X

Biserica Ortodoxă Rusă va avea de la anul nouă sfinți români în calendarul local

Noua_sfinti_romani_calendar_rusia

În cadrul ședinței de lucru de miercuri de la Mănăstirea Danilov din Moscova, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei, de introducere în calendarul local a unor sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017, informează basilica.ro.

Referatul nr. 8 aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 7 martie menționează numele celor nouă sfinți români care nu se regăsesc în prezent în calendarul Bisericii Ruse și care vor fi incluși începând cu noua ediție a calendarului ortodox local.

  • Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit (1/14 septembrie);
  • Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18/31 decembrie);
  • Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie/9 octombrie);
  • Sfântul Ierarh Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei (24 aprilie/7 mai);
  • Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august/12 septembrie);
  • Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7/20 august);
  • Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu (16/29 august);
  • Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești (27 septembrie/10 octombrie);
  • Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11/24 aprilie).

În data de 24 martie 2017, patriarhia română a transmis o scrisoare tuturor Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe surori prin care aducea la cunoștință canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 și propunea introducerea unora dintre aceștia în calendarele locale.

Biserica Poloniei a fost prima Biserică Ortodoxă Autocefală care a răspuns pozitiv propunerii Patriarhiei Române de a introduce sfinţi români în calendarul bisericesc local. În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei din data de 16 mai 2017, ierarhii polonezi au decis trecerea în calendarul local a peste patruzeci de sfinţi români.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române se regăsesc mai mulți sfinți importanți pentru ortodoxia slavă, iar ultima sfântă rusă a cărei cinstire a fost generalizată în România prin decizie sinodală este Sfânta Cuvioasă Matrona din Moscova.

De asemenea, în calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sărbătorile a peste cincizeci de sfinți străromâni sau români, la care se vor adăuga cele nouă zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor și cuvioșilor români cu viață sfântă.

Categorii
Lumea ortodoxă
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

  1. Datele de sărbătorire sunt puse eronat. Spre exemplu Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei este sărăbtorit pe 30 august (după calendarul nou), iar după calendarul vechi ar trebui sărbătorit pe 17 august, nicidecum pe 12 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!