X

TRIST: MMB, măcinată de ecumenism, ajunge de râsul lumii după ce starețul de la Golia a tocat 60 mii de euro la păcănele

fostul stareț, preotul Vitalie Victorin Danciu si Serafim Nastasiu staretul Manastirii Golia

• Final neasteptat intr-un dosar de executare in care este implicata Mitropolia Moldovei si Bucovinei • Din cauza fostului staret de la Manastirea Golia, urmeaza sa fie platite daune de peste 50.000 euro • Chiar daca hotararea instantei este definitiva, clericii au negociat cu creditorul o alta forma de plata • Staretul Vitalie era cunoscut pentru patima jocurilor de noroc • O parte importanta din sumele imprumutate era folosita pentru ostoirea pornirilor • Chiar daca in proces a fost implicata si Mitropolia, responsabilitatea a revenit exclusiv Manastirii Golia

In spatiul public s-a discutat de multe ori despre averile preotilor si bisercilor din tara. La un moment dat, s-a estimat ca averea clericilor ar fi de de 3 miliarde de euro, iar mai apoi de 10 miliarde de euro. Aici intra terenuri, cladiri, paduri. Chiar daca sta bine la capitoul incasari, Biserica Ortodoxa Romana este deficitara la capitolul plati.

Spre exemplu, Manastirea Golia de la Iasi a fost obligata de instanta sa achite o datorie de 60.000 euro catre Gabriel Gherghesanu, angajat in administratia publica locala. Chiar daca sentinta este executorie, nu s-a ajuns la sechestre pe bunurile manastirii. In consecinta, Gherghesanu a fost abordat de catre conducerea de la Golia pentru a stabili o intelegere privind plata debitului.

Mai precis, preotii au cerut ca datoria sa fie platita in rate. Deoarece s-a mai ars in relatia cu fetele bisericesti, Gherghesanu a cerut incheierea unui acord notarial. Documentul arata ca Manastirea Golia trebuie sa plateasca lunar o rata de aproape 4 mii de euro pana la stingerea debitului. Contactati telefonic, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au precizat ca s-a ales aceasta formula, deoarece suma ar fi importanta.

„Suma va fi platita de Manastirea Golia. Se va plati in transe pentru ca este o suma foarte mare”, a declarat Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Serafim Nastasiu, staretul Manastirii Golia, a refuzat sa ofere un punct de vedere. Nu sunt cunoscute sursele din care vor proveni banii pentru achitarea datoriei.

De unde a pornit datoria

Inainte de numirea lui Serafim la carma manastirii, lacasul era condus de preotul Vitalie Victorin Danciu. La un moment dat, acesta a imprumutat sub diverse pretexte sume importante de la oamenii de afaceri din oras. A venit si randul lui Gherghesanu, care avea o serie de conexiuni cu zona bisericeasca. Dupa mai multe rugaminti, pe data de 3 august 2012, Gabriel Gherghesanu a imprumutat arhimandritului Vitalie suma de 53 de mii de euro. Staretul a invocat nevoia urgenta de a plati utilitatile restante ale manastirii si diverse lucrari de restaurare. Datoria trebuia platita pana pe data de 30 mai 2013. Staretul a asigurat creditorul ca va obtine banii de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Pe traseu, Gherghesanu i-a mai dat 7.000 de euro, la solicitarea staretului. Functionarul din Primaria Iasi a declarat ca banii i-a strans cu ajutorul fiului sau, care lucra in Austria. Dupa ce a expirat perioada de returnare a banilor, Gherghesanu i-a cerut staretului sa scrie pe o hartie ca datoreaza suma amintita. Astfel, pe data de 24.07.2013, Vitalie a semnat in calitate de arhimandrit, folosind si stampila Manastirii Golia. De fapt, semnatura si stampila au reprezentat dovezile care au demonstrat teapa fostului staret.

Preotul a fost mazilit

Deoarece tot mai multe persoane se plangeau de tepele trase de preotul Vitalie, conducerea Mitropoliei a hotarat ca acesta sa fie mutat disciplinar. Multe dintre sumele stranse de Vitalie nu erau folosite pentru bunastarea manastirii. Acestia erau tocati pe jocuri de noroc, calugarul fiind renumit pentru aceasta patima.

Mitropolia a incercat sa stinga acest conflict cu Gherghesanu, dar din 60.000 de euro nu i-a achitat nici 10.000 de euro. De aceea Gherghesanu a apelat la ajutorul instantei. Acesta a anuntat ca va declansa o actiune separata pentru recuperarea cheltuielilor de judecata.

Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!