X

DUBIOS: Iar s-a pierdut arhiva Astra Asigurari. Este pentru a treia oara …

de null
FOTO: https://wp.libertatea.ro/wp-content/uploads/2015/08/astra-banu-manta-agerpres_7960108.jpg

Arhiva societății Astra Asigurări este pentru a treia oară obiectul unui eveniment extrem de dubios.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De această dată, întreaga bază de date a societății de asigurări, aflată în lichidare sub KPMG, a fost atacată. KPMG spune că i s-a cerut o răscumpărare de 25.000 de euro pentru a recupera datele extrem de importante în economia unui faliment cu multe semne de întrebare.

Deși este unic responsabil pentru că arhiva Astra Asigurări este pusă pentru a treia oară în pericol, KPMG nu ar vrea să plătească răscumpărarea pentru a recupera datele a milioane de oameni și anunță că va încerca să rezolve problema cu propria echipă de specialiști.

„Incidentul a fost inițial sesizat de echipa IT a companiei, care a luat imediat măsurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet și anunțarea reprezentanților KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat în procedura de faliment (KPMG). KPMG a luat măsura sesizării organelor abilitate, respectiv

Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice – DCCO – IGPR și Centrul Național de Răspuns la Incidente Informatice – CERT.RO, cu privire la situația creată și, în același timp, au informat ASF și FGA cu privire la primele măsuri luate”, a declarat, pentru Profit.ro, Speranța Munteanu, partener KPMG Restructuring.

Aceiași specialiști care au eșuat în demersul de a anticipa și de a opri atacul informatic sunt chemați să rezolve acum problema. Ironia maximă este că firma KPMG cu echipa respectivă realizează audituri de securitate pe banii grei și dă sfaturi altor firme despre cum să se ferească de atacuri precum cel al cărei victimă a recunoscut că a fost. KPMG se pare că a făcut un obicei din a da sfaturi pe care tocmai ea uită să le aplice. În același mod s-a comportat și cu Astra Asigurări, pe care a dus-o spre faliment, deși ar fi trebuit să o salveze contra unor comisioane de aproape două milioane de euro.

Faptul că KPMG ezită, în ciuda sfaturilor directe primite de la instituții ale statului, să plătească cei 25.000 de euro pentru răscumpărare pun în mare pericol nu doar documente care ar putea face lumină în procesul privind falimentul Astra, ci și în datele personale a milioane de oameni, clienți cu daune ori doar cu polițe de asigurare la Astra Asigurări.

Mai mult, KPMG pune pentru a treia oară în pericol arhiva Astra, după ce a predat documente incomplete la ASF – fapt constatat și de procurori – și după ce a plasat documente importante într-un depozit care a ars din temelii.

Speranța Munteanu, partener KPMG Restructuring, nu a putut fi contactată de către România liberă. Surse din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ne-au declarat că se află în derulare o anchetă pentru a se stabili în ce măsură au fost afectate datele personale ale foștilor asigurați ASTRA. De asemenea, ASF vrea să afle cât din această dată a fost deja preluată de către Fondul de Garantare.

Mutări fără corespondent în lume făcute de KPMG

KPMG nu doar că rămâne lichidator și a rămas administrator al Astra Asigurări, dar vrea să pună mâna și pe grupul de presă din care face parte România liberă. Pentru toate acestea, le refuză chiar și creditorilor dreptul de a recupera cât mai mulți bani.

Într-un exercițiu incredibil de ipocrizie, același lichidator care se opune unei înțelegeri ce ar aduce Astra și creditorilor săi peste 21 de milioane de euro menționează în rapoarte oficiale că lipsa acestor bani a condus către falimentul companiei de asigurări. Este vorba despre împrumutul acordat de către Astra Asigurări grupului Medien Holding (care deține și ziarul România liberă) și pe care grupul s-a angajat printr-un contract, imediat după intrarea Astra Asigurări în faliment, să îl returneze.

Dacă le-ar reuși manevra pentru preluarea ostilă a României libere, KPMG ar ajunge la cota trei în ceea ce privește portofoliul de instituții de presă unde funcționează ca administrator judiciar sau special.

Aceeași firmă, în fapt aceleași persoane, administrează și grupul Mediafax, care conține, pe lângă agenția de presă cu același nume, și Ziarul Financiar. De asemenea, din 2016, KPMG a intrat ca administrator judiciar la Realitatea TV, care se află în insolvență deja de aproape șase ani.

Aproape nimic din ceea ce a făcut înainte nu ar recomanda KPMG pentru postura de administrator al unor insolvențe atât de complicate și sensibile.

Cel mai bun exemplu în acest sens este chiar situația de la Astra Asigurări, acolo unde KPMG a falimentat compania și eșuează și în demersul de a îndestula creditorii, în ciuda promisiunilor incredibile. Pentru asta, însă, KPMG se plătește singură cu milioane de euro.

KPMG s-a îndestulat cu sume importante din conturile firmei pe care a prezentat-o ca devalizată și falimentară. Când a intrat în faliment, caz unic probabil în lume, Astra Asigurări mai avea în conturi peste 10 milioane de euro, bani lichizi de care KPMG s-a putut folosi așa cum a vrut.

Doar că, mai întâi, sub denumirea de KPMG Advisory, administratorul special a încasat 1,5 milioane de euro pentru că a dus firma în faliment și, mai apoi, sub denumirea de KPMG Restructuring, s-a mai asigurat de încă 720.000 de euro, cât este onorariul fix votat de creditorii Astra, adică tocmai foștii concurenți din piață cocoțați de KPMG în fruntea comitetului creditorilor.

Și asta nu este totul, pentru că Astra are încă un portofoliu de acțiuni și de dețineri imobiliare care adună aproximativ 9-10 milioane de euro. În cazul în care KPMG va vinde aceste active, va încasa alte câteva sute de mii de euro, adică 4,3% din total.

KPMG, gigantul corupt sau coruptul giganților

Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii.

Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce. KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse, după ce a semnat auditul unei companii petroliere și de gaze care a supraevaluat anumite active cu mai mult de 100 de ori.

Tot despre o mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată într-un denunț că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.

NOTĂ OrtodoxINFO
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button