X

Fumigene iredentiste în Anul Centenarului: Trei „partide” maghiare vor URGENT autonomia ținutului secuiesc

Image result for tinutul secuiesc

UDMR, PCM şi PPMT au cerut într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj, autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni – Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

„Noi, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanţi responsabili şi legitimi ai comunităţii maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru armonizarea conceptelor de autonomie:

1. Maghiarii din Transilvania trăiesc în situaţii interetnice diferite, au posibilităţi, proiecte şi viziuni diferite şi, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din ţinutul secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România.

2. Considerăm că autonomia teritorială a ţinutului secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competenţe legislative şi executive regionale în domeniul educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi în domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. În ceea ce priveşte statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administraţia ţinutului secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti, ţinându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci”, se arată în rezoluţie.

NOTĂ OrtodoxINFO

Tupeul iredentiștilor maghiari, reminiscență a sălbăticiei hoardelor de huni din care se trag, se manifestă ostentativ chiar în Anul Centenarului Marii Uniri, ca semn de sfidare față de toți românii. Părintele Justin spunea să nu ne tulburăm, căci nu vor reuși nimic, doar ne încearcă „temperatura”, dar că e posibil pe viitor, datorită trădării Dreptei Credințe să pierdem tot Ardealul, nu doar ținutul secuiesc.

Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

7 comentarii

  1. „datorită trădării Dreptei Credințe” -> „din cauza trădării Dreptei Credințe”
    Trădarea Dreptei Credințe este de rău, așadar nu-i putem datora nimic!

  2. Trebuia urmat exemplul majorității tarilor europene , iar noi am depășit extremele ,toți cei care i-au coptat alaturi de ei pentru a forma majorități de putere le – au făcut concesii ,si însăși acceptarea partidelor pe criterii etnice a fost o greșală ,si multe alte greșeli pe care cu siguranță le v-om plati cu toții ! iar prețul il stabilește altcineva, oare cine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!