Chevron va plăti Agenției Naționale pentru Resurse Minerale peste 70 de milioane de dolari, după ce a reziliat trei acorduri petroliere de concesiune, fără sa respecte obligații financiare prevăzute de Legea petrolului.
Compania petrolieră Chevron va plăti Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 USD, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului.
Decizia aparține Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituție de arbitraj comercial internațional, care a fost solicitată să se pronunțe în litigiul dintre Chevron și ANRM. Potrivit deciziei, compania Chevron este obligat să plătească ANRM suma de 73.450.000 USD, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referință a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 până la data plății integrale, precum și cheltuielile arbitrale suportate de ANRM.
În procesul de soluționare a litigiului cu Chevron, ANRM a fost reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, specializată în servicii de consultanță în domeniul afacerilor și de reprezentare în soluționarea litigiilor.
Ce a promis Chevron?
Chevron anunţase că va investi circa jumătate de miliard de dolari în sudul Constanţei, dacă se va ajunge la exploatarea gazelor de şist din perimetrele Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi.
Potrivit datelor ANRM, americanii de la Chevron se angajaseră să cheltuie anual anumite sume, în funcţie de faza de lucrări în care se află.
Prima fază presupune o perioadă de execuţie de 48 de luni de la data intrării în vigoare a acordului. În primii doi ani, erau necesare achiziţia seismică 2D, pe 300 km, studiul geochimic al carotelor, iar în următorii doi ani, trebuia săpată o sondă de 3.500 m şi o sondă de 2.500.
În faza a doua, existau trei variante de lucru, care ar fi durat între 2 şi 4 ani. Prima variantă presupunea săparea unei sonde noi la 3.500 m, a doua variantă înseamnând săparea a două sonde noi la 3.500 m, iar a treia variantă săparea a 8 sonde noi la 3.500 m.
În cazul perimetrului Costineşti (901,71 kilometri pătraţi), Chevron se obliga să cheltuie în cei 4 ani din prima fază 21,14 milioane de dolari. În primii doi ani, 4,5 milioane dolari pentru achiziţia seismică 2D, 500 de mii dolari pentru studiul geochimic al carotelor şi 70.000 dolari pentru perfecţionare profesională. În următorii doi ani, voia să cheltuie 9 milioane de dolari pentru săparea unei sonde de 3.500 m şi 7 milioane de dolari pentru săparea unei sonde de 2.500 m.
La Costineşti, în faza a doua, în prima variantă care presupune săparea unei sonde la 3.500 m costurile sunt de 18 milioane de dolari. În a doua variantă care înseamnă săparea a două sonde noi la 3.500 m costurile sunt de 36 milioane dolari, iar în a treia variantă, care presupune săparea a 8 sonde la 3.500 m, costurile sunt de 100 milioane dolari.
În cazul perimetrului Adamclisi (909,2 kilometri pătraţi), costurile primei faze obligatorii, dar şi cele pentru a doua fază, sunt identice ca la perimetrul Costineşti.
În ceea ce priveşte perimetrul Vama Veche (889,54 kilometri pătraţi), costurile primei faze sunt de 40,14 milioane de dolari, din care 7,5 milioane dolari pentru achiziţia seismică 2D, 500 mii dolari pentru studiul geochimic al carotelor. Săparea a două sonde de 3.500 metri costă 18 milioane dolari, iar săparea a 2 sonde de 2.500 metri costă 14 milioane dolari. Pentru a doua faza, costurile sunt la fel ca în cazul perimetrelor Adamclisi şi Costineşti.
Pe lângă toate aceste cheltuieli care ţin strict de exploatarea gazelor de şist, Chevron urma să investească alte câteva milioane de dolari în refacerea infrastructurii din sudul litoralului, bani de care ar urma să beneficieze primăriile celor trei localităţi, în prezent foarte pornite împotriva acestui proiect.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Ei injectează rezuduri nucleare în panza freatică. Sunt psihopați care doresc uciderea populației prin orice mijloace.
Adica un fel de tranzactie intre „ei”, doar nu o sa vada romanul de rand vreun leu din banii astia. Retragerea Chevron era necesara fiindca a devenit prea vizibil, dupa scandalul de la Pungesti. Intre timp, au fost scosi la inaintare altii, niste nume mult mai putin cunoscute, in spatele carora sunt tot aceeasi mari jucatori.
Si casa de avocatura Zamfirescu-Racoti (Racoti sau Rakoczi / Dracoti ?), fosta Zamfirescu-Racoti-Predoiu (Catalin), care a reprezentant „statul roman”, e un subiect interesant de studiu, pentru o imagine mai clara asupra modului in care functioneaza grupurile de putere.