X

PROIECT de lege MAI: Pașapoartele TEMPORARE NU se mai eliberează decât pentru “anumite cazuri”, motivul de conștiință religioasă nefiind precizat

de null

Image result for pasapoarte temporare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 care prevede o serie de modificări legislative privind creşterea valabilităţii paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani.

Astfel, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Propunerea vine în contextul în care, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, paşapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.

“Pentru că una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legătură cu faptul că un număr mare de cetăţeni preferă să solicite un paşaport simplu temporar, propunem limitarea situaţiilor în care se poate solicita în regim de urgenţă un paşaport temporar”, se arată în comunicatul MAI.

În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgenţă un paşaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgenţa invocată, ceea ce a încurajat foarte mulţi cetăţeni să opteze pentru acest tip de paşaport atunci când au uitat să-şi facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aştepte timpul necesar realizării unui document electronic.

“Prin proiectul de lege propunem ca paşaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa cum ar fi  motive de sănătate, familiale sau profesionale”,  arată MAI.

Se mai ia în calcul şi necesitatea prezenţei persoanei pe teritoriul altui stat.  Elevii pot motiva cu participarea la olimpiade internaţionale.

NOTĂ OrtodoxINFO

Așadar, pașapoartele temporare se vor elibera “doar în anumite cazuri, care dovedesc urgența pentru motive cum ar fi:

 • sănătate,
 • familiale
 • profesionale

După cum se poate vedea nu se spune nimic despre solicitarea acestui tip de pașaport din motive de conștiință religioasă.

Textul proiectului de lege poate fi consultat la adresele de mai jos, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Se va organiza dezbatere publică, dar până atunci vă rugăm să trimiteți lămuriri privind aspectul religios sau de conștiință pe adresa [email protected] până pe 10 decembrie 2017.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

14 comentarii

 1. Zice la pagina “mai…”

  “Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.”

  Ceea ce e inca bine. Dar, usor, usor, va diparea si portita asta.

  1. Am vazut acest lucru, dar s-a eliminat complet cuvântul religios. Trebuie CLAR specificat, că datorită acestui motiv s-a acceptat și varianta de pasaport temporar, nu pentru urgente de altă natura. Trebuie sa ne asiguram ca ne mai incadram și sa solicitam specificarea CLARA a REFUZULUI DIN MOTIVE DE CONȘTIINȚĂ RELIGIOASĂ. Altfel, după cum se vede, ei incearca sa elimine aceasta optiune. Deci, sa-i bombardam cu emailuri.

   1. Redactor,

    niciodata motivul religios nu a fost trecut in aceasta lege. Chiar de la inceput, a existat un singur motiv:
    lipsa de timp.

    Si asta pt ca bor a preluat punctul MAI de vedere inca de la inceput. Si atunci de ce sa puna asa ceva?
    Ei au facut concesia cu pasaportul temporar pt ca erau multi romani care faceau valuri, dar pt ca bor nu a facut, au pus in lege ca si exceptie doar un motiv lumesc.
    Eu am trimis acum un text la adresa mentionata, in care specific clar si “motivul religios”.

 2. Eu am trimis la adresa urmatorul text. (nu stiu cat ii intereseaza pe ei treaba cu Biblia, dar in calitate de ortodox, asa stau lucruruile, si stau si eu cu constiinta impacata)

  ——————————————————————-

  Buna ziua,

  referitor la
  “Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.”,
  in calitate de roman-ortodox, doresc sa fie mentiont in textul noii legi si refuzul pasaportului electronic din motive de constiinta si din motive religioase. Si posibilitatea mentionata clar in textul legii ca cei ce refuza din motive de constiinta si/sau din motive religioase pot opta pt un pasaport temporar (fara amprentare si fara cip).

  Motivele de constiinta sant legate de faptul ca inca functioneaza prezumtia de nevinovatie, deci nefiind infractor, nu vad motivul pentru a fi amprentat. Si, parca exista si in codul penal romanesc o prevedere care spune ca presupusul infractor are dreptul de a refuza prelevarea amprentelor.

  Motivele religioase pleaca de la urmatorul citat din Noul Testament:

  Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel

  Cap. 6

  “19. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?

  20. Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.”

  Adica, si trupul si sufletul nostru sant ale lui Dumnezeu.
  Si,
  Evanghelia dupa Matei, cap 22

  “17. Spune-ne deci nouă: Ce Ţi se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu? 18. Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiţi, făţarnicilor? 19. Arătaţi-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar. 20. Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el? 21. Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.”

  Iar Sfantul Ioan Gura de Aur talcuieste acestea:

  “Cînd i-a întrebat: „Al cui este chipul de pe ea?” şi ei I-au răspuns: ”Al cezarului!“, Domnul le-a spus: „Daţi cezarului cele ce sînt ale cezarului“.

  Nu e vorba deci de un simplu dat, ci de o restituire. Lucrul acesta îl arată şi chipul şi scrierea de pe ban. Apoi, ca să nu spună fariseii: „Ne porunceşte să ne supunem oamenilor”, Hristos a adăugat: „Şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu“. Se cade, dar, să dăm oamenilor cele ale oamenilor şi să dăm lui Dumnezeu cele ce datorăm lui Dumnezeu. De aceea şi Pavel zice: „Daţi tuturor cele datorate: celui cu darea, dare; celui cu vama, vamă; celui cu frica, frică”.

  Cînd auzi pe Hristos spunînd: „Dă cele ale cezarului cezarului”, află că îţi spune să dai cezarului numai acelea care nu vatămă cu nimic credinţa; altfel n-ar mai fi o dajdie şi o vamă dată cezarului, ci diavolului.”

  In nici un caz trupul (si tot ce tine de el, inclusiv amprente, ADN, retina) si sufletul nu apartin Cezarului, adica statului, ci apartin lui Dumnezeu. Nu statul mi-a dat amprente, ADN… ca apoi sa mi le ceara.

  De aici rezulta clar ca orice ortodox nu are cum sa dea amprentele statului. Ar fi avut aceasta obligatie, cand ar fi luat statul atomi de C, H, N… si ar fi facut omul de la zero. Atunci, in calitate de creator, ar fi avut acest drept.

  Multumesc.

  Nume
  (data nasterii)

 3. Pai la pasaportul temporar nu se puteau lua amprentele, asa cu amprente si poza clara cu irisul suntem in inventarul sistemului un “privilegiu” care in trecut era doar pentru infractori.

  Sistemul se pregateste sa devina stat polietenesc probabil simte criza care se apropie si vrea sa isi ia masuri impotriva proprilor cetateni care se pot revolta, in schema intra si noua lege a politiei care permite incalcarea proprietatii fara mandat judecatoresc, retinerea fara motiv a persoanelor, vaccinarea obligatorie cu mercur si aluminiu etc.

  Pacat ca oamenii dorm si nu vad ce se intampla in jur se rezuma sa ia pe nemestecate ce le serveste televizorul, cand se vor trezi va fi mai greu.

 4. Poate doar așa, constrânși, mai rămân românii în România, și nu mai vântură planeta. Valabil totuși numai pentru cei care sunt credincioși, și conștientizează de cât de periculoase sunt documentele biometrice.

 5. Asta-i nimic. Părintele Iustin zicea „vor dori să se întoarcă acasă și nu vor mai putea”. Cipul, nenicule!! Cipul injectat împreună cu „vaccinurile”. Aici e aici. Cale de întoarcere nu va mai fi pentru cei care nu se întorc ACUM.

 6. Toate se implinesc.Nimic nu va trece.Vedeti cine conduce statul si biserica.Cu atatea posibilitati de informare poporul este complet neinformat.Preotii tac si iar tac.Asa cum a spus parintele Iustin Parvu astazi preotii deschid larg portile sa intre lupul sa sfasie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button