Prima româncă BEATIFICATĂ de Papă

Veronica Antal

Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaste martiriul Veronicai Antal, o tanara din Neamt care a murit in urma cu 60 de ani, in urma unei crime odioase. Veronica Antal, o tanara din comuna Botesti, judetul Neamt, va fi beatificata de Biserica Catolica, dupa ce Papa Francisc a autorizat vineri, 26 ianuarie 2018, publicarea decretului prin care biserica recunoaste in mod public martiriul sau. In acest fel, Veronica Antal devine prima femeie din Romania pe care Biserica Catolica o va declara Fericita, conform Radio Vatican:

„Papa Francisc a autorizat Congregatia pentru cauzele sfintilor sa publice decretul prin care Biserica catolica recunoaste in mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laica, tertiara franciscana. In acest fel, Veronica Antal va fi ridicata la cinstea altarelor. Este prima femeie din Romania pe care Biserica catolica o va proclama Fericita. Stirea a fost data sambata, 27 ianuarie 2018, in urma audientei din ziua precedenta acordata de papa Francisc cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru cauzele sfintilor“.

Un „fericit” si un „sfant” sunt egali din punct de vedere spiritual, difera doar prin cultul care li se adduce. Astfel, un sfant este cinstit de intreaga Biserica, pe cand un fericit doar de comunitatea sau tara din care face parte.

O martira pentru credinta

Veronica Antal s-a nascut la Nisiporesti, comuna Botesti, judetul Neamt pe  7 decembrie 1935, si a trait 23 de ani, pana pe 24 august 1958. In acea zi, in timp ce se intorcea pe jos de la slujba de la biserica situata la 8 kilometri distanta de sat, a fost atacata de un tanar, Pavel Mocanu. Acesta a vrut sa o batjocoreasca pe tanara fecioara, care facuse legamantul de castitate si isi ducea viata in rugaciune. Criminalul a atacat-o intr-un lan de porumb, si a injunghiat-o cu un cutit, apoi a plecat, crezand ca a ucis-o. A revenit dupa cateva ore, si a gasit-o agonizand, apoi a continuat sa-i aplice lovituri cu cutitul, victima fiind injunghiata de 42 de ori.

Veronica a fost gasita cu rozariul strans in mana, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, pusi in batjocura de criminal, sub forma de cruce.

Dupa ce crima a fost descoperita, oamenii din sat au inceput sa vorbeasca despre Veronica Antal ca despre o sfanta. Oamenii au supranumit-o „Crinul insangerat”, sau „Martira curatiei“, iar in fiecare an, pe 24 august, in locul martiriului ei, se oficiaza o slujba la care participa credinciosii din zona.

Categorii
Înșelări
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Cititorii mai incepatori ai acestui portal trebuie sa stie ca “sfintii” catolici nu sunt Sfinti:

Sfântul Ignatie Briancianinov: Despre mântuirea necredincioșilor

Stirea este insa importanta. Demonstreaza ca Vaticanul are multa treaba pe meleagurile noastre. Sa ne amintim si de:

APOSTAZIE? IPS Teofan la “liturghia beatificarii” episcopului catolic Anton Durcovici

Apoi, informatia este de natura sa ne aminteasca faptul ca, pe cand papa a beatificat deja vreo patru catolici ucisi de comunisti, Patriarhia BOR nu are absolut nici un gand de a-i canoniza pe Sfintii Inchisorilor si cu atat mai putin pe Mucenite precum Daniela sau Heruvima:

Articole asemănătoare

12 comentarii

 1. Deduc din cele scrise ca Veronica Antal a fost catolica. Doresc din adancul fiintei mele ca Dumnezeu sa gaseasca modalitatea de a o mantui. De sfintenie nu poate fi vorba, deoarece a fost eretica. In mod sigur, a cunoscut Ortodoxia si totusi a ramas in afara ei, urmandu-l pe papa. Catolicii nu au sfinti. Mai e nevoie sa spunem ca intre erezie si sfintenie e o prapastie de netrecut? Catolicii ii tin drept sfinti pe Sfantul Ioan Gura de Aur si pe Sfantul Vasile cel Mare,si totusi s-au lepadat de Sfintele lor Liturghii, in locul carora au introdus missa catolica. Ce sa intelegem de-aici?

   1. „În afara Bisericii nu este mântuire. Hristos dăruiește TUTUROR oamenilor harul mântuitor. Când cineva este mântuit în afara Bisericii vizibile, aceasta înseamnă că Hristos însuși l-a mântuit. Chiar dacă o astfel de persoană este un eterodox, el este totuși mântuit datorită lui Hristos și nu a „facțiunii desprinse” din care face parte. În acest caz, mântuirea nu este acordată de biserica de care aparține, deoarece una este Biserica care mântuiește, și anume, Hristos.” – Pr. Ioannis Romanides, „Dogmatica ortodoxă, o expunere concisă”, Ed. Ecclesiast

 2. Asta nu este stire de postat aici.

  Ce vreti sa spuneti cu asta? Ca si ereticii au virtuti? Ca si ei se roaga lui Dumnezeu? Ca si dintre ei sunt oameni de valoare? etc etc etc

  Pai asta fac toata ziua ecumenistii. Tocmai prin asa ceva prostesc oamenii de nu mai stiu ce sa creada care este credinta adevarata, mantuitoare.

  Poate ca Dumnezeu in marea Sa milostivire o va aseza pe aceasta femeie alaturi de cei drepti. Nu avem de unde sti judecatile Lui dar sa nu uitam ca papistasii nu le considera sfante, spre exemplu, pe cuv Theodora de la Sihla sau pe cuv Parascheva …

  Puteti face o categorie „VAI DE NOI” pt astfel de stiri

  1. DE ce să nu fie? Chiar e! Pentru mulți această știre are un adevărat tâlc!

   Consider că această acțiune a lor ascunde o miză. Roma face o chestie de PR cu poporul român prin această femeie (dorește să crească ca popularitate în ochii oamenilor). Bineînțeles că ea nu are nici o vină. Poate că Mântuitorul Hristos și-a făcut milă de dânsa și e a mântuit-o (vezi comentariul meu de mai sus). Sau poate povestea ei e puțin romanțată… Oricum, Dumnezeu s-o ierte pe biata femeie.
   … și să mă ierte și pe mine dacă am greșit în raționamentul meu – pt. că nu e bine să defaimi pe nimeni pe NEDREPT, fie el și catolic…

 3. Domnule Stan, va rog sa cititi cu atentie textele de mai sus si veti vedea ca nimeni n-a afirmat cele ce sugerati dvs. prin cele patru intrebari. Mila mea pentru biata femeie e exprimata clar. Nu ne intereseaza pe cine considera papistasii sfinti si pe cine nu. Eretici nepocaiti raman eretici, si nu o spun cu ura sau dispret. O spun cu durere. Doamne ajuta.

 4. Este si in cimitirul de la Cernica o tanara , dar ortodoxa ,moarta in anii 90, considerata mucenica pt ca a preferat sa se omoare, decat sa se lase batjocorita de un tanar.

  1. Si la Braila, prin ’82-83 nu mai stiu – spuneau oamenii ca o frumusete de fata atrasa mincinos intr-un apartament….
   Dumnezeu sa o ierte!

 5. „traiasca prietinia intre popoare”, ca tot fu’ 26 ianuarie…

  Da io as fi curios cum facem cu romanii omorati de catolici, ca nu au vrut sa tradeze ortodoxia? De ex. Sfintii Nasaudeni. Ar da bine la un PR.

 6. Romania este asaltata de batalia statuilor si acum a falselor pelerinaje.
  UDMR a inaugurat la Turda un monument dedicat Ubio trium Nationum care a legalizat statulul romanbilor ca natie de mana a II a in Transilvania, dupa unguri, sasi si secui.
  Acum se doreste sa se faca centru de pelerinaje catolice, in inima ortodoxiei in jud Neamt; centru care va deveni centru de prozelitism…

  Canonizarea este o forma de prozelitism mascat in inuma ortodoxiei romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!