascocita – comunistii atei au copiat-o doar de la Biserica (in special de la manastiri).

    Si in plus, decat sa platim amenzi pentru antisemitism, fara nici un rost, mai bine nu mai comemoram deloc martiri care sunt folositi pentru promovarea stangismului. Ma indoiesc ca cei care au murit, luptandu-se impotriva comunismului, ar fi vrut sa fie comemorati si folositi de comunisti in promovarea nonvalorilor lor egalitarist-proletcultiste retrograde.

    Cata vreme Biserica este un focar de comunism, nici o sarbatoare de-a ei nu mai are valoare, nici dumnezeul ei comunist.

    De ce sa celebrez oameni folositi pentru promovarea urii, a abolirii proprietatii private si a distrugerii libertatii individuale, si care vor sa bage intreaga omenire intr-un nou colhoz, totul la comun? Care mai este diferenta intre Hristos si Rotschild, daca ambii duc la acelasi sistem totalitar antiuman?

    Va luptati cu cine nu trebuie, ca si comunistii sunt de-ai vostri. Mai bine va impacati cu ei ca nu sunt deloc atat de diferiti de voi. Si voi tot de stanga sunteti. Cu rare exceptii desigur – dar care nu fac decat sa intareasca regula.

    1. Frățioare faci un amestec grotesc din toate. Cred și sper că acest comentariu a fost aprobat fie din greșeală, fie ca să se vadă dacă există vreo reacție printre creștinii ortodocși la elucubrațiile tale. Și din păcate, cu o singură excepție, nu există.
      Pune mâna pe carte învață ce e cu ortodoxia de la Sfinții Părinți, că prea mulți părinți în viață de la care să mai înveți nu mai există. Cere efort mult, dar merită. Hristos nu bagă pe nimeni cu de-a sila în Rai. Sau poate dorești să ai parte de chinul cel veșnic alături de cei ce batjocoresc dreapta credință?

    2. @ Dan
      Tu chiar intelegi ce scrii? Biserica Ortodoxa este exact opusul comunismului / materialismului! De unde ai scos aiurelile astea? Daca te iei dupa apostazia multor ierarhi ortodocsi (citati de tine), acolo ajungi: mintea ta confuza se umple de idei dracesti.
      Biserica apartine Lui Hristos, iar scopul vietii nu este lumea asta, ci Invierea!

  5. Nene Dan, am impresia că amesteci rău lucrurile. Nu poți blama principiile creștine, numindu-le “comuniste”, doar pentru că au fost instrument de manipulare în mâna bolşevicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button