„În câteva secunde am văzut o mică explozie şi m-am speriat. Imediat după aceea a mai fost o explozie, una mare. Maşina a continuat să coboare, derapând în viteză mare, era în flăcări, a trecut pe lângă mine la câţiva metri.”
Daphne avea 53 de ani, era publicist la mai multe instituții media, dar a devenit celebră grație unui blog unde dezvăluia cazuri de corupție în care, deseori, erau implicați oameni politici. Inclusiv premierul maltez Joseph Muscat. Jurnalista a scris despre implicarea lui în dosarele Panama și a lansat o adevărată campanie anti-corupție care l-a forțat pe premier să convoace alegeri anticipate în iunie. Fiul victimei acuză acum guvernul de complicitate la crimă.
Matthew Caruana Galizia, fiul lui Daphne:
„Mama mea a fost asasinată pentru că a luat poziţie între statul de drept şi cei care au căutat să încalce legea, asemeni multor jurnalişti puternici. Sunteţi complici, sunteţi responsabili de asta.”
Premierul răspunde acestor acuzații, promițând prinderea și pedepsirea vinovaților:
„E un atac mârşav împotriva unui cetăţean şi împotriva libertăţii de exprimare. Nu voi avea odihnă până când nu se face dreptate.”
Rețelele sociale sunt pline de mesaje, oamenii deplâng decesul jurnalistei care devenise, așa cum scrie presa malteza, „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie”. Julian Assange, fondatorul renumitului site, oferă 20.000 de euro recompensă pentru orice informații despre asasinii lui Daphne. În anchetă sunt implicaţi inclusiv specialişti FBI, semn al gravităţii incidentului şi importanţei sale internaţionale.
O anchetă de proporții, cu participare internațională, s-a deschis după uciderea celei mai cunoscute jurnaliste de investigații din Malta. Mașina în care se afla a fost aruncată în aer. Ziarista făcuse dezvăluiri explozive în anchete de corupție, în care era implicat chiar premierul ţării, acuzat că apare într-un scandal de spălare de bani din notoriile Dosare Panama.
Comisia Europeană, reacţie DURĂ în scandalul jurnalistei UCISE
Comisia Europeană s-a declarat marţi îngrozită de uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în urma exploziei unei bombe, a condamnat în cei mai duri termeni acest act şi a cerut aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei, transmite Reuters.
”Suntem îngroziţi de faptul că binecunoscuta şi respectata jurnalistă Daphne Caruana Galizia şi-a pierdut viaţa ieri, în ceea ce pare a fi un atac ţintit”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferinţa de presă cotidiană.