X

MEDICII au reușit să schimbe ADN-ul în interiorul unui om VIU pentru prima dată în istorie

Oamenii de știință au reușit să editeze ADN-ul în interiorul unui om viu, pentru prima dată în istorie.

Un grup de cercetatori de la UCSF Benioff Childrens Hospital din Oakland au incercat un nou tratament care constă în modificarea genomului uman al unui pacient, cu intenția de a vindeca o tulburare genetică. De câțiva ani, oamenii de știință au lucrat la mai multe niveluri în terapia genică, unde au căutat să modifice gene într-un laborator înainte de reîncorporarea lor într-o ființă umană.

În acest caz, vorbim despre o modificare de adn care a avut loc loc în interiorul corpului pacientului și nu într-un laborator. Prin urmare, procedura aceasta ar putea schimba pentru totdeauna tratamentul genetic al bolilor care până acum erau incurabile.

Brian Madeux, în vârstă de 44 de ani, este primul pacient care primește un tip de medicament intravenos, care conține miliarde de copii ale unei gene corective care este legată de un instrument genetic capabil să-i modifice ADN-ul. Acest instrument este cunoscut sub numele de Zinc Finger Nucleases și succesorul lui CRISPR. Treaba lui este să tăie ADN-ul în locul potrivit și să îndepărteze gena responsabilă de apariția bolii, întroducând una bună. Instrucțiunile pentru întreaga procedură, deosebit de complexă, sunt codificate într-un virus care a fost modificat pentru a viza ficatul pacientului.

Pacientul în cauză suferea de o tulburare genetică rară, numită sindromul Hunter, care este cauzată de o enzima lipsă sau defectuoasă. Acest lucru face ca organismul să nu poată asimila anumiți carbohidrați, provocând mărirea dimensiunii capului și a ficatului, pierderea auzului, rigiditatea articulațiilor, dificultăți de respirație și chiar probleme mentale.

Din păcate, astăzi nu există nici un tratament pentru această boală. Majoritatea pacienților cu sindromul Hunter mor între 10 și 20 de ani de la declanșarea bolii.

Sursa: https://www.sciencemag.org/ Traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

  1. Acum cativa ani am gasit niste documentare video, cu Bruce Lipton si Rob Williams, vorbind despre „biologia perceptiei” si „psihologia schimbarii”.
    Aici am auzit despre schimbarea ADN-ului fara nic un fel de aparatura…. care nu era recomandata argumentandu-se ca nu exista nici o garantie ca „schimbarea” ar fi cea dorita sau – chiar si asa – benefica, regula fiind ca probabilitatea de reusita este atat de scazuta incat ar face mai ult rau…
    Intr-o lume care „demonteaza” omul crezand ca e o o masinarie – asta este nivelul general de gandire, specific nivelului intelegerii stiintifice din vremea lui Newton…. vor inventa metode tip „service” de masina chiar crezand ca fac bine.
    Fara Dumnezeu desigur caci ei se cred inlocuitorii Lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!