X

Vinerea Mare – zi liberă din 2018. Propunere legislativă a unui deputat UDMR. Va fi vinerea din postul ortodox sau…?

Related image

Românii ar putea avea, începând cu 2018, încă o zi liberă de la stat. La fel ca în alte 16 ţări europene, un deputat de la UDMR propune ca Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos, să fie adăugată celor de Paşte.

Proiectul urmează să fie votat în Parlament. Deocamdată, vom primi, pe hârtie, 14 zile libere legale. Practic, vor fi doar 11, pentru că unele cad în weekend.

Propunerea legislativă prin care Vinerea Mare ar urma să devină zi liberă a fost semnată de 42 de senatori şi deputaţi şi de la putere, şi din opoziţie. Iniţiator este Szabo Odon.

Szabo Odon″În majoritatea ţărilor UE, țări care conform datelor statistice sunt mai puţin declarate a fi creştine, Vinerea Mare fiind una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului, practic este declarată ca fiind zi liberă în 16 ţări în UE. Chiar mai mult, instituţiile Uniunii Europene, Comisia Europeană acordă an de an Vinerea Mare zi liberă.”

În 2018, Paştele ortodox va fi duminică 8 aprilie. Altfel spus, ziua liberă de la stat va fi doar teoretică, pentru că oamenii vor sta oricum acasă. Se adăugă însă a doua zi de Paşte, luni, 9 aprilie, iar dacă proiectul va fi aprobat în Parlament, romanii vor avea liber şi vineri, 6 aprilie. Aşadar, sunt 4 zile legate.

Vinerea Mare, Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos. În această zi, credincioşii ţin post negru, iar seara participă la Denia Prohodului Domnului, adică la slujba de înmormântare a Mântuitorului.

Deocamdată, proiectul urmează să intre în dezbatere la Senat, apoi să fie votat în Camera Deputaţilor.

NOTĂ OrtodoxINFO

Ciudat că această inițiativă vine din partea unui catolic, pe deasupra și maghiar. Nu prea credem că s-a gândit la ortodocși. Se va da liber în funcție de religie sau vor sugera că ar trebui să fie un „Paște” comun?

Categorii
Lumea ortodoxă
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

8 comentarii

 1. In Spania e sarbatoare in Vinerea mare, dar un schimb din cauza asta se deschid magazinele in Duminica Pastelui! Nu am înțeles asta niciodată!

 2. Zilele libere se aplica doar la stat; privatii muncesc si de sarbatorile legale, si Duminica. Ba chiar, fabricile platesc mai bine pt. lucrul Duminica si de sarbatori; in general, salarile standard nu-s mari pt. muncitorii obisnuiti dintr-o fabrica (sunt in jur de 2000 lei in mana), dar daca muncesti Duminica si de sarbatori legale, primesti un bonus consistent, esti platit mult mai bine decat pt. o zi de lucru obisnuita si din acest motiv multi muncitori din fabrici aleg de bunavoie sa lucreze Duminica, pt. un spor la salariu.

  Referitor la nedumerirea din articol, statul roman va aplica orice astfel de lege in sensul religiei oficiale, majoritare, ca si pana acum, dar, repet, legea e aplicabila doar bugetarilor. Nu conteaza ca un papistas a inaintat propunerea, caci si pana acum, statul acorda zile libere bugetarilor conform calendarului crestin-ortodox, nu celui papistasesc, asadar, prin extensie logica, o zi in plus libera adaogata celor de Pasti deja libere legal dupa calendarul ortodox, va fi adaogata tot conform calendarului utilizat, incat sa se cumuleze cu celelalte doua zile libere legal.
  Privatii muncesc nonstop (existand desigur schimburi intre muncitori, dar eu ma refer, ca zile de lucru, in economia privata nu exista sarbatori si zile libere, decat poate in anumite domenii).
  Si chiar daca la privat, nu te obliga nimeni sa muncesti Duminica si de Sarbatorile legale, sunt destui ce se-nghesuie sa munceasca atunci pt. sporul la salariu si promovare, muncitorii care procedeaza astfel fiind preferati celor care refuza sa munceasca in anumite zile.

 3. Ce nu vă este clar? Paștele „comun” și răstignirea Lui Hristos pentru a mia oară. De data asta, pentru ultima oară.
  Ce va fi după…, numai Dumnezeu știe.
  Aveam surori în Biserică care râdeau la Prohodul Domnului și batjocoreau cântările, iar preotul nu le zicea nimic, Râdeau dracii de se prăpădeau…

 4. In Australia, cind e „Vinerea Mare” (Good Friday) la romano-catolici, e intotdeauna zi libera. E zi libera de cel putzin 20 de ani… Cind noi Ortodocsii avem adevarata Vinerea Mare, putem sa cerem zi libera si aceasta zi este data fara probleme.
  PS – nu am inteles niciodata de ce astia ii spun „good Friday”… Ce e „good”?

 5. Acest stat mamona condus de omul rosu vrea a aseza ” noul Ierusalim” in Bucuresti cu „amestecarea ” credintelor” si cu toata spurcaciunea care a inceput a face ” lege ” pe acest pamant.

  Insa ” a ouat o odata gaina …a ouat si a doua oara si ras a fost Bucurestiul de pe fata pamantului.
  Parintele Arsenie Boca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!