Valul de frig și zăpadă, neobișnuit pentru sfârșitul lunii martie în România, a adus sute de apeluri și sesizări despre berze albe aflate în pericol.
”Dar NU toate au nevoie să fie salvate”, atrag atenția specialiștii de la Societatea Ornitologică Română.
Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. La fel de tare suferă și șoimul dunărea, specie aflată pe cale de dispariție. În Bulgaria, sute de berze întoarse prea devreme fac faţă cu greu frigului şi ninsorii.
Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.
Cum le puteți ajuta?
Iată câteva sfaturi de la S.O.R.:
”1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.
2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.
3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.
4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.
5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului.
6. Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar.”
”Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenții. S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, spune Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.
Societatea Ornitologica Romana
Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii.
Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii, pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit.
Barza albă este o pasăre de talie mare și are nevoie de curenții de aer cald pentru a continua migrația. Fără acești curenți ar avea un consum imens de energie în migrație, nu ar putea ajunge să parcurgă distanțe de peste 200 de kilometri zilnic.
Frigul din ultima săptămână a făcut cele mai multe victime în rândul păsărilor de talie mică. Cel puțin în București și în zona de sud a țării au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă.
Și la ele, măsurile de prim ajutor sunt simple.
„Ca să nu ajungeți să culegeți păsări înghețate din zăpadă, cel mai bine este să preveniți acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei. Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu PÂINE! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.
Dacă totuși ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:
”1. Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.
2. Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook.
3. În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).
4. Puneți-i apă alături.
5. Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.
6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar. recomandările noastre sunt pentru Fundaţia Visul Luanei, Vets4Wild Romania, Asociatia Peregrinus.”
De 3 ani, Societatea Ornitologică Română a instalat hrănitori în 14 orașe din România, pentru a ajuta păsările să treacă de iarnă.
Din 2017, SOR a dezvoltat alături de Enel prima aplicație menită să ajute berzele albe din România – Uite Barza – aplicație cu ajutorul căreia se face recensământul berzelor albe.
Sursa: Pro TV
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Ce ma bucur ca vorbiti despre pasari!!!!!!
Am vazut pe FB un video pe pagina „Romancuta” unde niste oameni au adus berzele in casa, la caldurica! Bravo lor!
https://www.facebook.com/Romancutza/?hc_ref=ARTo0u8B3BZ55x-lzvm_GOjNo_NVyHfOsuJAqOq5x6NCBEF9G614l4kuJdV4YLUF6HY
Si aici e cam frig si eu pun pe terasa, intr-un castron, seminte pt pasari, amestecate cu putina untura de rata, am citit ca doar iarna le putem da putina grasime, ca sa faca fata la frig. Eu am pus o lingurita de untura la un castron de seminte, sa zicem 300 grame de seminte. Vin multi porumbei la masa 🙂
Barzisorul nostru a ajuns zilele astea si e cam dezorientat. Totul e alb aici, pe langa Timisoara. Ca-n toiul iernii. Si aerul miroase ciudat, a spirt medicinal – am mai simtit acelasi miros iarna asta, la o alta ninsoare abundenta. Atata zapada nu am mai vazut niciodata la sfarsitul lui martie. Slava Domnului ca se incalzeste in zilele urmatoare. E de ajuns ca geoinginerii sa se opreasca vreo cateva ore si imediat se arata soarele si se curata cerul. Pana atunci, lui ii pun pestisori, fan si crengute in gradina, daca aterizeaza pe aici, si agat batoane cu seminte in pomi pentru alte pasarele. Si ma rog sa treaca toate pasarile cu bine si peste asta.