X

[VIDEO] IORDANUL s-a întors anul acesta și după calendarul nou?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comentariul Miriam Turism, care însoțește filmarea

Astazi 6 ianuarie 2018 este ajunul Craciunului in Tara Sfanta (pe stil vechi), dar si Boboteaza (pe stil nou).

Astazi dimineata am fost la Bethleem, iar la ora 14 am ajuns la Apa Iordanului . Lume putina, mai nimeni in apa, noi eram singurul grup cu preot si camasi de botez.

Uluitor a fost ca, la plecare, am vazut ca de-a lungul malului israelian – unde eram noi – APA IORDANULUI S-A INTORS!!!

Filmul acesta sta marturie ca Dumnezeu a facut minunea intoarcerii Apei Iordanului si la sarbatoarea pe stil nou – nimeni nu se asteapta la asa ceva! – exact asa cum face si la Praznicul Botezului Domnului, pe stil vechi. Dar minunea s-a produs numai dupa ce singurul preot aflat la acea ora acolo – cel din grupul de romani – a binecuvantat pelerinii si dupa ce s-a cantat Troparul Bobotezii!

Grupul are 42 pe persoane si mare parte dintre ei sunt martorii minunii!

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

62 comentarii

 1. A făcut semn Dumnezeu ca nu-L interesează nimicniciile noastre și poate ne oprim din separarea asta în “pomenitori ” și “nepomenitori ” care dezbină ortodoxia spre bucuria celuilalt. .

  1. A făcut Dumnezeu semn că nu-L interesează nici nimicnicia asta cu separarea între ortodocși și eretici, așa-i?

    1. Dacă mesajul ar fi că schimbarea calendarului a fost bună, de ce acest mesaj nu a fost transmis și înainte? La Botezul Domnului conform vechiului calendar, Iordanul se întorcea în cadrul slujbei oficiate de patriarhul Ierusalimului, nu oricând. Acum de ce s-au întors? Că era acolo un preot, cel mai probabil pomenitor de eretici, care dădea așa-zise binecuvântări numite botez (de parcă ne-ar fi îngăduit să dăm numele sfintelor taine oricărei acțiuni vrem noi)?!

     1. dar anul trecut apele Iordanului s-au intors la rugaciunile patriarhului Teofil al Ierusalimului, desi era dupa Creta, deci eretic… ce sa insemne asta? de ce sa nu se intoarca la rugaciunile unui preot partas la erezie?

     2. Anul trecut și mereu, Iordanul s-a întors conform tradiției, ca urmare a rugăciunii de sfințire a apelor. În cazul din acest an, la care rugăciuni s-a întors? De ce? Doar pentru că era preotul în apă și făcea un simulacru de botez?

 2. Pornind de la premisa că știrea este corectă, adică nu este vorba nici despre o fraudă și nici despre o înșelare personală a celor prezenți, ne putem întreba cine și cu ce scop a făcut-o.
  Presupunând că a făcut-o Dumnezeu, de ce a făcut-o? Dacă scopul e confirmarea calendarului nepatristic, e logic să ne întrebăm de ce abia acum dă acest semn? Nu e firesc să ne întrebăm dacă e o minune făcută de Dumnezeu, ținând cont de faptul că un preot părtaș la erezie oficiază un ritual de binecuvântare (?) a oamenilor care nu știu ce baze canonice are, numit necanonic botez din rațiuni comercial-turistice?
  De ce să facă Dumnezeu asta? Ca să ne arate că e foarte bine să avem părtășie cu erezia, participând la slujbele oficiate de preoți care pomenesc episcopi eretici?
  Dacă nu e vorba despre o “minune” a tehnicii”, mă întreb dacă nu cumva a început seria de semne și minuni despre care avertizează Apocalipsa că vor căuta să îi înșele și pe cei aleși. Care ar fi scopul? Să ne convingă că adoptarea noului calendar e bună, că în Creta nu s-a schimbat credința cu nimic, că Dumnezeu face minuni prin preoții care au aderat la hotărârile “sfântului și marelui sinod”, deci ecumenismul legiferat în Creta este plăcut lui Dumnezeu și e voia Lui. Doar tot auzim asta, iată și confirmarea!

  1. Daca e semn de la Dumnezeu e clar ca nu trebuie sa ne mai preocupe problema calendarului. Iar despre acel preot nu putem sti daca este pomenitor sau nu. Poate nu mai slujeste. Sunt mai multi preoti care nu au facut publica intreruperea pomenirii, ci doar au adus la cunostiinta episcopului lor.

   1. Personal, nu cred că preoților nepomenitori le arde acum de excursii în Israel, cu grupuri pe care îi “botează” în Iordan. În schimb, pelerinajele constante peste tot, mai ales în Israel, sunt predilecția celorlalți (vezi cazul Calistrat Chifan, cu 12 vizite doar în Israel). Plus că nu cred că problema calendarului se pune acum la modul major.

    1. Dar pelerinajul la Locurile Sfinte nu inseamna excursie. Si chiar avem nevoie de intarire pentru lupta ce o ducem. Trebuie sa apelam la toate mijloacele pentru a indupleca pe bunul Dumnezeu sa ne intareasca sa nu cadem in nicio extrema. Cat despre mersul la Ierusalim, ne spune Părintele Justin cum e cu excursionistii:

     Merg de pildă oamenii la Sfintele Locuri, pleacă înainte cu 2 săptămâni, cu o săptămână să se închine la peştera Mântuitorului din Betleem, se duc în Nazaret, apoi la Iordan, să vadă cu ochii lor apa Iordanului care se întoarce înapoi. Apoi toată lumea aceasta care se nevoieşte până într-acolo dovedeşte că la Betleem există mai mult decât o simplă peşteră; dovedeşte prezenţa harului dumnezeiesc. Nu e musai să mergi la Ierusalim ca să Îl simţi pe Domnul în inima ta; prezenţa şi trăirea unuia care nu merge este mai aproape de Ierusalimul ceresc decât a celui care s-a dus la Ierusalim şi după ce s-a întors, la câteva zile, a uitat, a intrat în normal şi iar ar dori să se mai ducă. Pentru că nu este o continuitate în trăire şi nu este o viaţă întreţinută permanent în numele Domnului. Se stinge repede.

     1. O mulțime de preoți români au fost constant în pelerinaje. Unde sunt roadele, prin analizarea reacțiilor la apostazia din Creta? Pelerinajele care se fac cu pașapoarte cu cip, cu rugăciuni în locașuri catolice sau cu împărtășire fără post urmată de consumul de carne în zi de vineri sfințesc? Nu vorbesc din închipuiri! Asta înseamnă pelerinaj? Să te răsfeți și să încalci canoane?
      Oare preoții care au întrerupt pomenirea se plimbă, sau stau de veghe să-și păzească locașurile de invadatori? Au bani și chef de plimbări? Nu cred!
      Una era pelerinajul cândva, alta e acum. Iar înțeleptul Solomon ne spune că vreme e să râzi și vreme să plângi. Acum nu prea cred că mai e vreme de pelerinaje la Ierusalim, care sunt mijloc de promovare a ecumenismului.

     2. Au fost vremuri grele mai tot timpul. Acum e inceput de prigoana. Vor trai ce nu s-a mai vazut. Trebuie sa ne pastram cat putem pacea launtrica si dorul de Dumnezeu in orice conditii. Eu stiam ca se poate ajunge in Israel si cu pasaport temporar, dar risti sa fii perchezitionat pana la piele. Oamenii lui Dumnezeu sunt in tot locul. Si vorbesc de exceptii nu de cei enuntati de dvs. Avem nevoie de intarire in aceste momente, fara a cadea in inselari. Dar o palma data stilistilor schismatici ar fi de folos, ca sa-i mai reduca la tacere din prozelitismul lor pierzator de suflete.

     3. Se poate merge cu pașaport temporar, dar sunt unii care spun că nu ești lăsat să intri în Israel decât dacă accepți acolo prelevarea datelor biometrice, altfel pleci acasă. A fost un articol pe saccsiv acum vreo doi ani.
      Da, sunt unii care merg cu cucernicie și am văzut cum sunt deturnați spre ecumenism, ajungând să creadă că papistașii au locașuri sfinte. Ce altceva să creadă, dacă preoții care conduc pelerinajele cântă și se roagă în ele? Sau te duc la magazine și te invită să cumperi “pietre norocoase”, între alte îndrumări.
      Mult mai mult decât a fi o palmă dată stiliștilor, acest eveniment, real sau nu, va fi utilizat ca argument că post-creta toate-s bune, că Dumnezeu ne dă semne că ecumenismul e OK și că separarea de pomenitorii de eretici este schismă/exagerare.

  2. Nu exista calendar patristic si calendar nepatristic, exista calendar si atat.

   “Acum însă, după ce aţi cunoscut pe Dumnezeu, sau mai degrabă după ce aţi fost cunoscuţi de Dumnezeu, cum vă întoarceţi iarăşi la înţelesurile cele slabe şi sărace, cărora iarăşi voiţi să le slujiţi ca înainte?
   Ţineţi zile şi luni şi timpuri şi ani?
   Mă tem de voi, să nu mă fi ostenit la voi, în zadar. ” (Galateni, 4;9-11)

   Adunarea din Creta nu a fost sinod, pentru ca nu a avut unanimitate si hotararile au fost luate sub presiune si sub amenintare. Deocamdata nu am cazut in prapastie, dar suntem pe marginea ei.

   1. Cu calendarul, ești tu sigur?
    Cât despre Creta, ce zici? Dacă erau luate aceleași hotărâri, dar cu participarea tuturor celor 14 biserici și fără presiuni, era sinod ortodox?

    1. In privinte calendarului, sunt absolut sigur (de altfel, se intampla an de an aparitia serpilor din Kefalonia si inflorirea crinilor uscati). Serpii din Kefalonia apareau si inainte de schimbarea calendarului, iar minunea crinilor dateaza din 1943.
     In privinta unui sinod la care ar fi participat toate Bisericile Ortodoxe, nu stiu ce sa spun, oricum, discutam despre ceva ipotetic, care nu s-a intamplat.
     In ceea ce priveste nepomenirea episcopului, problema nu e in alb si negru. Presupun ca sunt preoti care n-au inteles exact ce s-a intamplat in Creta, si sunt de buna credinta, dupa cum e posibil ca altii sa nu opreasca pomenirea din motive cat se poate de pamantesti si materiale. Mai cred ca daca e sa se intample totusi o mare cadere, lucrul asta va fi vizibil si pentru cei mai neinvatati dintre noi, astfel incat nimeni nu va putea spune: “n-am stiut” sau “n-am inteles”.
     De exemplu, pentru un om oarecare, fara cunostinte teologice, conferinta din Creta poate sa fie o enigma, dar nu si modul in care a fost si este tratat “cazul” Corneliu Onila. De altfel, unii preoti au si oprit pomenirea acestuia din proprie initiativa, fara sa se teama de eventuale repercursiuni.

     1. Șerpii din Kefalonia și crinii nu arată că nu există calendar patristic, ci că a îngăduit Dumnezeu schimbarea calendarului (nu neapărat ca pe un lucru bun).
      Despre alb și negru legat de erezie, vezi cum vorbesc Sfinții Părinți. În tonuri de gri? Argumente?
      Preoții nu au înțeles ce e cu Creta? Eu, până acum, am întâlnit doar preoți care nu vor să înțeleagă, ceea ce e altă treabă. Iar preotul e DATOR să înțeleagă, că e călăuza altora. Și e dator să se preocupe de dreapta credință mai mult decât de orice, așa cum un medic e dator să te trateze bine, nu să te omoare din prostie sau ignoranță.
      Căderea Apusului e una mare sau nu? A fost vizibilă sau nu între credincioși? Cum explici că sunt puzderie? E vina lui Dumnezeu?
      Zici: “daca e sa se intample totusi o mare cadere”… Dacă tu nu vezi o mare cădere, dacă ție ți se pare normal ca ecumenismul să fie impus drept ortodoxie și ca cei care țin dreapta credință să fie prigoniți etc. etc., verifică dacă nu ai tu probleme cu vederea duhovnicească și ia în calcul acest aspect. Dacă reușești.
      Grozav că au oprit pomenirea pedofilului eretic Onilă, căci pomenirea unui homosexual pedofil vădit, după ce și patriarhia se pronunțase în favoarea mazilirii lui, e act de mare curaj și virtute!

  3. Am observatun lucru la ortodocșii pe vechi: au o ură înverșunată, o frustrare incredibilă. Ma refer la stilistii români care numesc eretici pe ortodocșii pe nou. Dar oare patriarhii Ierusalimului ori mai marii de la ATHOS ,care tin pe vechi, de ce au slujit împreuna cu patriarhul României si cu clerul român in general? Acestia cum de nu ne numesc eretici ? Dacă am fi eretici ar sluji la acelasi altar cu episcopii nostri? Dumnezeu să îi ierte si să ne ierte !

 3. Se invarte apa in cerc in zona respectiva. Cam atat, nu curge iordanul in sens inver si nici nu e o minune. Iar treaba cu calendarul e ca nici cel nou, nici cel vechi nu e exact si oricare s-ar folosi este primit de Dumnezeu. Daca cineva doreste sa-l foloseasca pe cel vechi, nu e nici o problema. Am avut duhovnici foare mari si ei nu au trecut la calendarul pe stil vechi. Eu personal as vrea sa-l folosesc pe cel nou in continuare, pentru ca daca as trece la calendarul vechi, imi va fi mult mult mai greu sa imi salvez familia si apropiatii din erezia cretana, find o decizie pagubitoare in cazul meu si probabil a marii majoritati a celor ce s-au ingradit de erezie.

 4. Da naivi mai sunteți. În dreapta e în amonte și în stânga e în aval. Dacă ați fi făcut geografie se vede ca e chiar cursul normal, după maluri și mai ales, evidențierea locului la punctul de vărsare. De la dreapta la stânga pe afluent, ca e deviat cursul. În ceea ce privește întoarcerea Iordanului la boboteaza, pe 19 ianuarie, ca tot nu va place ziua dar asta e, se face schimbarea cursului pe o porțiune nu de km, strict din locul în care pune Patriarhul Sfânta cruce, o duce în aval ca apoi sa o întoarca.avetu filme destule pe net cu întoarcerea ca să nu mai păcăliți oamenii neștiutori. Trăiască YouTube ca și cei care nu au fost pot sa vada care e adevărul

  1. Asta este doar impresia ta ca nu ne place! Mie unuia imi place!..
   Dar de crinii care infloresc la icoana Maicii Domnului in perioada 1-15 august….sau serpii Maici Domnului care de asemenea vin in aceiasi perioada in postul Maicii Domnului ..tu ce spui..iti place?!

 5. Nu-mi dau seama exact din filmulet care este cursul obisnuit al Iordanului, dar daca este adevarat ce se spune, asta inseamna un lucru:
  “Dacă nu-I suntem credincioşi, El rămâne credincios, căci nu poate să Se tăgăduiască pe Sine însuşi.”

 6. 1. Minunile nu se petrec dupa calendar .
  2. Minunile se petrec spre folosul oamenilor si la rugaciunile oamenilor .
  3. Calendarul nici nu se roaga si nici nu se foloseste de minuni .
  Hristos in mintile noastre !

 7. 1. Se intoarce in urma unor rugaciuni, nu in urma calendarului .
  2. Sfanta Aghiazma se savarseste cand face preotul rugaciunea, nu dupa calendar .
  Hristos in mijlocul nostru !

   1. Mirela
    Parerea mea e ca cel care a intrerupt comuniunea cu semnatarii din Creta si cu sustinatorii lor, nu s-a bazat pe faptul ca mai au Har sau nu…sau pe vreo minune…ci in baza sfintelor canoane, care sunt de necontestat!
    Cel care a facut lucrul asta, nu are de ce sa se tulbure…indiferent ce s-ar intampla!

    1. Evident! Iar minunile se știe că nu sunt pentru credincioși, ci pentru necredincioși. Credincioșii cred pe baza învățăturii revelate, nu pe baza minunilor. Minunile (exceptând Învierea lui Hristos) sunt confirnarea, nu temelia credinței.

     1. PUR şi SIMPLU această mărturisire este ADEVĂRUL !!!
      Să ne aducem aminte de pilda din evanghelie, cea a bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr (Luca 16, 19-31) …

      30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morţi se va duce la ei, se vor pocăi.
      31. Şi i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi.

      Poate înţeleg asta şi “bocalatrii” şi cei asemenea lor (era unul/una pe aici … Maria … nu ştiu ce fel de creştin zicea că-i !). Pentru aceştia dar şi pentru noi cei mai slabi în credinţă, de ajutor poate fi şi cartea “De ce cauta omul contemporan semne, minuni si vindecari paranormale” de Ierom. Adrian Fageteanul si Ieron. Mihail Stanciu … http://www.angelfire.com/space2/carti/detalii/0409.htm

     2. Este adevarat ca temelia vietii celei adevarate este credinta sanatoasa, dar termenul de minune are o incarcatura teologica prea ampla, ca sa spui ca este numai pentru necredinciosi.

 8. “Creştinii palestinieni au protestat sâmbătă, în timpul vizitei Patriarhului grec ortodox al Ierusalimului în Cisiordania, faţă de decizia bisericii de a vinde pământ unor grupuri evreieşti, informează Reuters.
  Citeste mai mult: adev.ro/p25822”
  http://adevarul.ro/international/in-lume/crestinii-palestinieni-atacat-convoiul-patriarhului-grec-ortodox-ierusalimului-cisiordania-tradator-1_5a5102dbdf52022f753e23b7/index.html
  Hristos in mijlocul nostru !

 9. “Protestatarii au aruncat cu pietre şi sticle cu apă, scandând „trădător, trădător!”, înainte ca forţele palestiniene de securitate să îi îndepărteze. Trei dintre maşinile convoiului, dar nu şi cea a patriarului, au plecat cu geamurile sparte.

  Citeste mai mult: adev.ro/p25822”
  Hristos in mijlocul nostru !

 10. La conferinta de la Chambesy, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice a incercat sa introduca termenul de “minoritati sexuale” si de “nediscriminare”.

  In Creta s-a incercat desfiintarea postului.

  In octombrie 2016, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice l-a decorat pe Andrew Cuomo, guvernator al statului New York, cunoscut activist pro-homosexual si pro-avort, pentru ajutorul dat de acesta in vederea reconstruirii unei catedrale.

  Mai multi clerici au recunoscut ca in Creta s-au petrecut lucruri care n-au nimic de-a face cu Ortodoxia. Chiar pe sigla sinodului e reprezentata o pasare care seamana mai mult cu o gâscă decat cu un porumbel.

  Sa nu ne amagim.

 11. Mirela,

  mie mi-a spus un calugar care cica avea evlavie la Parintele Justin, cam asa:

  “Am fost la Ierusalim la Locurile Sfinte; mi-a platit o familie totul, si pasaportul biometric.. A fost asa de frumos ca o sa mai merg acuma in 1000 de pelerinaje din astea”.

  L-am intrebat un pic cum vine treaba cu pasaportul electronic, cu ce spune Parintele Justin…
  Raspunsul iritat al monahului a fost super-mega lumesc, ceva de genul: ” nu avem ce face..; daca toata lumea…; nu te poti opune…; Locurile Sfinte…”

  1. Am văzut și eu cum preoți ca monahul de mai sus le-au făcut copiilor lor pașapoarte cu cip, considerând că pentru un astfel de pelerinaj se justifică. Tot preoții promovau rugăciunile în locașuri catolice, tot ei se împărtășeau fără post, apoi mâncau carne vinerea, în văzul tuturor, deși erau mulțimi de vegetale, și câte altele!
   Și tot un preot care face anual câteva plimbări de astea evlavioase și sfințitoare mi-a zis că preotul care nu-și pomenește episcopul pierde absolut totul!
   Așa că m-am lămurit!

   1. De acest gen sunt majoritatea care merg in pelerinaje. Oricum evenimentul relatat este doar o simpla stire, de aceea am preluat doar comentariul lor. Nu o certificam si asteptam si alte filmari, pareri, explicatii.

 12. saccsiv,
  fara comentarii:
  Dar minunea s-a produs numai dupa ce singurul preot aflat la acea ora acolo – cel din grupul de romani – a binecuvantat pelerinii si dupa ce s-a cantat Troparul Bobotezii!

  Ar face Dumnezeu minunea aceasta daca singurul preot de acolo ar fi fost un papistas ?
  Nu, nu ar face, fiindca ei nu au preotie, papistasii.
  Minunea aceasta facuta dupa binecuvantarea preotului roman este facuta pentru noi, cei de dupa Creta, fiindca inainte nu a fost.
  Si nu putem spune ca a fost o falsa minune, fiindca cel rau nu ar putea intoarce apa Iordanului, pentru ca acolo s-a botezat Domnul Domnilor.
  Fratolor, dragoste si mila intre frati voieste Domnul, poate ca cine s-a ingradit bine face, dar sa nu-l huleasca si sa-l numeasca eretic pe cel ce nu s-a ingradit fiindca nu toti suntem la fel.

  1. Elocvent! Mai așteptăm și “minunea” prin care Dumnezeu să ne arate nouă, habotnicilor, că învățăturile Sfinților Părinți și ale întregii revelații referitoare la atitudinea față de erezie sunt perimate și că Sfintele Canoane au expirat.
   De pildă, poate ne povestește cineva minunea că și-a găsit Pidalionul ruginit.
   Desigur, îl mai așteptăm și pe noul mesia al noii învățături și mergem în întâmpinarea lui în pelerinaj, că știm unde va apărea.

   1. E clar ca nu trebuie sa cautam minuni, caci traim veacul inselarilor. Acum “minunile” sunt la indemana celor ce stapanesc tehnologia si vor rataci lumea in directia in care vor voi.

    1. Fără să vreau să supăr pe cineva, însă insist … http://www.glasulstramosesc.ro/blog/intoarcerea_in_timpul_sfant_calendar_bisericesc_pentru_anul_2018/2018-01-07-583

     (dacă este ceva în neregulă, ce nu-i conform cu ADEVĂRUL DE CREDINŢĂ, din ce-i scris acolo, aş fi bucuros să aflu şi eu aceasta, de la oamenii buni şi oneşti ce sunt, evident, cu mult mai îmbunătăţiţi decât mine întru DREAPTA CREDINŢĂ – altfel nu înţeleg de ce nu a fost publicat acest link, ce l-am postat ieri !!!; eu chiar vreau, dacă greşesc cu ceva, să mi se atragă atenţia, spre îndreptare !!!)

     Iertare de îndrăzneală !
     Doamne ajută !

     1. Adrian,

      Vezi ce spune pr Iustin Parvu despre asta sau sf Paisie Aghioritul…ca ei sunt mai inbunatatiti ca toti !

   2. Este adevarat ce spui…Insa diavolul se poate folosi asemenea si de Scriptura si de canoane, fluturandu-le ziua si noapte spre inselare, facandu-te sa te crezi aparatorul Bisericii si asemenea Sf Maxim…Multi se cred astazi asemenea Sfantului Maxim, dar inca nu s-au ridicat macar de la nivelul crestinismul transformat in ideologie. Ustensilele medicale vindeca, dar numai in mana medicului priceput, iar in mana altuia nechibzuit, aduce chiar si moartea…Sfantul Grigorie Palama spunea ca multe carti s-au scris bine despre teologie si linistire, insa cea mai sigura teologie este vederea lui Dumnezeu…Si avem in istoria Bisericii, atatea exemple, cand in baza scrierilor de Dumnezeu insuflate, fie Apostolice fie Patristice(inclusiv canoane), au luat nastere erezii si schisme pierzatoare de suflet…Asadar, pentru vindecare in medicina, nu-i destul ustensilele, ci si priceperea. Pentru povatuirea la mantuire, nu-i destul numai scrierile de Dumnezeu insuflate ci curatirea, luminarea si indumnezeirea, fara de care este cu neputinta sa ne mantuim. Prea devreme s-a aplicat aceasta intrerupere a pomenirii…Si chiar daca se aplica, nu trebuie aplicata patimas ci cu durere pentru lipsa de coloana vertebrala a ierarhilor nostri. Dar nu trebuie intrerupta comuniunea cu restul Bisericii. Exista un Parinte la Schitul Prodromu care nu il mai pomeneste pe Bartolomeu, dar totusi mai slujeste in sobor cu fratii lui, nu-i considera eretici.

    1. Anonim,
     Ce pricepere sau ce facultate iti trebuie ca sa intelegi ca atunci cand “cineva” arunca cu noroi in Persoana care ti-a dat viata… si aici e vb de Dumnezeu…nu poti sa ii pupi mana si sa-l numesti vrednic.
     Aici e vb de ceea ce simte omul fata de Persoana iubita…si aici nu vb de mine.. de x sau de y..ci de cei care au facut aceste canoane , de sfintii parinti, care au fost trup si suflet pt Dumnezeu si L-au iubit pana la moarte…lasandu-ne in scris noua pacatosilor ceea ce trebuie sa facem..noi nefiind in stare sa ajungem la acea dragoste a lor.
     Dar putem sa ne imaginam acest sentiment cu persoana noastra iubita..(daca nu avem putere sa ajungem pana la Dumnezeu).. asta ca sa nu facem teologie si sa ne pierdem in cuvinte….sa stam pur si simplu fara a face nimic atunci cand se arunca cu noroi in persoana care pretindem ca o iubim….fiind de fata!.si mai mult, dupa toate astea, te duci si ii pupi mana celui care a aruncat cu noroi in ea.
     Dupa toate astea …cum crezi tu ca esti in ochii si sufletul persoanei care astepta de la tine dragostea cuvenita?!…..eu zic ca te duci si te ascunzi…ca daca incerci sa te justifici, te faci de tot rasul!
     Iti spun asta ca sa intelegi ca in dragoste nu iti trebuie teologie…asa cum faci tu aluzie la canonul care te indreptateste sa rupi comuniunea cu episcopul care propovaduieste cu capul descoperit..erezia!
     Acolo in canon spune sa te desparti de episcop..nu de Biserica!
     Tot sfinti ne lamuresc si despre Biserica…ce este Biserica..cauta daca inca nu ai inteles!
     Asadar ustensilele medicale au fost in mana cui trebuie…si ni-i s-a pus pe tava tot!
     Lucrurile au fost f bine definite.. iar cel ce si-a deschide inima catre Dumnezeu…intelege acest lucru.
     Dar pt cel caruia ii place sa asiste la improscarea cu noroi, exista mereu o justificare…..e prea greu , aici e o intreaga teologie si nu putem sa ne opunem improscarii..sa nu cumva sa gresim!!
     Fara ura si fara patima am spus asta!

 13. Va intreb si eu cu respect: daca Ierusalimul sarbatorea Nasterea Mintuitorului Iisus si dumneavoastra a ti participat la aceasta sfinta liturghie cum va explicati faptul ca Mintuitorul se boteaza inainte de a se naste?Ce apa a Iordanului se intoarce inapoi in ziua de Nasterea Domnului? De la apa Iordanului se afla numai grupul dumnravoastra?Puteti sa mi dati o explicatie?Vom vedea citi crestini vor fi la adevaratul botez al Mintuitorului?

  1. Intre Craciun si Boboteaza (indiferent la ce calendar ne raportam) sunt 12 zile. Intre Nasterea Mantuitorului si Botezul Sau au fost aproximativ 30 de ani.
   Intre sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului si cea a Nasterii Maicii Domnului sunt 24 de zile.
   Dupa rationamentul de mai sus, cum putem sarbatori nasterea la 24 de zile dupa adormire?

    1. Asa este. Problema e insa ca unii tin cu dintii de calendar si apeleaza la tot felul de sofisme pentru a-si justifica teoriile. Indiferent cu cate argumente ai veni, nu vor sa inteleaga. Pana la urma, e problema lor, daca nu vor sa priceapa, asta e, dar macar sa nu-i mai zapaceasca pe altii.

 14. Eu nu cred.Asta este o minciuna.Cum sa faca Domnul ,sa se intoarca Iordanul si pe vechi si pe nou.Asa naivi suntem .asa usor cadem in inselare.

 15. În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă.
  Citesc și mă minunez cu câte dedicare își apără unii rătăcirile și cât de vajnici apărători ai Orthodoxiei sunt unii ce apără, fără să își dea seama, erezii de sorginte papistașă.
  Schimbarea calendarului a fost greșită, dar Părinții contemporani au spus să îl acceptăm pe cel nou, prin iconomie, pentru a fi în comuniune cu frații noștri. Și inima mea tinde spre calendarul vechi, dar nu mă pot rupe de frații orthodocși români, ce țin noul. Calendarul poate deveni un idol, la fel ca altele. Schimbarea calendarului nu a fost ecclesială, dar nu o cădere în erezie. Ecclesial ar fi re-stabilirea calendarului vechi sau găsirea unei soluții reale a corectării lui, tot ecclesial.
  Este o erezie foarte răspândită văd, legată de neînțelegerea a ce anume sunt Sfintele Canoane. Ele nu sunt legi, sunt canoane. Sfinții Părinți numeau legea cu termenul „nomos”, iar canonul „canon”. Canon era în vechime o trestie folosită pe post de riglă, ca unitate de măsură. Canoanele se schimbă, la nevoie, ecclesial, și nu se aplică orbește, fix. Cel mai clar vedem la epitimie, la canonul dat la spovedanie. Duhovnicul dă un canon ca medicament, nu ca pedeapsă, fiului duhonovnicesc, pornind de la Sfintele Canoane, ca orientare, dar adaptat situației, fiului duhovnicesc, stării lui etc. Uite, Sfântul Vasile cel Mare a dat canoane grele de oprire la Împărtășanie, de zeci de ani sau toată viața. Alți Părinți, cum ar fi Sfântul Ioan Postitorul, dă canoane ceva mai ușoare pentru aceleași păcate. Sfântul Adrian Făgățeanu, un duhovnic riguros și aspru, nu oprea de la Împărțășanie mai mutl de șapte ani. Tocmai, pentru situația este alta. Canoanele diferiților Sfinți sau Sinoade locale se contrazic între ele, dacă e să le luăm în literă. Ele nu sunt legi și cu atât mai puțin un cod de legi perfect coerent intern, cum văd că încă cred destul de mulți. Papistașii au transformat canoanele în legi, au tăiat din ele și le-au unit într-o cod de legi. În Orthodoxie le avem și le respectăm, nu le desființăm, dar drept Canoane, nu legi. Mulți nu știe ce înseamnă Canon, ei pur și simplu nu cunosc conceptul, ei cred că este o lege a Lui Dumnezeu. Iar dacă încerc să le explic această învățătură de bază, sar în sus că sunt îndoctrinat ecumenist, însă ei, de fapt, țin cu dinții de o erezie de sorginte papistașă. În loc să fie apărători ai Orthodoxiei, devin surpători ai ei. Aici nu este vorba de acrivie versus iconomie, ci de o înțelegere corectă versus una greșită legată de ce este un Canon.

 16. Acest clip e ridicol. Iordanul nu s-a intors asa cum se entuziasmeaza interlocutorii. Se intoarce in momentul in care tot debitul se apa din matca raului se opreste, si schimba sensul. Nu va jucati cu cele sfinte dupa mintile voastre….

 17. Mai bine ati gandi decat ati citi semnele. Credeti ca Dumnezeu daca ar vrea sa comunice cu pamantenii nu ar folosi cuvinte? Semnele tin de manipulare. Preotii au reusit sa prosteasca lumea cu fel de fel de minuni inventate. Preotul neavand Dumnezeu in fapt lucreaza pe Dumnezeul mintii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button