X

Rusia MILITARIZEAZA puternic Arctica

Baza militară rusă ”Trifoiul Arctic”
Rusia îşi întăreşte prezenţa militară în zona arctică. Ministerul rus al Apărării a anunţat că bazele militare au fost dotate cu noi aerodromuri, funcţionale în orice sezon, şi capabile să primească toate tipurile de avioane.

De asemenea, în scurt timp, în regiune vor fi instalate noi sisteme antirachetă. În ultimii ani, Rusia şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Arctica. Acolo, în cadrul mai multor exerciţii de amploare au fost antrenaţi sute de soldaţi.

„Toate insulele Arcticii unde se află baze ale Flotei de Nord au fost înzestrate cu noi aerodromuri ce pot funcţiona în orice sezon şi sunt capabile să primească orice tip de avioane”, a declarat viceamiralul Nikolai Evmenov, citat de agenţia de presă Interfax.

„Suntem pe punctul de a instala un sistem de monitorizare în aer şi pe mare în regiunea Pasajul de Nord-Est şi să ne asigurăm un control complet al spaţiului aerian în zona noastră de control în Arctica”, a mai anunţat el.

Sistemele de apărare aeriană vor fi de asemenea întărite în regiune după o primă desfăşurare în 2015 în arhipelagul Novaia Zemlia.

Rusia şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în zona arctică în ultimii ani, efectuând exerciţii militare de amploare şi construind baze.

Ministerul Apărării a declarat la începutul lunii noiembrie că a descoperit unsprezece noi insule şi şase strâmtori în Arctica în ultimii cinci ani, întărind pretenţiile Rusiei în această regiune disputată unde ea a revendicat în 2015 în faţa Naţiunilor Unite suveranitatea asupra unei suprafeţe de 1,2 milioane de kilometri pătraţi.

Rusia a construit cea mai mare structură din Arctica, unde a amplasat o bază militară, în încercarea de a revendica zone tot mai mari din regiunea polară bogată în hidrocarburi, informează The Times.

Baza militară ”Trifoiul Arctic” este situată pe o insulă din Oceanul Arctic lovită deseori de furtuni polare şi pe care trăiesc mulţi urşi polari.

Aici pot activa 150 de soldaţi fără probleme, în mod autonom, timp de un an şi jumătate, potrivit Ministerul rus al Apărării.

Baza este situată pe insula Terra Alexandra în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică. Complexul, cu o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, include zone de locuit, o sală de cinema, o capelă, o sală de sport, o sală de biliard şi o oranjerie.

Baza este situată la 80 de grade latitudine nord şi a fost construită în formă de trifoi şi decorată în culorile tricolorului rus – roşu, albastru şi alb.

Cuprinde în special vaste depozite de carburant, hrană şi echipament. Soldaţii vor putea să se deplaseze între diferitele părţi ale bazei prin culoare acoperite care să-i protejeze de frig, atunci când temperaturile ajung iarna la minus 47 grade Celsius în această regiune.

Preşedintele Vladimir Putin a subliniat în primăvară în timpul unei reuniuni guvernamentale importanţa Arcticii pentru „a întări poziţia Rusiei în lume”, în numele „intereselor sale economice”.

Moscova speră de asemenea să exploateze Pasajul de Nord-Est, care face legătura între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific prin Arctica şi ar simplifica pentru Rusia livrarea de petrol în Asia de Sud-Est. Această rută maritimă, devenită practicabilă în lunile de vară din cauza încălzirii globale şi topirii gheţii, a ajuns să joace un rol crescând în comerţul internaţional.

Potrivit unui raport efectuat în Statele Unite, în zona arctică se găsesc 13 la sută din rezervele mondiale de petrol, nedescoperite încă, şi 30 de procente din cele de gaze naturale, care vor fi disponibile după ce se va topi gheaţa.

 

Categorii
Al III-lea război mondialExterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Conform legilor internationale, poti declara teritoriu national, 15 sau 20 de mile marine in jurul insulelor.
    Pana la 1.2 milioane Km patrati trebuie o justificare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.