Guvernul ungar a anuntat marti ca a depus un proiect de lege care vizeaza ONG-urile finantate de miliardarul american George Soros, pe care il acuza ca faciliteaza imigratia, intr-o versiune inasprita fata de textul pe care l-a prezentat la mijlocul lui ianuarie, potrivit RTL.be, citat de Rador.
Cum era prevazut, proiectul de lege stabileste o taxa de 25% pe finantarile externe acordate ONG-urilor considerate ca „sprijina” imigratia ilegala. El prevede de asemenea interzicerea accesului pe teritoriul ungar pentru strainii banuiti ca favorizeaza intrarea in Ungaria a solicitantilor de azil si posibilitatea de a interzice cetatenilor unguri sa se apropie de zonele de frontiera.
Textul prevede si o noua dispozitie: obligatia pentru ONG-uri sa se supuna unei „verificari” din partea serviciilor de securitate ale tarii inainte de a fi autorizate sa functioneze. „Daca ONG-urile refuza sa ceara aprobarea sau daca aprobarea le este refuzata, parchetul le va amenda si daca infractiunea persista activitatea lor va putea fi interzisa”, a detaliat marti in fata presei un purtator de cuvant al guvernului, Bence Tuzson. Aceasta dispozitie va necesita „o majoritate de doua treimi” pentru a fi adoptata de Parlament, a recunoscut el.
Potrivit analistilor, acest lucru face improbabila examinarea legii inaintea legislativelor din 8 aprilie, cand premierul suveranist Viktor Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv.
ONG-urile, care au denuntat modificarea initiala a legii, n-au comentat imediat marti versiunea inasprita. Oficial botezata „Stop Soros”, aceasta serie de texte il vizeaza in special pe miliardarul de origine ungara care este de doi ani oaia neagra a dlui Orban, care il acuza ca orchestreaza o „imigratie in masa” spre UE.
Miliardarul, care finanteaza mai multe ONG-uri de aparare a drepturilor civice in Ungaria, a respins aceste alegatii, calificandu-le drept „mincinoase” si cu tenta „antisemita”. Intr-o precedenta masura vizandu-l pe dl Soros, Ungaria a adoptat in iunie o lege care obliga ONG-urile care primesc finantari externe de mai mult de 24.000 de euro sa se supuna unui mod specific de inregistrare, ceea ce a provocat deschiderea de catre Bruxelles a unei proceduri de infringement.