Executivul de la Dublin se reunește în această seară pentru a discuta termenii organizării acestui referendum, pentru abolirea celui de-al 8-lea amendament din Constituția irlandeză.
Consultarea publică națională va permite Parlamentului irlandez să adopte o lege prin care se va permite medicilor din spitalele irlandeze să facă avorturi în cazul sarcinilor sub 12 săptămâni.
Al 8-lea amendament a fost adăugat în Constituțua republicii în urma unui referendum din 1983. Acesta recunoaște dreptul egal la viață al fătului și al mamei, în timpul sarcinii, și, practic, interzice întreruperea de sarcină în aproape toate circumstanțele, scrie The Guardian.
Activiștii pro-viață spun că amendamentul creează un factor legal în sistemul de sănătate, chiar și în cazul în care legea irlandeză permite avortul, cum ar fi o sarcină care pune în pericol viața mamei.
Premierul irlandez, Leo Varadkar, a confirmat că va susține organizarea referendumului în ședința de guvern, la care participă și miniștri dintr-un grup independent cu care este formată coaliția de guvernământ.
Varadkar este de așteptat să anunțe partidele din opoziție despre termenii referendumului, care vor fi redactași de procurorul general, Séamus Woulfe.
Acesta a declarat că el susține schimbarea legii, ceea ce a atras critici din partea unor foști miniștri care sunt nemulțimiți că oficialul s-a pronunțat înainte de a-și spune poziția în fața Parlamentului.
La fel ca populația, și parlamentarii au păreri împărțite pe această problemă. 18 dintre deputații partidului Fine Gael, de guvernământ, (conservator, creștin-democrat) sunt în favoarea unui vot „da”, 4 se opun, iar 28 nu s-au pronunțat.
Cel mai probabil, referendumul va avea loc în luna mai. Această perioadă ar fi preferată de politicieni, pentru că studenții irlandezi vor fi încă în țară, în timp ce în luna iunie, de pildă, ei vor fi plecați în vacanță sau să lucreze în SUA.
Episcopul din Elphin, Dr Kevin Doran, a susținut, într-o scrisoare adresată bisericilor, duminică, că abolirea celui de-al 8-lea amendament și permiterea avortului în spitalele irlandeze ar deschide calea spre eutanasie în această țară.
„Sunt convins că dacă vom accepta avortul, aceleași argumente vor fi aduse pentru a se justifica eutanasia, să punem capăt vieții celor fragili, bătrâni și cu dizabilități”, a scris el.
Un sondaj de opinie recent arată că 60% dintre cei chestionați se pronunță pentru abolirea celui de-al 8-lea amendament din Constituție, dar numai 51% dintre ei susțin posibilitatea efectuării avortului pentru sarcini de până la 12 săptămâni.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Sper ca referendumul să nu reușească! Să nu se legalizeze crima!