X

Comisia Europeană dorește negocieri de ADERARE cu Albania şi Macedonia

Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre UE deschiderea negocierilor pentru aderarea Albaniei şi Macedoniei, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

„Comisia Europeană propune Consiliului să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei“, a spus Federica Mogherini într-o conferinţă de presă la Strasbourg, unde Parlamentul European s-a reunit în sesiune plenară.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a pledat ca Uniunea Europeană să-şi deschidă porţile pentru ţările din Balcanii de Vest.

„Dacă nu ne deschidem spre ţările din acea regiune extrem de complicată şi tragică, şi dacă nu le oferim o perspectivă europeană, vom asista la reizbucnirea războiului în acea zonă, aşa cum am văzut în anii 1990“, a declarat Juncker.

„Nu vreau să văd reîntoarcerea războiului în Balcani, aşa că trebuie să ne deschidem către ei“, a insistat el.

Polonia, Italia şi Austria se numără printre statele membre favorabile accelerării eforturilor de deschidere a UE spre această regiune în care influenţa Rusiei şi a Chinei se află în creştere, notează Reuters.

Însă chestiunea este privită cu suspiciune la Paris.

„Să avem 30, 32 (de state membre, n. red.) peste câţiva ani? Cu aceleaşi reguli, pur şi simplu nu este realizabil“, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în prima sa intervenţie în Parlamentul European.

Propunerea Comisiei Europene cu privire la Albania şi Macedonia vine în contextul negocierii ieşirii Marii Britanii din UE.

Albania are aproape 29.000 de kilometri pătraţi şi peste 2,8 milioane de locuitori, în timp ce Macedonia are aproape 26.000 de kilometri pătraţi şi peste 2,1 milioane de locuitori.

Macedonia se află în prezent în negocieri cu Grecia pentru adoptarea unui nou nume.

„Republica Macedoniei de Nord“, „Republica Macedoniei Superioare“, „Republica Macedonia Vardar“ sau „Republica Macedonia (Skopje)“ sunt câteva dintre sugestii.

Categorii
Uniunea europeană
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!