X

Suedia se pregătește public de război

de null
Swedish armoured personnel carriers in Visby harbour on the island of Gotland, Sweden.
Transportoare blindate de personal suedeze în portul Visby al insulei Gotland, Suedia. Foto: TT/AP/File

Suedia se pregătește public de război pe fondul agitației legate de Rusia

Suedia se pregătește să publice un manual informativ public ce detaliază ce trebuie făcut în cazul unui război, în timp ce dezbaterea despre cum trebuie abordată amenințarea Rusiei este exacerbată în țară.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Broșura ce urmează să fie livrată către 4,7 milioane de locuințe va informa publicul cum trebuie să participe la “apărarea totală” pe timp de război și să procure apă, alimente și încălzire.

Pages out of the 1961-edition of "If the War comes".
Pagini din ediția din 1961 “Dacă vine războiul”. Foto: Commons

Broșura, cu titlul provizoriu “Dacă vine criza sau războiul”, va include de asemenea recomandări privind amenințările din partea atacurilor cibernetice, terorism sau schimbări climatice.

Anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinul militar al separatiștilor ucrainieni, precum și activitatea în creștere și exercițiile în apropierea statelor baltice și Scandinavia, au cauzat tulburări adânci în Suedia.

Young Swedish army recruits during an inspection last year.
Tineri recruți în armata suedeză la o inspecție de anul trecut. Foto: TT/AP

Țara neutră a început reversarea tăierilor la bugetul apărării în urma încheierii Războiului Rece și intensificarea pregătirii militare după ce incursiuni ale avioanelor și submarinelor rusești au provocat o dezbatere publică pe tema unei posibile aderări la NATO.

În septembrie, anul trecut, Suedia a desfășurat cel mai mare exercițiu militar din ultimii 23 de ani, cu jocuri de război la care au participat 19,000 de militari suedezi, alături de aliați din Finlanda, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Franța, Norvegia și SUA. Anul trecut s-a votat reintroducerea stagiului militar obligatoriu și începerea negocierilor pentru achiziționarea unui sistem de apărare antirachetă american Patriot.

Orașelor li s-a ordonat de asemenea să reintroducă planurile de contingență de apărare civilă din epoca Războiului Rece, inclusiv să se asigure că buncărele sunt actualizate și întreținute.

Prima ediție a broșurii “Dacă vine războiul” a fost publicată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și astfel de instrucțiuni n-au mai fost distribuite din 1961.

“N-am mai folosit termeni precum ‘apărare totală’ sau ‘alertă maximă’ de 25 sau 30 de ani, dacă nu mai mult. Deci cetățenilor le lipsesc cunoștințele în acest domeniu”, a zis Christina Andersson, șef de proiect pentru agenția de contingență civilă, pentru Financial Times.

NATO a acuzat Rusia de efectuarea unui atac nuclear simulat asupra Suediei în martie 2013. Armata suedeză fusese nepregătită și a fost nevoită să apeleze la avioane daneze, ce participau la o misiune NATO de patrulate aeriană baltică, pentru a reacționa.

Martin Kragh, director al programului rusesc al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, a spus că “ce era de neconceput acum cinci ani nu mai este.”

“Asta duce la implicații politici complet diferite.”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Pina una alta Suedia este roasă pe interior, iar după cum se poate observa numai populația băștinașă este recrutată, migranți și minoritățile la adăpost

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button