X

ANALIZĂ: Riscurile la care se expun SUA dacă ar ataca în Siria

RISCURI LA ADRESA SUA

Statele Unite vor să impună măsuri de retorsiune regimului sirian, însă ele caută să evite un atac frontal cu Rusia, care ar putea să conducă la o escaladare militară ce ar fi dificil de controlat.

”Statele Unite trebuie să fie atente să nu lovească ţinte ruse sau să omoare consilieri ruşi, ceea ce limitează în mod considerabil număul opţiunilor lor, deoarece ruşii sunt foarte adesea integraţi în trupele siriene”, explică pentru AFP Ben Connable, un expert de la centrul de reflecţie Rand.

Moscova dispune de două baze aeriene pe costa siriană, echipate cu apărare antiaeriană sofisticată, şi anume la Tartus, nu departe de frontiera cu Libanul, şi Hmeimim, în nordul Latakia.

Hmeimim este protejată de baterii de apărare antiaeriană foarte moderne de tip S-400 şi de mijloace mobile de apărare antiaeriană – Panţir şi Tor M1.

La Tartus, unde armata rusă dispune de instalaţii portuare de mai multe decenii, baterii de apărare antiaeriană de tip S-300 au fost instalate, de asemenea.

Pe de altă parte, potrivit postului american NBC, care citează oficiali americani neidentificaţi, Rusia a reuşit să bruieze comuncaţiile unor drone americane de supraveghere care survolaeză Siria.

Aceste drone sunt mai mici şi mai puţin rezistente decât avioanele fără pilot de tip Predator şi Reaper, care pot să fie înarmate cu rachete, însă aceste bruiaje ”foarte sofisticate” îi îngrijorează pe oficialii amerciani citaţi de NBC.

MIJLOACE

Un atac aerian contra Siriei pare că va fi comis cu rachete, ca anul trecut.

Este probabil ca Statele Unite să aleagă să lanseze simultan un mare număr de rachete, ceea ce va creşte şansele de a trece de apărarea antiaeriană a Siriei şi aliaţilor săi.

USS Donald Cook – un distrugător de clasa Arleigh Burke echipat cu rachete de tip Tomahawk – se află în estul Mării Mediterane, dar şi Aquitaine – o fregată franceză multirol (FREMM) echipată cu rachete de croazieră.

Aceste două nave, care ar putea să fie ajutate de un submarin american sau britanic, ar putea să joace un rol în această operaţiune.

Însă bombardiere invizibile pe radar de tip B-2, care zboară la înaltă altitudine, ar putea de asemenea, să fie utilizate, aşa cum s-a întâmplat în ianuarie 2017, într-un atac vizând gruparea Statul Islamic (SI) în Libia.

Categorii
Al III-lea război mondial
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

7 comentarii

  1. Hristos a înviat! scuze de off-topic fraților, dar mă poate cineva ajuta cu niste informatii despre părintele Cosmin Tripon din Beiuș? Va rog din suflet, ajung la sfârșitul săptămânii în zona zalau și tare as merge duminică la sfânta liturghie la sfinția sa. Știe cineva unde slujeste in prezent, eventual cum pot lua legătura cu sfinția sa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!