X

Studiu al cercetătorilor olandezi: SANGELE provenit de la FEMEILE care au fost INSARCINATE, PERICULOS pentru BARBATII care-l primesc prin TRANSFUZII

Un recent studiu efectuat de oamenii de ştiinţă olandezi arată că sângele provenit de la femeile care au fost însărcinate ar putea fi fatal pentru bărbaţii care-l primesc.

Oamenii de ştiinţă de la Sanquin Research au constatat că transfuziile provenite de la femeile care au fost gravide au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate la pacienţii de sex masculin, notează www.iflscience.com

Asocierea cu creşterea mortalităţii în rândul pacienţilor de sex masculin care au primit transfuzii de la astfel de donatori sugerează un posibil mecanism bazat pe schimbările imunologice care apar în timpul sarcinii.

Bărbaţii care primesc transfuzii de sânge de la femeile care au fost însărcinate ar avea, astel, un risc mai mare de a muri. Studiul a analizat peste 31.000 de pacienţi care au primit aproape 60.000 de transfuzii de celule roşii din sânge în perioada 2005-2015 în spitalele importante din Olanda.

În total, 3.969 de pacienţi studiaţi au murit după ce au primit sânge, cauza principala fiind leziunea pulmonară acută legată de transfuzie.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că bărbaţii sub 50 de ani prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de a muri faţă de cei mai tineri.

Rezultatele nu s-au repetat în cazul femeilor care au primit transfuzii de sânge de la pacientele care au fost însărcinate, iar mortalitatea lor nu a fost afectată din acest punct de vedere, potrivit Jurnalului Asociaţiei Medicale Americane.

Cercetătorii au sugerat că această creştere a riscului de mortalitate ar putea fi cauzată de anticorpii dobândiţi în timpul sarcinii. O explicaţie alternativă ar putea fi diferenţa dintre nivelul de fier la femei şi bărbaţi.

Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!