X

Gata cu Dl sau Dna: O agenție de stat canadiană urmează să folosească termenul de gen neutru ‘părinte’ în loc de tată și mamă

No more Mr or Mrs: Canadian state agency to use gender-neutral ‘parent’ instead of father or mother

Gata cu Dl sau Dna: O agenție de stat canadiană urmează să folosească termenul de gen neutru ‘părinte’ în loc de tată și mamă

O agenție guvernamentală canadiană a emis noi recomandări instruind personalul să folosească termene de gen neutru în loc de “tată” sau “mamă” atunci când vorbesc cu clienții. Decizia agenției a fost intens criticată.

Directiva Service Canada, o agenție însărcinată cu furnizarea de servicii și programe guvernamentale către cetățeni, afirmă că personalul ar trebui să folosească onorifice de gen neutru pentru a evita “afișarea unei idei preconcepute” către un anumit sex sau gen.

Onorifice precum domn, doamnă sau domnișoară “pot fi considerate/percepute ca specifice genului de către client”, potrivit documentului văzut de canalele în limba franceză Radio Canada și Huffington Post Canada. În loc, angajații Service Canada trebuie să se adreseze angajaților cu nume întregi sau cu modul preferat cu care se autointitulează.

“E important ca Service Canada, ca organizație să reflecte populația diversă a Canadei și să se asigure că viziunile și interesele canadienilor sunt luate în considerare atunci când elaborăm politici, programe, servicii și inițiative”, se citează.

Citește mai mult: Genul ‘X’: Canada introduce pașapoarte de gen neutru

Recomandările exclud cuvintele “tată” și “mamă”, ce sunt considerate “specifice genului”. Cuvântul “părinte” ar trebui să fie folosit în schimb ca o opțiune mai neutră.

Service Canada a confirmat adoptarea noii practici, scriind că “a făcut anumite ajustări ce permit publicului să confirme cum vor să fie adresați de către Service Canada, pentru a ne adapta la realitățile secolului 21.”

S-a mai spus: “Doamnă/Domnule vor fi folosite în continuare dacă preferința clientului este cunoscută.” În toate cazurile “canadienii vor decide cum doresc să fie adresați.”

 

 

 

Reacțiile au fost rapide, cu politicieni de opoziție ridiculizând directiva agenției. “Prioritățile lor sunt date peste cap”, a spus parlamentarul conservator Larry Miller în fața reporterilor miercuri. “E complet ridicol. Am o mamă și un tată. Oricine, chiar și de ar fi născut de o mamă surogat, are o mamă și un tată biologic… Cu toții avem. Atât am avut de spus.”

Parlamentarul Bloc Quebecois, Louis Plamondon a sugerat că este un drum alunecos, zicând: “Ar trebui să încetăm să discutăm despre ‘piața neagră’, să interzicem asta? Ar trebui de asemenea să interzicem termenul ‘whitewashing’? Totul este foarte filozofic, nu-i așa?”

Rheal Fortin, un parlamentar independent, a glumit: “Aproape că aș dori să zic că sunt bucuros că nu au probelme mai mari la Service Canada.”

După ce indignarea s-a acumulat, Ministrul Familiei Jean-Yves Duclos a apărat recomandările Service Canada. “Să fim clari, Service Canada va continua să folosească Dl/Dna când interacționează cu Canadieni. Vrem doar să confirmăm cum doresc oamenii să li se adreseze ca o chestiune de respect”, a postat Duclos.

 

 

Guvernul liberal al Justin Trudeau a introdus anterior un număr de propuneri similare, incluzând adoptarea imnului de gen neutru în care al doilea vers s-a schimbat de la “domnește în fiii tăi” la “domnește în noi toți”. Anul trecut guvernul federal a anunțat oferirea opțiunii unui al treilea gen – genul cu desemnarea ‘X’ – pe pașapoarte și acte de călătorie.

 

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
ExterneTransgender
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

6 comentarii

 1. Substantive de genul neutru:

  – un animal, doua animale;
  – un dobitoc, doua dobitoace (acesta avand si variante de masculin si femin);
  – un necuvantator, doua necuvantatoare.

  Daca ne comportam ca niste dobitoace (sau mai rau) si nu reactionam, vom fi tratati ca atare de unii care se considera stapani de sclavi sau de animale.

 2. Daca imi aduc bine aminte, s-a intamplat si la noi o chestiune de genul asta, mai „soft” si anume denumirea de „asistent maternal” a fost schimbata cu cea de „asistent parental”.

 3. Am primit scrisoare de la banca CIBC in Canada iar formula era :

  Madame/Monsieur , Laura C
  prima data cand vad o formula de adresare cu domn si doamna in acelasi timp.
  Hristos a inviat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!