Știi că ai o problemă când și cei mai buni n-au o soluție.
Finlanda, un loc de prim rang în care să fii mamă, a înregistrat cel mai scăzut număr de nou-născuți în ultimii 150 de ani. Rata nașterii a scăzut constant de la începutul deceniului, și mai nimic nu sugerează o inversare a trendului.
Demografia este importantă pentru lumea dezvoltată, desigur. Dar este cu atât mai problematică pentru statele de asistență socială generoasă, doarece le periclitează supraviețuirea pe termen lung.
Pentru Heidi Schauman, statisticile sunt “înfricoșătoare”.
“Ele ilustrează cât de repede se schimbă societatea, și nu avem soluții la îndemână să oprim această evoluție.”, a declarat economista șefă a Băncii Aktia într-un interviu telefonic la Helsinki. “Avem un sector public larg și sistemul are nevoie de plătitori de taxe în viitor.”
Pentru a realiza asta, rata de fertilitate trebuie să fie de doi pe femeie, a precizat Schauman. A fost preconizată la 1,57 în 2016, conform Statistics Finland.
Este un nivel surprinzător de scăzut, ținând cont de eforturile făcute de stat pentru a încuraja paternitatea.
Poate că cel mai bine le ilustrează faimoasele pachete de bebeluși. Introduse în 1937, cutii pline de hăinuțe și produse de îngrijire sunt livrate mamelor însărcinate, cu cutiile de carton putând fi folosite ca un pătuț improvizat. Ideea pachetelor de maternitate a fost declanșată de grijile în privința mortalității infantile în familiile cu venit redus. Kiturile au fost în cele din urmă extinse tuturor familiilor.
Oferirea de concedii parentale generoase și unul din cele mai bune sisteme educaționale din lume nu pare că merge de asemenea. Potrivit OECD, Finlanda are deja cea mai scăzută proporție de tineri comparativ cu populația aptă de muncă din țările nordice.
Și are de asemenea și cea mai mare rată de dependență de bătrânețe din regiune.
Situația actuală cel mai probabil e pe cale să se înrăutățească, conform previziunilor OECD.
Comisia Europeană afirmă că factorii demografici limitează potențialul de creștere economică a Finlandei, e estimată la un apogeu de 1,9% în 2035 și o scădere la 1,5% între 2050 și 2060.
Ce se poate face?
Schimbarea ideii moderne că e în regulă a nu avea copii este impracticabilă. Deschiderea ușilor pentru imigranți e o zonă politică sensibilă (guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Juha Sipila se bazează pe sprijinul parlamentarilor naționaliști). Liderul Social-Democraților de opoziție, Antti Rinne, a stârnit vâlvă în august când a îndemnat femeile să-și îndeplinească datoria patriotică și să aibă mai mulți copii.
Guvernul a colaborat cu angajatorii și sindicatele pentru a îmbunătății egalitatea de gen făcând concediul parental mai flexibil și sistemul beneficiilor mai simplu. Reformele sunt așteptate să fie implementate în 2019.
Schauman e de părere că nu va fi suficient.
“Discuția s-a învârtit în jurul egalității de gen și angajarea femeilor, cu problema natalității plasată în plan secundar”, a spus dumneai. Ceea ce Finlanda are nevoie e de un program politic ce prețuiește familia și crește valoarea paternității, a susținut economista.
Pachetele de bebeluși ce sunt livrate mamelor însărcinate conțin tot felul de bunuri. Ele includ costume de corp, colanți, mănuși, tampoane de sutien, pudră de talc, lubrifiant, o perie de păr și un termometru de baie.
O sugestie ar fi renunțarea la prezervative.