În fiecare an, de Sf. Nicolae, în Austria are loc un festival în care o creatură pe nume Krampus sperie chipurile, copiii neastâmpăraţi.
Originea sărbătorii drăcești
Incepand cu secolul 17 povestea din zona Alpilor austrieci spune ca dihania pedepseste copii rai, in contradictie cu Sfantul Nicolae care le da daruri. În Austria, copiii care nu au fost cuminţi nu doar că nu primesc cadouri de la Moş Nicolae, dar sunt capturaţi şi târâţi în bârlogul unei creaturi înspăimântătoare numite Krampus.
În folclorul ţărilor din Alpi, Sf. Nicolae vizitează copiii noaptea însoţit de acest demon înfăţişat adesea cu coarne, blană şi dinţi fioroşi. Legenda spune că el îi bate cu lanţul pe copiii foarte răi înainte de a-i târî în lumea lui.
În seara de 5 spre 6 decembrie, pe străzile unor oraşe din Austria precum Lienz sau Graz defilează bărbaţi îmbrăcaţi în Sf. Nicolae, dar şi în costume înspăimântătoare care îl reprezintă pe Krampus. Parada se numeşte Krampusnacht sau Krampuslauf.
Austria nu este singura ţară în care acest monstru pedepseşte copiii neastâmpăraţi. În sudul germaniei, el este cunoscut sub numele de Pelzebock sau Pelznickel, în Ungaria i se spune Krampusz (referindu-se la toate creaturile de acest fel), iar în Elveţia este Schmutzli.
Provenind dintr-o veche traditie pagana, Krampus a fost o buna bucata de timp interzis de Biserica Catolica. Recent insa, Krampus a inceput sa castige din nou popularitate.
Iată-i pe austrieci sărbătorindu-l pe diavol in 2017:
Citiți vă rog și:
KRAMPUS – reinvierea unei traditii dracesti
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Mulți români au vrut o „țară ca afară”. Dacă nu și-au dat încă seama cum este și ce înseamnă „afară”, nu cred că se mai poate face ceva pentru ei.