X

Se dezvoltă un nou „trend”? O regiune franceză își vrea independența

de null

Liderii din Noua Caledonie au avut vineri, 03.11, nouă ore de negocieri cu miniștrii francezi în Paris, iar acordul politic ar putea pava drumul spre independență.

FOTO: http://vacantaperfecta.com/wp-content/uploads/2015/09/noumea-noua-caledonie-1.jpg

Noiembrie 2018 este termenul limită pentru votul din Noua Caledonie, la est de Australia, care are circa 275.000 de locuitori. În anii 1980 acolo au avut loc lupte între forțele franceze și populația indigenă, formată din kanaci. Punctul culminant al conflictului a fost când kanacii separatiști au luat ostatici un grup de jandarmi francezi într-o peșteră. Asaltul francezilor a costat viața a 19 kanaci și doi soldați, scrie BBC, citat de realitatea.net.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Acordul Noumea din 1998 prevedea o fază a decolonizării franceze, cu un referendum în 2018 cel mai târziu. Kanacii reprezintă circa 45% din populație. Dacă la referendum majoritatea va vota pentru independență, va fi primul teritoriu francez care se va rupe, după Djibouti (1977) și Vanuatu (1980).

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că discuțiile de vineri „s-au soldat cu un acord politic și, poate dincolo de asta, avem încredere, ceea ce este la fel de important”. El va vizita Noua Caledonie, la finalul acestei luni.

Philippe a declarat că guvernul francez și politicienii din Noua Caledonie au căzut de acord asupra mărimii electoratului, a amplasării secțiilor de vot și a prezenței observatorilor ONU. Încă nu a fost, însă, decisă data exactă a desfășurării scrutinului.

NOTĂ OrtodoxINFO
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button