X

CANCERUL COSMIC … sau DE CE se găsesc întodeauna MOTIVE pentru a NU trimite MISIUNI cu echipaj UMAN pe MARTE?

© NASA / Reuters

Cancerul cosmic amenință misiunile cu echipaj uman către Marte

Traducere de pe www.rt.com, publicat pe 26 septembrie 2017

Potrivit unor noi cercetări privind cancerul provocat de radiațiile cosmice, explorarea spațiului îndepărtat sau doar colonizarea planetei Marte ar putea fi mult mai dificile decât se credea până acum.

O echipă formată din specialistul în sănătate Frank Cucinotta și Eliedonna Cacaoat de la Universitatea din Las Vegas a efectuat un studiu asupra efectelor radiațiilor cosmice. În cadrul studiului, publicat în revista Nature, cei doi au analizat rezultatele unor studii anterioare ale tumorilor apărute la șoareci, rezultatul fiind ca animalele sunt de două ori mai expuse în spațiu pericolului de cancer decât se credea până acum.

Echipa formată din cei doi specialiști este de părere că studiile anterioare reprezintă un eșec întrucât nu au sesizat că radiațiile cosmice se pot transmite direct de la celulele afectate la celulele adiacente, distrugând ADN-ul și transformându-le și pe acestea, la rândul lor, în celule canceroase. De asemenea, referindu-se la metodele de protecție, cei doi savanți susțin că acestea au condus doar la o „scădere modestă” a nivelului de radiații la care șoarecii au fost expuși.

Radiațiile cosmice, care pot de asemenea să provoace leziuni ale nervilor, cataracte sau probleme ale circulației sangvine, sunt constituite din particule atomice si sub-atomice de mare încărcătura energetică și provin din exploziile de stele și din găurile negre.

Spre deosebire de populația de pe Pământ, protejată de radiațiile cosmice în mod natural de către atmosferă, care are și rolul de scut împotriva energiilor dăunătoare, astronauții sunt expuși la aceste radiații la un nivel mult mai ridicat. Membrii echipajului de pe Stația Spațială internațională sunt și ei protejați de câmpul magnetic al Pământului, care indepărtează radiațiile de orbita planetei noastre.

Deși există „diferențe semnificative” intre ratele de apariție a cancerului la șoareci și respectiv la oameni, ultimele descoperiri ar putea împiedica și pe viitor explorarea spațiului cosmic.

Diferite agenții lucrează pentru a dezvolta noi metode de contracarare a efectelor radiațiilor cosmice, incluzând aici, de exemplu, o vestă radio-absorbantă sau un satelit capabil să genereze un scut magnetic artificial care să devieze radiațiile cosmice dintr-o zonă anume.

NASA intenționează să trimită o misiune cu echipaj uman pe Marte în jurul anului 2030 în timp ce China speră să  ajungă acolo mai devreme, începând cu prima asolizare independentă pe Marte, programată în anul 2020.

Categorii
Știință - bizar
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

  1. Eu ma programez sa ajung maine pe marte.
    Sa nu uit ochelarii de soare… am vrut sa zic de radiatii.
    Un pic cam grei, ca au lentile de plumb groase de juma de m, da ma atrenez acuma, repede…:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.