X

CEVA PUTRED. Stiati ca in TERMOSFERA temperaturile ajung la 2 000 GRADE CELSIUS? Cum rezista navetele la astfel de temperaturi?

de Petru G.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Este spatiul atmosferic atit de fierbinte?

Mare parte a propagandei anticrestine e livrata prin intermediul manualelor scolare, unde informatii conflictuale sunt mereu prezente. In toate lucrurile legate de Adevar si Creatie „explicatiile” sunt teribil de amestecate, spre a nu fi sigur de ce vezi si simti, astfel ca vor veni „specialistii” sa spuna ei cum sta treaba. Spre exemplu, calatoriile spatiale ocupa un loc aparte in manualele scolare, iar detalii despre stiinta navigatiei in cosmos sunt explicate pentru a „prinde” pe tanarul nestiutor in mrejele viselor spatiale… Deci avem tiparite detalii multe despre echipamentul de zbor, despre costumul omului in spatiu, despre ce mananca si beau cosmonautii, despre viata in imponderabilitate, etc. etc. Apoi vedem lansarile de rachete efectuate de mai-marii lumii acesteia, cu mult tam-tam si cu multa „stiinta”.

Am gasit intr-un manual scolar de clasa a 10-a (Jacaranda, 2012), o ilustratie ce indica altitudinea si temperatura, astfel: pe la 15 km altitudine temperatura e cam -55 grade Celsius, la 50 km altitudine temperatura este 0 (zero) grade Celsius, la 80 km inaltime temperatura este -90 grade Celsius, iar la 500 km altitudine temperatura este… 1700 grade Celsius (conform altor surse NASA gasite pe internet, temperatura la aceasta altitudine ar fi chiar de peste 2000 grade Celsius)!!!.

Dar mai stim (conform NASA) ca intre 2000 km si 35000 km ar fi pozitia celor 1100 de sateliti activi, in spatiul cosmic. Deci navetele purtatoare de sateliti trebuie sa strabata zona numita TERMOSFERA, ce se gaseste intre 500 km si 1000 km altitudine! https://www.space.com/17683-earth-atmosphere.html

Se mai spune ca acolo, in Termosfera, aerul este foarte rar, deci temperatura nu se transmite… Intrebare: cum se masoara temperatura, chiar daca nu se transmite? Si daca nu se transmite, ce rost are sa listam aceste temperaturi, de  la citiva metri inaltime, la mii de kilometri altitudine, daca cifrele acestea, ridicate sau scazute cum sunt, nu le simtim tot timpul (!) … Se poate masura o temperatura care nu se simte? Daca DA, atunci masuratoarea arata ce anume? Daca NU, atunci acea temperatura ridicata e reala si trecerea prin acest strat spatial e imposibila.

Oricine calatoreste cu avionul poate citi temperatura la acea altitudine si poate observa ca este foarte ger: intre –35 si –60 grade Celsius, indiferent ce temperatura ar fi la sol! Dar si mai in sus, la peste citeva sute de kilometri, ce se intampla? Si apoi, exista oare vreo lege dupa care putem calcula dependenta dintre altitudine si temperatura? Mai ales ca temperatura, emanata de Soare, calatoreste prin radiatie, proces care are loc atunci cind spatiul este… vidat. Deci nu convectie (lichide), nu conductie (solide), ci radiatie (gaze transparente, dar si lipsa oricarei materii, adica in vid)! Logic ar fi ca temperatura in Termosfera este de aproape 2000 de grade Celsius!

Satelitii contin materiale (metale, nemetale) de diferite origini. Asadar temperaturile de topire ale diverselor materiale sunt: fierul 1538, aluminiul 663, cuprul 1085, titanul 1668, beriliu 1287, silicon 1414, etc. Desigur, materiale protective de inalta clasa sunt folosite in construirea acestor rachete si navete spatiale: cele compozite, aliaje de titaniu, grafit (carbon), dar materialul de baza este tot unul care s-ar topi in ciuda straturilor protectoare. Dar cit de mult protejeaza aceste aliaje, care si ele sunt supuse diverselor actiuni de tensionare? Se spune ca placutzele de ceramica ale navetei spatiale ce cobora cu viteza in spatiul atmosferic trebuie sa reziste la temperaturi de aproape 1300 grade Celsius. https://www.airspacemag.com/how-things-work/shuttle-tiles-12580671/ Dar la urcare, unde temperatura variaza de la –55 la +2000 grade Celsius?

Se mai spune ca un astronaut are nevoie de mult timp spre a reveni la normal, odata ce s-a intors pe Pamant, considerand si radiatia din spatiul cosmic doar la citeva sute de kilometri fiind de cel putin 10 ori mai mare. Deci, mortal pentru astronautii ce ar petrece acolo multe saptamani sau chiar luni de zile! S-au scris milioane de pagini pe tema „cuceririi spatiului cosmic”, dar prea multe dovezi de reusita legate de aceste calatorii nu prea avem… Detaliile de mai sus (cu temperatura si altitudinea) nu au o coerenta si claritate necesare, in schimb „avantul” care este „pasat” omului modern capata forma filmelor de sci-fi!

PS: chiar inainte de a termina de scris articolul, am gasit pagina de mai jos (in engleza) ce abordeaza aceiasi tema.https://aplanetruth.info/2016/01/30/3133-how-do-satellites-survive-4000f-degree-heat-in-space/

 

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. …. si cum s-ar vedea din afara, din spatiu, o planeta ce are in jurul sau un scut de 700 de km de temperaturi de pana la 2000 grC ?
    Se mai vede ea din spatiu ca o planeta albastra ?
    Sau
    daca prin univers toate planetele sunt asemnenea mai putem noi, din afara, sa masuram temperatura de pe ele precum se lauda cei de la nasa ?

  2. 1) Vag imi adsuc aminte ca la facultate s-a spus la un curs ca rachetele intra in spatiul cosmic pe la poli.
    Daca se examineza o fotografie cu centurile Van Allen parca pe acolo nu ar fi radidiatii. Posibil ca si satelitii sa iasa pe acolo in spatiu pt a evita problemele de tot felul.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Van_Allen_radiation_belt

    2) Navetele spatiale si statiile orbitale de tot felul, conform datelor de pe internet au zburat pe la altitudini de 250 km. Deci nu s-a pus problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button