Autorităţile au avertizat în privinţa unei căderi mari a ratelor de imunizare în toiul îngrijorărilor “anti-vax” Credit: Romeo RANOCO / Reuters
De Nicola SMITH
05 Februarie 2018 – 10:19 AM
Părinţii din Filipine refuză să-şi imunizeze copiii împotriva poliomielitei, varicelei şi tetanusului pe fondul unei temeri la nivel naţional faţă de un vaccin dengue care a ucis 14 copii.
Autorităţile au avertizat de-a lungul weekend-ului asupra unei mari căderi a ratelor de imunizare împotriva bolilor prevenibile, declanşând temeri asupra unei viitoare epidemii.
Ştirea despre mişcarea naţională “anti-vax” din Asia sud-estică vine după suspendarea vânzărilor şi distribuirii medicamentului Dengvaxia în Decembrie, după ce a fost folosit pentru a vaccina mai mult de 800.000 de copii în 2016-2017.
14 dintre aceştia au murit, iar guvernul a demarat o investigaţie. Sâmbătă, ziarul filipinez Daily Inquier a raportat că o analiză clinică efectuată de către medicii legişti ai Spitalului General Filipine a determinat că decesele nu sunt conectate vaccinului.
Sanofi, compania franceză care a dezvoltat Dengvaxia, a susţinut că nu au existat decese în testele de clinică efectuate de-a lungul a mai mult de zece ani, sau în cele peste un million de doze de vaccin administrate.
Noiembrie trecut firma a avertizat totuşi că vaccinul său ar putea agrava potenţial fatala boală a ţânţarilor, dacă ar fi administrat persoanelor care nu au fost anterior infectate.
Filipine are una dintre cele mai ridicate rate de fatalitate dengue din întreaga lume, cu 732 de morţi anul trecut.
Cu toate acestea, programul de imunizare în masă a fost controversat politic în ultimele luni, şi acum pare să fi avut un impact psihologic nociv, a declarat Enrique DOMINGO, Subsecretarul de Sănătate al Filipine.
“Programele noastre suferă… (oamenii) sunt speriaţi de toate vaccinele acum” a avertizat acesta, adăugând că ratele de imunizare pentru anumite boli au coborât la 60%, semnificativ mai jos decât în anii precedenţi, şi sub ţinta de 85%.
Acesta şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra naţiunii de 100 de milioane de cetăţeni, dintre care mare parte sunt aduşi la sapă de lemn.
Temerea asupra sănătăţii adaugă Filipine unei liste în creştere de mişcări globale anti-vax, întrucât părinţii aleg să nu-şi imunizeze copiii împotriva bolilor copilăriei ce pot fi prevenite.
UK a experimentat o reacţie puternic ostilă vacinului MMR (pojar, oreion, rubeolă) după ce în 1998 au apărut acuzaţii false care îl legau de autism.
În anul 2000, Statele Unite s-au declarat libere de pojar, însă cuiburi ale bolii au reapărut de atunci în comunităţi care se opun vaccinării din motive filozofice sau credinţe religioase.
În pofida acestor lucruri, Pakistanul s-a confruntat cu cea mai violentă campanie anti-imunizare din ultimii ani, în care talibanii au ucis muncitorii polio, acuzându-i că încearcă să sterilizeze populaţia şi că ar fi spioni străini.
Dupa cum observati, si astia de la telegraph.co.uk tot cu bla bla bla pro vaccin o tin, evitand sa-si informeze cititorii despre ceea ce spune chiar un director de la Sanofi Pasteur:
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Poporul a cedat prea mult puterea, trebuie sa se faca ceva. Boicot tv, canale selectionate, la celelalte sa se uite singuri.