X

Naștere crâncenă în MATERNITATEA GROAZEI din Iași: „Nu te mai screme! Când eşti constipată şi mergi la WC aşa ţipi?”

FOTO: http://radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2015/02/blogdeparinti.info_.png

O proaspătă mămică a povestit pe blogul personal cum a decurs naşterea copilului ei la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. Aceasta a scris despre panica şi teama din ochii asistentelor şi despre lipsa de consideraţie a medicilor de gardă, una din doctoriţe fiind poreclită „Spintecătoarea”. Conducerea unităţii medicale face verificări în acest caz.

Un moment unic în viaţa unei femei, naşterea, s-a transformat într-un calvar pentru o tânără care a născut la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. Aceasta a postat pe blogul personal experienţa trăită în spitalul de stat.

Într-o postare intitulată „32 ore de travaliu şi o naştere de 8” tânăra rememorează orele petrecute în saloanele şi pe holurile maternităţii din Iaşi, unde spune că a avut de-a face cu asistente panicate şi medici de gardă ori rezidenţi, care fie i-au alinat durerea, fie au lăsat traume în sufletul ei. „Mai bine aţi merge în salon să nu vă zică ceva doamna doctor de gardă, mă sfătuieşte prieteneşte asistenta puţin panicată să nu cumva să aibă probleme”, îşi aminteşte tânăra „sfatul” unei asistente, primit în timp ce se plimba pe holul maternităţii pentru a nu se mai gândi la durerile crunte din timpul travaliului.

Întâlnirea cea mai traumatizantă a fost cu doctorul de gardă, poreclit de tânără „Spintecătoarea”.

„-Dar de când ai scurgerile astea?

-De când am fost ultima oară în spital. Am luat candidă de aici.

-Păi ia să te spălăm puţin că trebuie să ai colul curat. Pe aici iese bebeluşul.

Durerea m-a dus până aproape de leşin. Abia mai respiram în timp ce plângeam şi gemeam de durere. Îmi pune compresă sterilă şi mă trimite în salon. Mă opresc direct la baie. Compresa mea era plină de sânge. Aştept să plece toţi din cabinet şi mă duc la asistentă. Izbucnesc plângând:

-Doamnă, dar femeile astea verifică oameni sau vite? Mă distrug jos. Chiar nu pot controla mai uşor?

Asistenta pune privirea în pământ şi-mi spune că mă înţelege. Îi spun că pierd sânge şi nu ştiu dacă e normal. Ea îmi spune că e ok, se dilată colul, deşi se vedea pe faţa ei că era panicată.”

După o noapte de dureri crunte, în drum spre masa de naşteri, ieşeanca îşi aminteşte un alt tablou de groază:

„În salonul din faţa mea o altă mămică născuse. Nu vedeam decât o pată imensă de sânge. Lângă ea era Spintecătoarea şi o asistentă. Femeia urla de durere în timp ce cerea calmante. O coseau.

– Nu te mai văita atâta! Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta. Aşa vă trebuie dacă vă place să faceţi copii pe bandă rulantă!”

De aceleaşi mesaje a avut şi ea parte chiar pe masa de naşteri:

„-Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete! Când mergi la wc şi eşti constipată aşa ţipi? Sunete de astea scoţi?

Aud o voce feminină. Mă uit în dreapta mea să văd cine îmi vorbeşte. Spintecătoarea! Dacă aveam forţă o lăsăm fără 5 dinţi în gură.”

Calvarul a continuat în momentul în care, după naşterea naturală, a trebuit să fie cusută de două ori:

„Nu vă mai povestesc ce înseamnă cusătură peste cusătură. Deşi de data asta am fost sedată, am simţit tot. Nu ştiu ce mi-au dat, dar mai mult eram ameţită de cap.”

După postarea tinerei, alte mămici şi-au adus aminte de clipele de groază petrecute în aceeaşi materinate. Tânăra a mai relatat pe pagina sa de socilizare că a fost chemată ulterior de conducerea Maternităţii „Cuza Vodă”, unde a oferit mai multe date despre medicul de gardă din acea noapte. După acest incident, managerul unităţii medicale, ec. Robert Dâncă, a declarat pentru Ziarul de Iaşi că se fac verificări în acest caz:

„Drepturile asiguratului conform legii trebuie respectate, iar faţă de cine nu va respecta acest lucru nu voi avea nicio problemă să aplic toate sancţiunile prevăzute de lege.”

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Reducerea populației
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

5 comentarii

 1. Spintecatoarea nu are ca cauta printre oameni, mai ales în un asemenea loc unde trebuie pe lângă experienta (pe care nu o are), delicatețe și finețe și mai ales BUN SIMȚ (pe care din nou nu îl are), sa fie data afară și angajată la abator.

 2. Si voi credeti ca este singurul loc din Romania unde mamele sunt tratate precum vitele. Fiti pe pace si la Timisoara a fost si este la fel. De acelasi fel de „grija” am beneficiat cu treizeci si … de ani in urma si la fel este si acum. De aceasta „grija beneficiaza’ in special mamele care nu au avut bani de un doctor „personal” pe care sa-l tot indoape cu sutele de euro pe parcursul celor noua luni, desi nici cele care au cotizat in cele noua luni nu sunt chiar sigure ca vor avea parte de mai multa grija, ca ce sa vezi, tocmai cand intra in travaliu doctorul nu poate veni ca este plecat pe undeva.
  O admir pe aceasta mamica pentru ca si-a putut calca pe sentimente si a descris public ce i s-a intamplat. De obicei mamele nu mai spun nimanui prin ce umilinte trec la maternitatile de stat, nici macar sotilor lor, preferand sa uite, daca se poate, cat mai repede experienta deosebit de traumatizanta si de umilitoare de care au avut parte in acele ‘abatoare”.

 3. Si eu am o prietena care a nascut la maternitatea Polizu. A fost trasa atat de tare de mamelon de un animal de asistenta care a venit sa-i verifice lactatia, incat a strigat de durere.” Sunt vaca sau ce sunt?” i-a spus. Din pacate, sistemul de sanatate din Romania e unul lipsit de umanitate si de civilizatie in care oamenii sunt vazuti doar buni de jecmanit. Cand a nascut sora mea tot la Polizu, si cand ne-am dus la vizita, un paznic s-a injosit atat de tare facand gestul de a intinde mana ca sa ma lase sa intru in maternitate. Adica pacientul n-are tot un salariu ca si o asistenta?
  Multumim pentru acest articol si va rog sa sesizati mai des acest obicei prost impamantenit in Romania, sa–i mai faceti de ras si asa poate ii mai indreptam si educam pe cei care lucreaza in sist. sanitar.

 4. Doctorii din Romania sunt in procente alarmante niste animale abrutizate , pline de cinism si nesimtire.
  Am avut inspiratia sa ne informam despre doctorii ginecologi din orasul nostru inainte de a alege pe cineva care sa merite incredere pentru supraveghereea sarcinii sotiei si nasterea fetitei noastre – Am inteles cat de mult conteaza calitatea umana a medicului si valorile morale si spirituale – daca le are.
  Am aflat lucruri extrem de grave despre practica si abuzurile catorva doctorite ginecolog si incercarile de a o elimina din colectiv pe doctorita noastra care nu accepta sa faca nici un fel de avort – la cerere sau din cauze medicale si lucru rar intalnit -nu accepta plicul cu bani si o spunea chiar de la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!