Un proiect de lege pentru prohibiția surogației materne (gestația pentru altul) a fost introdus în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului federal al Rusiei. Proiectul este susținut de Biserica Ortodoxă Rusă, relatează website-ul Pravoslavie.ru. Vicepreședintele Departamentului Sinodal pentru Biserică și Societate și Media, Vakhtang Kipshidze a declarat că Biserica vede practica surogației ca o degradare a demnității femeii și o subminare a valorilor familiei.

„Credem că practica maternității surogat diminuează demnitatea femeilor. O astfel de abordare a nașterii copiilor nu corespunde cu vederile noastre asupra familiei și căsătoriei. Această situație poate fi văzută ca aceea a unei mame care își vinde copilul, ceea ce moral este obiecționabil”.

Dl. Kipshidze a subliniat că dorința de a purta și naște copii este perfect normală, „dar nu este necesar să resortisăm la surogație pentru aceasta” întrucât surogația este o tehnologie care „subminează perspectiva asupra familiei și relațiilor copilului și mamei. Poate fi promovată practica adopției de copii care și aceștia au nevoie de dragoste parentală”, a mai spus Kipshidze.

El a notat că surogația este prohibită în multe țări, dar în plus față de barierele legislative, „ar trebui să existe o respingere morală și educație în spiritul respectului față de demnitatea femeii, care nu poate fi considerată incubator pentru copiii altora.”

Conform inițiatorului proiectului, senatorul Anton Belyakov, surogația este trafic de copii. În opinia mea, este nu doar imorală, dar violează drepturile femeilor și ale copiilor. Așa încât astfel de practici trebuie interzise în Rusia, la fel ca în majoritatea țărilor civilizate.”

El a accentuat că în Federația Rusă au fost multe scandaluri de surogație în ultimii ani, în special legate de mame care refuză să dea copilul, de transferul copilului a cupluri homosexuale, separarea gemenilor sau alte situații de conflict.