Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ? (Luca, 18, 8)
Pentru intelegerea mai buna a materialului de mai jos este important sa cititi si notele.
Secolul 18
Mitropolitul Gheuca Leon (1730 – 1788) a fost mason.
Secolul 19
Episcopul Amfilohie Hotineanul (? – 1800), mason.
Episcopul Gherasim Clipa (? – 1826), episcop de Huşi (1796-1803) şi de Roman (1803-1826), care la cumpăna dintre veacurile XVIII şi XIX, strânge în jurul lui o adevărată scoală de călugări cărturari-francmasoni.
Mitropolitul Dionisie Lupu (1769-1831), mitropolit al Ungrovlahiei (1819-1821), mason.
Arhiereul Filaret Scriban (1811-1873), profesor şi episcop, profesor de teologie la Universitatea din Iaşi, deputat şi senator în Parlament, mason
Episcopul Melchisedec Stefanescu (1822-1892), cărturar, ministru în guvernul Kogălniceanu, mason. (nota 1)
Mitropolitul Atanasie Stoianescu (1815-1880), episcop de Râmnic (1873-1880), mason.
2 februarie 1815, Cipru
Afurisania impotriva francmasoneriei dată de către Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului
1903
Cuviosul Serafim din Sarov este proslăvit între sfinţi de către Biserica Rusă şi de Ţarul mucenic Nicolae al II-lea.
20 dec. 1908
Adoarme Sfântul Ioan din Kronstadt, proorocind viitoarele pătimiri ale Bisericii Ortodoxe Ruse şi ale norodului ei. (nota 2)
1918
Odată cu revoluţia bolşevică din Rusia ortodoxă, începe prigoana de 70 de ani a Bisericii, ce a distrus 76.000 de biserici, 1.400 de mănăstiri, 60.000.000 de credincioşi ortodocşi, dintre care 70.000 de clerici şi 30.000 de monahi. Pe lângă acestea, au mai fost distruse 150 de şcoli eparhiale, 54 de seminarii şi 4 academii ecleziastice. A fost cea mai cumplită prigoană din istoria Ortodoxiei. (nota 3)
9 nov. 1920
Sfântul Nectarie din Eghina adoarme întru Domnul, cunoscându-şi dinainte plecarea.
24 ian. 1922
Meletie al IV-lea este înscăunat ca Patriarh al Constantinopolului, deşi fusese depus cu o lună înainte din treapta de arhiepiscop al Atenei, pentru „purtare necanonică şi amestecare cu ereticii” (în bisericile acestora). (nota 4)
1922
Trupele turceşti îi măcelăresc pe grecii şi armenii din Asia Mică. Dintre ei, un milion şi jumătate erau creştini ortodocşi.
1922
Meletie al IV-lea, ca Patriarh Ecumenic, recunoaşte validitatea hirotoniilor anglicane.
Iunie 1923
Patriarhul Ecumenic Meletie al IV-lea convoacă „Conferinţa Pan-Ortodoxă” de la Constantinopol, de schimbare a calendarului şi modernizare a Bisericii (hotărându-se scurtarea posturilor, neobligativitatea vestmintelor clericale, posibilitatea căsătoriei clerului după hirotonie şi a episcopilor etc.), ce a fost contestată la scurtă vreme de patriarhii Damian al Ierusalimului, Grigorie al IV-lea al Antiohiei, Fotie al Alexandriei, Dimitrie al Serbiei şi Sf. Tihon al Moscovei. (nota 5)
1925
Miron Cristea (1868-1939), mason, devine primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939), membru al Regentei în timpul minoratului regelui Mihai I (1926-1930), fost regent în timpul minoratului regelui Mihai.
1925
Devine Patriarh al Constantinopolului VASILE III (1925-1929), aceeasi Loja Masonica cu Kemal Atatürk
1929
Devine Patriarh al Constantinopolului FOTIE II (1929-1935), aceeasi Loja Masonica cu Kemal Atatürk
Iulie 1929
În Sinodul Bisericii Greceşti, Arhiepiscopul Hrisostom (Papadopulos) insistă ca arhiereii prezenţi să iscălească o declaraţie de aprobare a schimbării calendarului şi de condamnare a tuturor celor ce susţin vechiul calendar. 44 de mitropoliţi au fost prezenţi la începerea şedinţei; 13 au părăsit sala, 27 au refuzat să semneze, 4 au iscălit.
12 octombrie 1933
Declaratie Oficială a Bisericii Greciei privind masoneria
Iulie 1935
Patriarhul Meletie Metaxakis înnebuneşte, şi după şase zile de chinuri şi remuşcări profunde, moare spunând: „Vai mie, am dezbinat Biserica, am nimicit Ortodoxia!”, la Zurich, în Elveţia, şi este îngropat la Cairo, în Egipt.
1937
Osândirea francmasoneriei de către Biserica Ortodoxă Română
1939
Irineu Mihalcescu (1874 – 1948) devine Mitropolit al Moldovei şi Sucevei (1939- 1947). S-ar parea ca a ieşit din masonerie şi chiar a alcătuit un studiu temeinic de osândire a acestei organizaţii, apărut în Teologia luptătoare. Acest studiu a contribuit decisiv la condamnarea masoneriei de către Sf. Sinod al B.O.R. în anul 1937. Împrejurările retragerii sale din scaunul de mitropolit şi apoi cele ale morţii sale au ridicat controverse, insinuându-se că ar fi fost otrăvit pentru a-i lăsa locul lui Justinian Marina. (nota 6)
1936-1944
Peste 800.000 de sârbi ortodocşi sunt ucişi de către călugării franciscani (romano-catolici) şi de Ustaşii croaţi
1948
Athenagora, fost arhiepiscop al Americii de Nord şi de Sud, ajunge Patriarh al Constantinopolului după ce Patriarhul Maxim este declarat „necorespunzător psihic” şi silit să se retragă. Athenagoras declara: „Greşim şi păcătuim dacă gândim că credinţa ortodoxă a venit din ceruri şi că celelalte dogme (religii) sunt nevrednice. Trei miliarde de oameni au ales mahomedanismul drept cale către Dumnezeu, şi încă câteva sute de milioane sunt protestanţi, catolici şi budişti. Ţelul fiecărei religii este să îl facă pe om mai bun”.(nota 7)
23 august 1948
Este infiintat Consiliul Mondial al Bisericilor. (nota 8)
6 ian. 1964
Patriarhul Ecumenic Athenagora şi Papa Paul al VI-lea se întalnesc la Ierusalim şi se roagă împreună în Sfântul Mormânt. La intrare, izbucneşte un incendiu, provocând o pană de curent în întreaga biserică.
1965
Patriarhul Justinian Marina il primeste in vizita pe Arhiepiscopul de Canterbury Ramsey (anglican). Patriarhul Miron Cristea deja recunoscuse validitatea hirotoniilor anglicane. (nota 9)
7 dec. 1965
Patriarhul Ecumenic Athenagora şi Papa Paul al VI-lea, în mod simultan, „ridică Anatema de la 1054″. Anatema a fost dată asupra ereziilor papale pentru a-i ocroti pe ortodocşi de învăţăturile ce nu duc la mântuire, ci la pieire. Prin „ridicarea” anatemei, Athenagora proclamă că Papa şi cei ce îl urmează au fost aforisiţi (excomunicaţi) pe nedrept, că Biserica a greşit atunci când a susţinut că învăţăturile papale sunt mincinoase şi că, cu adevărat, Papalitatea Latina este parte a Ortodoxiei. „Îndepărtarea excomunicărilor reciproce restabileşte relaţiile canonice dintre Roma şi Noua Romă. Aceasta restabilire este o necesitate canonică…”, se spune într-o declaraţie a Patriarhiei. Din acest moment, mai multe mănăstiri şi schituri din Muntele Athos încetează să-l mai pomenească pe patriarhul Athenagora.
19 iunie 1966
Sfântul Ioan Maximovici, arhiepiscop al Şanghaiului şi al San Francisco-ului, din sinodul Bisericii Ruse de peste graniţe, adoarme întru Domnul la Seattle, WA. Este unul dintre cei mai mari făcători de minuni ai veacului nostru. (nota 10)
26 oct. 1967
Patriarhul Ecumenic Athenagora merge la Roma şi se aşază pe un scaun arhieresc la aceeaşi înălţime cu Papa, şi se roagă împreună.
Nov. 1967
Majoritatea monahilor Muntelui Athos se opun cu tărie „ridicării anatemei de la 1054″.
Pastorala de Crăciun 1968
Patriarhul Ecumenic Athenagora afirmă că „poporul lui Hristos” – romano-catolicii şi ortodocşii – se vor uni fără ajutorul ierarhilor sau teologilor. Mai declară că a introdus numele Papei Paul al VI-lea în dipticele Patriarhiei Ecumenice. (Dipticele sunt lista de episcopi ortodocşi pomeniţi în timpul Dumnezeieştii Liturghii).
Feb. 1971
Papa şi Patriarhul Ecumenic Athenagora schimbă scrisori de recunoaştere reciprocă a Bisericilor lor. Patriarhul Athenagora anunţă public că dă Sfânta Împărtăşanie romano-catolicilor şi protestanţilor.
Iulie 1972
Patriarhul Ecumenic Athenagora moare şi este îngropat; o înmormântare cu sicriul închis (fapt neobişnuit pentru un episcop ortodox). Este urmat de Dimitrie, care promite să continue „politica ecumenică” a predecesorului său.
Iulie 1972
Sfânta Chinotită a Sfântului Munte emite o enciclică de reluare a pomenirii liturgice a Patriarhului Ecumenic, deoarece „s’a stabilit un nou climat”. Totuşi, în septembrie, mai erau şapte Sfinte Mănăstiri ale Muntelui Athos, care încă nu îl pomeneau liturgic pe Patriarh: Esfigmenu, Karakalu, Simonospetra, Sf. Pavel, Xenofont, Grigoriu, Kostamonitu. (nota 11)
Mar. 1974
Patriarhul Ecumenic Dimitrie impune sancţiuni asupra a 13 monahi, pentru nepomenire liturgică, printre care: arhimandritul Athanasie (igumen la Esfigmenu), arhimandritul Evdochim (igumen la Xenofontos), arhimandritul Dionisie de la Grigoriu şi arhimandritul Andrei de la Sf. Pavel.
1975
Mărturisirea de la Tiatheira, a mitropolitului grec Athenagora (Kokkinakis) al Tiatheirei şi al Marii Britanii, declară că episcopatul şi preoţia anglicanilor, copţilor, armenilor, romano-catolicilor şi ortodocşilor sunt toate valide; prin urmare, tainele anglicanilor şi romano-catolicilor sunt cele ale uneia, sfinte, soborniceşti şi apostoleşti Biserici. Se mai afirmă că „Ideea că masoneria e o religie este una greşită”. (nota 12)
Iunie 1980
Atlanta, Georgia, S.U.A: Arhiepiscopul Iacov (Arhiepiscopia Greacă a Americii de Nord şi Sud) slujeşte o slujba ecumenică fără precedent, împreună cu catolici, protestanţi, baptişti, lutherani, presbiterieni, metodişti uniţi şi chiar cu reprezentanţi ai religiei iudaice.
Iulie/aug. 1983
Sinodul Episcopilor Bisericii Ruse de peste graniţe, la o adunare din Canada, declară: “Celor ce atacă Biserica lui Hristos învăţând că Biserica Sa este împărţită în aşa-zise „ramuri”, deosebite după credinţă şi felul de viaţă; sau că nu este o Biserică în chip văzut, ci se va alcătui în viitor, când toate „ramurile” sau „sectele” sau „denominaţiunile”, şi chiar religiile, se vor uni într’un singur trup; şi care nu deosebesc preoţia şi tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun că botezul şi împărtăşania ereticilor sunt lucrătoare pentru mântuire; aşadar, celor ce cu bună-ştiinţă sunt în părtăşie euharistică cu aceşti eretici înainte-pomeniţi sau celor ce susţin, răspândesc sau ţin erezia ecumenistă sub chipul dragostei frăţeşti sau al bănuitei uniri a creştinilor despărţiţi, anatema!” (nota 13)
1984
Mitropolitul Teoctist Arpasu (viitorul Patriarh) il intalneste intr-o vizita neoficiala pe Papa Ioan Paul al II-lea. (nota 14)
27 octombrie 1986
Papa Ioan Paul al II-lea organizeaza prima Zi Mondiala de Rugaciune pentru Pace la Assisi. Au fost prezenti 160 de lideri reprezentand 32 de Biserici Ortodoxe si eretice, precum si 11 religii pagane. (nota 15)
Nov. 1987
Patriarhul Ecumenic Dimitrie şi clerul său concelebrează la o misă romano-catolică împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea, în Roma. Patriarhul nu primeşte, totuşi, ostia romano-catolică.
Ianuarie 1989
Patriarhul Teoctist il intalneste din noua intr-o vizita neoficiala pe Papa Ioan Paul al II-lea.
Oct. 1989
Patriarhul Parthenie al Alexandriei declară din nou că „Mahomed este un apostol al lui Dumnezeu… un om al lui Dumnezeu, ce a lucrat pentru Împărăţia lui Dumnezeu” şi că „atunci când vorbesc împotriva islamului sau a buddhismului, nu mă găsesc în înţelegere cu Dumnezeu”. (nota 16)
Sept. 1990
Acordul de la Chambessy, Elvetia: O comisie ortodoxă având în alcătuire un singur episcop, mitropolitul Damaschin al Patriarhiei Ecumenice, iscăleşte împreună cu monofiziţii un acord, în care amândouă părţile cad de acord, în esenţă, să ignore patru sinoade ecumenice (IV-VII) şi să se unească. Partea ortodoxă este de acord să „ridice anatema” împotriva ereziei şi a ereticilor monofiziţi. Acordul este urmat de ample proteste din partea Sfintei Chinotite a Sfântului Munte. (nota 17)
1991
Intrunirea Consiliului Mondial al Bisericilor de la Camberra (Australia). A fost prezent si Daniel Ciubotea, viitorul Patriarh, alaturi de vrajitori, „teologi” eretici, spiritisti, episcopese, muzica rock, paganism. (nota 18)
Iulie 1991
Sinodul Patriarhiei Antiohiei implementează o serie de măsuri ce ţintesc la dobândirea unirii depline cu bisericile siriene monofizite. În „Declaraţia comună”, se îngăduie rugăciunea împreună şi intercomuniunea cu iacobiţii. (Monofiziţii sunt corpuri creştine eretice, care s-au despărţit de Ortodoxie în secolul al 5-lea, neprimind cel de-al patrulea şi următoarele Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe. Ei cred intr-o singura fire a lui Hristos.)
Mai 1992
O delegaţie a Patriarhului Ecumenic, cu ajutorul politiei, expulzează din Muntele Athos pe monahii ruso-americani ai Bisericii Ruse de peste graniţe, din Schitul Prorocului Ilie, ce nu-l pomeneau liturgic pe patriarhul Bartholomeu. Acţiunea stârneşte numeroase proteste în Grecia, cât şi din partea episcopului Calist al Marii Britanii, de sub Patriarhia Ecumenică.
11 februarie 1993
Reluarea osândirii masoneriei de către Biserica Ciprului (nota 19)
17-24 iunie 1993
Acordul de la Balamand, Liban. Reprezentanţi ai mai multor Biserici Ortodoxe locale cad de acord cu romano-catolicii că toţi împărtăşesc „…o singură credinţă, o singură preoţie, un singur botez” şi că „sunt Biserici surori (doi plămâni ai aceluiaşi trup) şi ar trebui să caute comuniunea desăvârşită şi deplină”. Sfântul Sinod al Bisericii Greciei condamna oficial documentul, alături de Sfânta Chinotită a Sfântului Munte şi de numeroşi teologi ortodocşi. (nota 20)
1993
Are loc o noua Zi Mondiala de Rugaciune pentru Pace la Assisi, invitati fiind Ortodocsi, eretici, musulmani si evrei.
29 iunie 1995
Patriarhul Ecumenic Bartholomeu îl vizitează pe Papă în Roma, şi „concelebrează o liturghie istorică în Basilica Sfântului Petru”. Un fulger loveşte domul în timpul slujbei. Totuşi, Patriarhul nu primeşte ostia binecuvântată de Papă.
9 aprilie 1998
Sfântul Sinod al Bisericii Bulgariei hotărăşte retragerea din Mişcarea Ecumenică
8 octombrie 1998
Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei condamnă Acordurile de la Chambessy, Balamand, cel antiohian, folosirea de către Biserica Finlandei a Pascaliei pe stil nou, teoria ramurilor şi rugăciunile în comun cu eterodocşii, şi se retrage din Mişcarea Ecumenică.
7 – 9 mai 1999
Vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania. Prima intr-o tara Ortodoxa.
Ianuarie 2002
Papa cheamă toate religiile la Asissi spre a se ruga pentru pacea lumii şi unire. Participă reprezentanţi ai tuturor jurisdicţiilor ortodoxe, împreună cu protestanţi, evrei, hinduşi, budişti, musulmani, taoişti, şintoişti şi şamani africani. În timpul întrunirii, au loc două liturghii ecumenice: una pentru toate religiile şi una pentru toate denominaţiile creştine. Cea dintâi include rugăciuni în comun, invocarea tuturor zeităţilor şi forţelor, şi diferite ritualuri menite să arate unitatea, în vreme ce cea din urmă înfăţişează unitatea creştină prin împărtăşirea dintr-un potir comun.
30 noiembrie 2006
Papa Benedict al XVI-lea vizitează Constantinopolul, şi participă la liturghia slujită de Patriarhul Bartholomeu stând pe un scaun arhieresc, rostind rugăciunea „Tatăl nostru” şi cântându-i-se „Întru mulţi ani”, ca unui episcop ortodox.
5 aprilie 2007
Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, pledeaza in mesajul de Paste, pentru ca intreaga crestinatate sa sarbatoreasca Invierea Domnului in aceeasi zi:
“De ce nu hotarasc Bisericile ca Invierea Domnului sa fie praznuita de toti crestinii la aceeasi data? Oare nu ar trebui sa se ajunga la o intelegere, cu atit mai mult cu cit data Pastilor nu este o problema de dogma, ci doar una de practica liturgica? Doresc sa informez opinia publica de la noi ca tema unificarii datei pascale se afla pe agenda Consiliului Ecumenic al Bisericilor”
17 mai 2007
Mitropolitul Lavru al Bisericii Ruse din afara graniţelor iscăleşte la Moscova istoricul „Act de Comuniune Canonică”, care uneşte după aproape un veac de despărţire cele două părţi ale Bisericii istorice a Rusiei, împlinind o proorocie a Sfântului Serafim din Sarov.
12 septembrie 2007
Dan Ilie Ciobotea este ales Patriarh. Rezultatul fusese insa anuntat cu mult timp inainte de masonul Florin Frunzaverde. (nota 21)
6 ianuarie 2008
Episcopul Sofronie al Oradiei (Patriarhia Română) concelebrează slujba Aghiesmei Mari împreună cu episcopul uniat (greco-catolic) al oraşului. (nota 22)
25 mai 2008
Într-un gest fără precedent şi care a şocat întreaga lume ortodoxă, Mitropolitul Nicolae (Corneanu) al Banatului (Patriarhia Română) se împărtăşeşte într-o biserică uniată din Timişoara, împreună cu un episcop uniat, unul romano-catolic şi Nunţiul Papal. În urma reacţiilor ortodoxe, după o lună şi jumătate Sinodul Bisericii Române emite o hotărâre prin care se interzice oricărui membru al Bisericii Ortodoxe, cleric sau mirean, să se împărtăşească sau să concelebreze taine sau ierurgii cu clerici eterodocşi, cu ameninţarea caterisirii sau aforisirii în cazul neascultării; însă, în acelaşi timp, îl iartă pe Mitropolitul Nicolae pentru gestul său, „luând act de regretul şi pocăinţa sa”.
1 mai 2010
Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului impartaseste Cavaleri de Malta aflati in vizita oficiala. (nota 23)
2012
Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol ii cere Arhiepiscopului Ieronim al Atenei sa interzica si sa osandeasca citirea de catre Mitropolitul Serafim de Pireu a Anatemelor in Duminica Ortodoxiei.
24 – 26 mai 2014
Papa Francisc I si Patriarhul Bartolomeu se intalnesc la Ierusalim pentru a serba 50 de ani de la ridicarea anatemelor. (nota 24)
Din declaratia comuna:
“tânjim după ziua în care în sfârșit vom participa împreună la banchetul euharistic”
“Pentru realizarea acestui obiectiv, o contribuție fundamentală în căutarea deplinei comuniuni dintre Catolici și Ortodocși este oferită de dialogul teologic condus de Comisia mixtă internațională”
(nota 25)
La 50 de ani distanta, de la incendiul din timpul rugaciunii comune a Patriarhului Ecumenic Athenagora si Papei Paul al VI-lea, are loc un nou incendiu.
12 februarie 2016
Întâlnirea istorică dintre Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Rusiei la Havana, Cuba. In declaratia comuna se pronunta în favoarea „restabilirii unităţii creştine”. (nota 26)
21 aprilie 2016
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare declara:
“In afara de Sfanta Biserica Ortodoxa nu exista alte Biserici, ci doar eretici, iar a numi orice altceva „biserica” nu este, din punct de vedere spiritual, dogmatic si canonic, decat o mare greseala.”
(nota 27)
16 iunie – 27 iunie 2016
Are loc Sinodul din Creta, numit oficial Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxa Rusa, Patriarhia Antiohiei, a Georgiei și a Bulgariei nu au participat. (nota 28)
Pana in 2008, cronologia de mai sus se bazeaza si pe un material postat pe:
laurentiudumitru.ro
NOTE
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Istoria recenta a ecumenismului: Parintele T. Zisis (subtitrat in engleza)
https://youtu.be/gYKMFr3gcuU
Canalul tău e o oază de adevăr într-un deșert al ereziilor și al știrbirii credinței strămoșești, Ortodoxia. Să te răsplătească Dumnezeu pentru toate eforturile tale de a aduce adevărul la suprafață! Mult succes în continuare!
Să știi că citesc cu mare interese postările tale și într-adevăr, suntem martori la un declin al credinței, al moralității și al adevărului cum nu s-a mai pomenit până acum. Dumnezeu să ne țină tari și neclintiți.
Pace ție, binevestitorule!
A scris coexist cu simbolurile satanei! Spurcați şi proşti care prin păcate şi răutate, egoism etc au supus pământul diavolilor, în loc să-l lase în stăpânirea Celui ce l-a făcut!
AMIN