X

Existența iadului în adâncurile Pământului și focul lui cel înfricoșător

Related image

Existența iadului, ca loc de chinuri veşnice, este adevăr axiomatic. Diavolul şi slujitorii săi se străduiesc din răsputeri să nege realitatea iadului. Ceea ce mi-am propus în acest cuvânt este să arăt, pe temeiul Revelaţiei Dumnezeieşti, unde se află iadul.

Sfânta Scriptură a Vechiului Testament ne arată desluşit că iadul se găseşte în interiorul pământului. Cartea Numerii în capitolul 16 relatează despre răzvrătirea împotriva lui Moise a unui grup contestatar, în frunte cu, Core, Datan, Abiron şi On. Moise a spus poporului cele ce urmează:

,,Dacă Domnul va face lucru neobişnuit: de-şi va deschide pământul gura sa şi-i va înghiţi pe ei şi casele lor, şi corturile lor, şi tot ce au ei, şi dacă ei de vii se vor duce în iad, atunci să ştiţi că oamenii aceştia au dispreţuit pe Domnul’’ (v. 30). Când Dumnezeu a adus pedeapsa peste răzvrătiţi, ,,şi-a deschis pământul gura sa şi i-a înghiţit pe ei… şi s-au pogorât ei cu toate câte aveau de vii în iad şi i-a acoperit pământul şi au pierit din mijlocul obştii’’ (v. 32-33). Psalmistul David scria despre vrăjmaşii săi: ,,Intra-vor întru cel mai de jos ale pământului’’ (Psalmul 62, 9).

Când Mântuitorul a găsit pe demonizatul din ţinutul Gherghesenilor, legiunea de demoni care-l luaseră în stăpânire

,,Îl rugau să nu le poruncească să meargă în adânc’’ (Luca 8, 31). Este evident că în acest text ,,adânc’’ este o altă denumire prin care se desemnează iadul.

Despre pogorârea la iad a Mântuitorului, Învăţătura de Credinţă a Bisericii Ortodoxe ne spune că după răstignire, Preasfântul Trup al Domnului Iisus a fost aşezat în mormânt, iar cu duhul

,,S-a coborât şi a propovăduit duhurilor ţinute în închisoare, care fuseseră neascultătoare altădată…’’ (I Petru 3,19-20).

Cântarea bisericească a 6-a de la Canonul Învierii acelaşi lucru ni-l spune:

,,Pogorâtu-Te-ai întru cele mai de jos ale pământului şi ai sfărâmat încuietorile cele veşnice, care ţineau pe cei legaţi, Hristoase; iar a treia zi, ca şi Iona din chit, ai înviat din mormânt’’.

La acestea aş adauga cele ce se întâmplă în aşa numitul ,,Triunghi al Bermudelor’’, unde mai multe avioane şi nave au dispărut fără urmă, fără ca ştiinţa să aducă o explicaţie satisfăcătoare. Nu cumva este vorba de pogorârea de vii în iad a celor care se găseau în avioanele şi pe navele respective?  Dumnezeu ne-a descoperit existenţa iadului şi a locului său cu multă limpezime. Dacă înţelegem şi credem că iadul este situat în interiorul pământului, ni se deschid în faţă alte şi alte posibilităţi de cunoaştere.

Este focul iadului real, fizic, sau exprimările Sfintei Scripturi sunt metaforice? Aceste întrebări voi căuta să răspund, după puterile mele, întemeindu-mă, evident, pe Descoperirea Dumnezeiască. Numeroase sunt textele nou-testamentare prin care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne vorbeşte despre focul iadului. Aş alege doar două, pentru exemplificare:

 ,,Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui’’ (Matei 25, 41);

,,Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie’’ (Luca 16, 24).

Revelaţia Dumnezeiască ne oferă adevărata cunoaştere şi înţelegere cu mult înaintea ştiinţei. După ce-am văzut că iadul se găseşte în interiorul pământului, ştiinţa vine şi confirmă acest lucru, spunându-ne că în adâncurile pământului incandescenţa atinge câteva mii de grade. Sfântul Pionie a trăit în vremea împăratului Deciu (245-251) şi s-a încununat ca Mucenic al lui Hristos. În faţa locuitorilor Smirnei, iudei şi elini, acesta a spus:

,,Aduceţi-vă aminte iarăşi de arderea Muntelui Etna şi de aprinderea Insulei Siciliei. Iar dacă acelea vi se par că sunt departe, apoi cunoaşteţi apele cele calde, care ies din pământ, de unde se încălzesc şi se înfierbântă? Au nu din focul care este pregătit păcătoşilor în părţile cele dinăuntru pământului? De aici cunoaştem că va fi pedeapsa cea de foc a păcătoşilor de la Dumnezeu, prin Cuvântul lui Cel Întrupat, prin Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea nu vom sluji zeilor elineşti şi nu voim a ne închina idolului de aur’’ (Vieţile Sfinţilor pe martie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 186-196).

Cele de mai sus nu mai lasă loc niciunui dubiu. Focul iadului este o realitate înfricoşătoare, mai presus de orice îndoială. Este un foc real în care vor arde în veci, fără a se mistui, păcătoşii tuturor veacurilor. Sunt destui care contestă acest fapt, căci diavolul ar vrea să nu credem în existenţa iadului, înlăturând din oameni frica de Dumnezeu. Nu ne este îngăduit să relativizăm adevărurile Dumnezeieşti prin tot felul de speculaţii omeneşti, cum că iadul n-ar fi un loc, ci o stare şi că această stare n-ar fi chiar atât de înfricoşătoare. Sfânta Scriptură ne spune desluşit: cel care a fost pe pământ un bogat nemilostiv îl roagă pe Avraam să le spună fraţilor lui să-şi schimbe vieţile păcătoase, ,,ca să nu vină şi ei în acest loc de chin’’ (Luca 16, 28).

Câtă vreme ne mai dă Dumnezeu să trăim pe pământ, să ne străduim, cinstite cititorule, să nu ajungem în acel loc de chin veşnic. Dumnezeu ne vrea pe toţi în Împărăţia Lui cea veşnică.

Pr. Ioviţa Vasile

Categorii
Predici, conferințe, interviuri, sfaturi
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

10 comentarii

 1. O luati razna cu interpretarile astea si ajungeti mai rau ca sectarii.
  Cum sa se afle iadul in mijlocul pamantului marginit ? Sufletul nu e materie ! Mai lipsea la acest articol si filmarea asta de pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ja-XPp_iMr4 ..si gata, parintele Iovita e primul crestin care a aflat in EXCLUSIVITATE unde se afla cu adevarat iadul. 🙂
  Vai de ortodoxia voastra ! Ramaneti mai bine la informatie.

 2. „La acestea aş adauga cele ce se întâmplă în aşa numitul ,,Triunghi al Bermudelor’’, unde mai multe avioane şi nave au dispărut fără urmă, fără ca ştiinţa să aducă o explicaţie satisfăcătoare. ”

  1) Cateva din avioanele disparute in triunghiul Bermudelor zac pe fundul oceanului ( Tv National Geografic). Au fost chiar identificate dupa modelul identificarii Titanicului.. Pe masura ce tehnologia se va dezvolta, e de asteptat sa apara tot mai multe si sa existe harti cu evenuala lor pozitionare.

  2) Parointele Galeriu era de patrere ca zona Triunghiului Bermudelor este sub efectul blestemelor fostilor sclavi adusi din Africa pt a munci in America pe plantatii. Cei care erau epuizati si se estima ca nu vor putea fi vanduti, erau aruncati de vii in mare. De unde si blestemele lor.

  3) Port Royal, orasul piratilor din zona ( imparatia pacatului ), cladit pe o zona imbibata cu apa, s-a scufundat in pamant, in urma unui tzunami. Practic casele s-au scufundat in pamant, iar toata zona s-a prabusit sub nuvelul marii. Cei de la Discovery au prezentat imagini luate de scafandri. Sugerau ca in cazul in care nu s-ar fi produs cataclismul, Port Royal ar fi fost astazi in prosper Hong Kong…

 3. Temperatura din „centrul” Pamantului este o idee venita dintr-o ipoteza – fantezia cuiva…, nicidecum din „stiinta”.
  Dupa stiinta, pana in centru ar fi vreo 6.300 km iar „sapatura”/sondare s-a facut pana la puitn peste 12 km:”The deepest, SG-3, reached 12,262 metres (40,230 ft) in 1989 and still is the deepest artificial point on Earth. The borehole is 9 inches (23 cm) in diameter. In terms of true vertical depth, it is the deepest borehole in the world.”
  Ce inseamna „stiintific” 12km/6.300km??? Nici 2/1000….
  Vezi http://www.iflscience.com/environment/deepest-hole-world/
  NU STIE NIMENI NIMIC IN MOD STIINTIFIC. S-a spus ca la 12 km era temperatura de 180 de grade dar nu stim cum au aflat asa de bine ca trebuia fire electrice si senzori sa transmita informatia si forarea se face doar cu elemente metalice asamblate brut, nicidecum cu dispozitive atasate. Asa ca nu se poate crede nici macar aceasta declaratie.
  …. Oceanul are adancime maxima gasita de vreo 11 km – Pacific, groapa Marianelor … iar despre temperatura de acolo (unde fundul e ca u sant, transeu …. aflam ca la partea de sus a santului:
  ” The temperature at the top is 1 to 4 °C (34 to 39 °F).”
  Adica – in pamant ar fi 180 de grade dar la 1 (un) km, in apa, abia daca ar fi vreo 4 grade – CUM DE NU SE INCALZESTE APA DE LA PAMANT/FUNDUL OCEANULUI???
  ————————
  CAnd ajungem la „Bermude” eu renunt….
  Nu cred ca „Adevar” este egal cu „realitate fizica” ci mult mai mult.
  Nu cred ca talcuirea scrierilor ortodoxe se poate baza pe stiinta actuala si nicidecum pe „pareri” trambitate ca dogma in stiinta.
  Sigur ca sufletul nu poate fi atins de presupusa temperatura ridicata din presupusul centru al Pamantului – substanta ne-materiala, subtila si de neintelea de noi a sufletului nu se „intalneste” cu focul „din lume”.
  Daca ar fi asa, cand ne arde sufletul am intra in frigider, presupunand ca sufletul chiar ar fi materialiceste pe undeva prin trup si nu dimpreuna cu trupul omului, „legat” intr-un mod tainic si de nedeslusit de om.
  Apoi, pacatosul din iad sufera intr-un fel in care nu putem intelege decat prea putin – inclusiv arderea fara mistuire…. ca auzisem/citisem si depre altele .
  Cred ca „pamant” semnifica mult mai mult decat materialitatea perceputa – poate fi si substanta din care am fost creati, poate fi si bariera dintre lume si dincolo de lume”, …. nu cred ca folosirea doar a sensului de planeta sau tarana poate descrie cuvintele si invatura ortodoxa.
  …..
  Pai, daca stim unde-i Iadul hai sa-i zicem lui Elon Musk sa fac o naveta care sa mearga spre centrul Pamntului si sa-l duca pe Zuckerberg sa-i conecteze pe draci la Fese-Buci.
  E mult mai aproape decat planeta Marte si nu exista nici un risc pentru o „cartita” sa se prabuseasca cu echipajul de creduli care s-ar imbarca sa se intalneasca cu „intra-terestrii””… ca cu „extra-terestrii” s-au facut destule filme.

 4. Nu ma pot abtine, iertare:
  1. Cred ca sufletul pacatosului se mistuie, insa nu si trupul care nu insoteste sufletul in lumea de dincolo.
  2. Sigur ca Iadul este un „loc” dar un loc unde ajung sufletele oamenilor… care nu au material;itate, prin urmare este un loc special fara dimensionalitate fizica, fara caracteristicile materiale specifice geografiei, geologiei, topografiei…. In matematica avem „spatii” (riemanian de exemplu) si „locuri” (geometice, de exemplu care „tin” de imaginar, virtual adica ne-material. Dsigur ca „dincolo” nu e matematica noastra dar nici nu ajunge vreun fir de par pe care – insa – putem sa-l ducem pe fundul oceanului.
  3. Cum sa-i spui omului despre cele pe care nu le poate intelege fiindca nu le vede, nu le aude, nu le simte, nu le percepe…??? Construind exemple cu ceea ce poate intelege din realitatea lui existentiala, sugerandu-i si fortand asemanari spre a-i transmite sentimente de atractie sau respingere.
  Cumva, ca la icoane – nu sint fotografii ca sa ne „placa” sau nu, ci transfigurari de neintalnit in realitate care sugereaza, semnifica trairi, stari sufletesti, atitudini – sint sfinti dar nu sint poze de buletin…
  ———-
  Sigur ca nu contest realitatea Iadului ba mai mult, a destinatiei nedorite pentru SUFLET!
  In acelasi timp, cred ca daca incercam sa localizam materialiceste Iadul atunci – ca destinatie a SUFLETULUI dupa moartea trupului ar trebui sa ni se spuna unde anume este Raiul?
  Cumva, deasupra pamantului, adica pe Pamant???
  Si daca pe Pamant inca nu e, … „ni-l facem” noi, ne facem apoi…. nemuritori? (nu mai spun ce Imparatie va veni PE PAMANT…)
  Ajuns cu acest tip de logica aici, permiteti-mi sa solicit revizuirea argumentelor si reanalizarea concluziei (materialiste) din „incercarea” articolului.

   1. Poate avem intelesuri diferite pentru „materialitate”….
    Pentru ceea ce stiu eu, materialitatea „tine de fizica „solidului”, este ceva perceptibil senzorial car3e poate fi cantarit, masurat, vazut (eventual… ca aerul are greutate dar nu il distingem, adica nu-l vedem…).
    Sufletul nu are aceste caracteristici ale solidului – nu se „vede” nici cu ochiul, nici cu aparatele… nu se cantareste – neavand greutate, adica masa ca un „solid”…, nu se miroase, nu are lungime/latime/grosime…
    Astfel ca mai multe suflete nu se „aduna” intr-un loc fizic „solid”, perceput si masurabil de om adica localizabil in spariul tri0dimensional.
    Absolut tot ce este creat are atat o substantialitate materiala cat si o alta, o tesatura ne-materiala, p structura subtila, fina si nedetectabila cu simturile si cu vreun aparat facut de om….
    (substanta – ceea ce este perceptibil sie cauza a „urmei” lasate, a efectului produs in lumea fizica).
    In cazul omului, faptura/fiinta sa are vizibila, perceptibila materialitatea trupului si nevizibila, ne-perceptibila…. ne-materialitatea sufletului care nu „merge” unde este o locatie materiala ci undeva tainic si inaccesibil inainte de moartea fizica omului „de rand”.

 5. 1. Nu sunt primul crestin care afla, in exclusivitate, unde se afla iadul. Dumnezeu a descoperit lucrul acesta in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie, precum vedeti din textele inserate. Daca dumneavoastra, Radu, stiti mai multe decat Dumnezeu, n-aveti decat sa contraziceti. Va doresc sa nu traiti experienta iadului nici temporar, nici vesnic.
  2. Nu vreau sa pierd timp si sa intru in polemici inutile, raspunzand la toate cele scrise mai sus. Mie-mi e de-ajuns ce invata Revelatia Dumnezeiasca, raman la informatiile acestea.
  3. Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor. Cat despre mantuire…

 6. Măi, păcătoșii la sfârșitul veacurilor, după înviere, se vor munci și cu trupul și nu doar cu sufletul, îndoită va fi munca atunci. Poate ați auzit cum zice Sfânta noastră Biserică, că atunci unii vor învia spre înnoirea vieții iar alții spre înnoirea osândei. Țineți minte cuvântul acesta „înnoirea osândei” ce înseamnă adică, că osânda cea de pe urmă este mai mare decât cea dintâi. Trebuie să înțelegeți, că așa cum este văzută materialnica, și o parte nevăzută, nematerialnica, așa există un rai materialnic(care va fi din nou după înnoirea Pământului după cum mântuiesc Scripturile) și un rai nematerialnic(Cerurile Cerurilor vezi facerea), la fel și iadul, există și ca materialnic în pântecele Pământului, și ca nematerialnic, ca un loc unde lipsește Harul Lui Dumnezeu.

 7. Nu stiu cat de important este s sti unde este iadul;chiar si Raiul;important e ca fiecare om sa constientizeze ca exista;ca de stiut foarte multi stiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!