ACTUALIZARE: Acum se discuta listarea Hidroelectrica si vanzarea de catre stat a 10% din actiuni. Treaba este CRIMINALA mai ales acum in pragul liberalizariii totale a pretului la energie cand H are cu adevarat un avantaj urias. Listarea pe datele financiare de acum aduce un prejudiciu imens pentru ca se iau in calcul valori mult mai mici ale profitului si nu exista certitudinea ca evaluarea facuta este onesta si ia in calcul cresterea capacitatii de productie ce rezulta prin efectuarea reparatiilor necesare (statul a prevazut ca banii din vanzarea actiunilor sa ramana pentru rezolvarea problemelor tehnice existente si refacerea capacitatii de productie (sa se ajunga la 6500MW de la cca 3500 cat se produc astazi).
Un imprumut pentru rezolvarea problemelor tehnice, chiar daca nu este in cele mai avantajoase conditii (cu cca 120 mil eur ar rezolva totul deoarece capacitatile puse in functiune vor genera in continuare veniturile pentru continuarea lucrarilor si returnarea datoriei), este de preferat unei vanzari paguboase atat prin pretul obtinut cat si prin lipsirea de profitul anual aferent cotei vandute. Hidroelectrica este perla coroanei pentru Romania iar vanzarea ei, inclusiv a unei parti din ea, intra lejer la subminarea economiei nationale. Cei care o vor face totusi vor fi insa scutiti de astfel de acuzatii si, evident, si de condamnarea la moarte pe care Ceausescu o prevazuse in astfel de cazuri.
Timp de ani de zile, cea mai valoroasă companie energetică a ţării a beneficiat din plin de reţeta dezastrului: managementul defectuos, grupări de afacerişti cu rădăcini bine înfipte în istoria societăţii, asocierea a tot felul de lipitori politice, proiecte de investiţii păguboase, Miliarde pierdute pe apă turbinelor de la Hidroelectrica.
După o insolvenţă chinuitoare şi o revenire spectaculoasă în piaţă, aşteptările sunt mari la Hidroelectrica. Dar şi interesele. Cosmin Savu încearcă să facă lumina în istoria afacerilor tenebroase de la Hidroelectrica într-o analiză a sistemului hidroenergetic românesc şi a consecinţelor nefaste ale lăcomiei unor politicieni.
Hidroelectrica, cea mai mare companie energetică românească a fost evaluată anul trecut că fiind şi cea mai valoroasă companie deţinută de statul român. O treime din producţia anuală de energie a României vine din forţă apelor. Dar spolierea acestei societăţi a fost ani de zile la îndemână unor jucători economici lipsiţi de scrupule. Un atentat la siguranţă energetică a ţării cu efecte negative asupra întregii economii naţionale. Cu toţii suntem afectaţi de furturile de la Hidroelectrica, de modul în care compania este “stoarsă” prin deciziile politicienilor care au făcut şi fac jocurile unor grupări de afacerişti cu planuri bine puse la punct.
Atitudinea opacă a celor care conduc acum Hidroelectrica, personaje numite pe baza de carnet de partid, şi nu de performanţă, este de a ascunde gunoiul sub preş. Lipsa de transparenţă din compania deţinută de statul român trădează o situaţie explozivă. Presă nu are acces decât în holul şi exteriorul centralei.
Hidrocentralele de la Porţile de Fier, sabotate chiar de statul român. Rolul jucat de Tăriceanu
În ciuda faptului că am fost invitaţi în curte, ni s-a făcut instructajul , ni s-au trasat limitele de filmare, la Bucureşti directorul general s-a răzgândit asupra filmării pe care ProTV ar fi vrut s-o facă. Ne-am întors în… RSR. Pe vremea comunismului însă, se şi construia, acum am rămas doar cu hârtiile. Deşi am primit o acreditare de filmare, semnată de nouă decidenţi din Hidroelectrica, am rămas cu hârtiile. Nu e clar ce avem voie să filmăm sau nu, iar în ceea ce priveşte siguranţă efectivă a obiectivelor… avem dubii mari.
Statul român prin Ministerul Energiei deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica. Fondul Proprietatea este acţionar cu 20 la sută şi este administrat de Fondul de Investiţii american Franklin Templeton. Zilele trecute aceştia au anunţat că iau în considerare ieşirea din compania energetică. Relaţia între cei doi proprietari a intrat la apă din cauza incompetenţei administratorilor impuşi politic .
Marius Dan,director Relaţii cu investitorii Fondul Proprietatea: “se vede foarte clar că în Hidroelectrica este o situaţie de incertitudine, avem de câteva luni un CS care nu corespunde criteriilor companiei, sunt oameni care nu au expertiză să conducă o astfel de companie”.
Am solicitat un interviu şi actualului director Hidroelectrica, Bogdan Badea, personaj împins la conducere de ALDE, dar ne-am lovit de pretextul unei agende încărcate. Ministrul Energiei se face că nu înţelege, deşi s-au făcut până acum 3 procese de selecţie pentru un management profesionist la Hidroelectrica pentru care s-au cheltuit sute de mii de euro, la conducere se preferă politruci. Deşi a avut rezultate peste aşteptări, acum câteva luni toată conducerea Hidroelectrica a fost înlocuită.
În 2012, Hidroelectrica părea în pragul colapsului – un şoc în piaţă românească secătuită de criză. Minusuri de miliarde în trezorie, împrumuturi colosale în bănci, contracte în derulare cu “băieţii deştepţi” din energie, firme parazitare. Intrarea în insolvenţă a fost forţată juridic, pentru a salva potenţialul economic al societăţii care îmbogăţea pe alţii, numai pe statul român, nu.
Remus Borza, fost administrator judiciar HIDROELECTRICA: “Firmele româneşti dintr-o dată s-au prostit după 1990. N-au mai fost bune. De nimic. Multe au intrat în insolvenţă, în faliment, altele au supravieţuit.”
După ce a părăsit funcţia de ambasador, pe Radu Boroianu îl găsim în cantonul Fribourg administrator al unei firme ce audită companiile controlate de Buzaianu. Cel care a condus pentru o perioada şi Institutul Cultural Român, Radu Boroianu nu vrea să comenteze evenimentele din jurul Hidroelectricii.
Este o poveste fără sfârşit pentru că neconformităţile în lucrările executate au fost de la început sesizate. Din păcate, doar s-au plătit banii, lucrările nu au fost finalizate nici acum. De pildă, spune Remus Borza, la Porţile de Fier1 s-au subdimensionat butucii de acţionare a palelor, aşa gripează în timp. Se pierd 150 de mii de euro pe zi, din indisponibilizarea unui grup. “Sunt perioade în an în care randamentul maşinilor noastre retehnologizate cu Voight şi Andritz la PF1 este mai prost că al centralei în oglindă de la sârbi cu echipamentul primar dat de ruşi în 1972. “
În ciuda neconformitătilor înregistrate în contractul de la Porţile de Fier 1 se începe discuţia, negocierea pentru retehnologizarea la Porţile de Fier 2. Ministrul de atunci, Dan Ioan Popescu a spus că pentru continuitate se prefer să se lucreze cu aceiaşi băieţi deştepţi aduşi de Nicolae Buzaianu.
ANATOMIA UNUI DEZASTRU, PARTEA III. Povestea fratilor Buzaianu, care au facut milioane de euro prin intermediul Hidroelectrica
Faptul ca Hidroelectrica este nevoita sa lucreze cu furnizori externi se va reflecta, fara indoiala, si in pretul energiei pe care o platim cu totii.
Porţile de Fier
În 1999 Va tech propune un contract de retehnologiare în valoare de 98 de milioane e euro, este un contract la cheie pentru retehnologizarea PF2. Cheltuieli neprevăzute şi alte câteva artificii inginereşti duc valoarea totală la 278 de milioane de euro – aproape 200 de milioane de euro în plus. Interesant este că PF2 în 2000 aveau 16 ani, hidroagregatele erau că şi noi, abia îşi făcuseră rodajul şi mergea fără probleme.
Cu Ovidiu Agliceru, fost director general şi actual director de producţie am avut acum câteva luni o discuţie despre situaţia Hidroelectricii. “Pobleme care nu au fost rezolvate nici în prezent şi necesită eforturi deosebite din partea Hidroelectricii de menţinere în funcţiune a tuturor hidroagregatelor din porţile de fier 1 şi PF2”, spune Agliceru.
Actuala conducere a Hidroelectricii nu ne-a permis accesul în hidrocentralele de la Porţile de Fier 1 şi 2, dar semnalele sunt îngrijorătoare.
O lovitură dată sistemului hidroenergetic românesc a fost la Hidrocentralele de pe Oltul Inferior. Deşi aveam hidrocentrale cu o vechime respectabilala care după 30 de ani ar fi trebuita făcută retehnologizarea, în 2002 s-a preferat o lucrare unde nu era nevoie.
”Au fost puse în funcţiune în 1999. În 2002 după 3 ani de zile, băi, trebuie retehnologizate toate. Caz unic în lume”, explică Borza.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Articolul este bun dar este nevoie de o actualizare. Acum se discuta listarea Hidroelectrica si vanzarea de catre stat a 10% din actiuni. Treaba este CRIMINALA mai ales acum in pragul liberalizariii totale a pretului la energie cand H are cu adevarat un avantaj urias. Listarea pe datele financiare de acum aduce un prejudiciu imens pentru ca se iau in calcul valori mult mai mici ale profitului si nu exista certitudinea ca evaluarea facuta este onesta si ia in calcul cresterea capacitatii de productie ce rezulta prin efectuarea reparatiilor necesare (statul a prevazut ca banii din vanzarea actiunilor sa ramana pentru rezolvarea problemelor tehnice existente si refacerea capacitatii de productie (sa se ajunga la 6500MW de la cca 3500 cat se produc astazi).
Un imprumut pentru rezolvarea problemelor tehnice, chiar daca nu este in cele mai avantajoase conditii (cu cca 120 mil eur ar rezolva totul deoarece capacitatile puse in functiune vor genera in continuare veniturile pentru continuarea lucrarilor si returnarea datoriei), este de preferat unei vanzari paguboase atat prin pretul obtinut cat si prin lipsirea de profitul anual aferent cotei vandute. Hidroelectrica este perla coroanei pentru Romania iar vanzarea ei, inclusiv a unei parti din ea, intra lejer la subminarea economiei nationale. Cei care o vor face totusi vor fi insa scutiti de astfel de acuzatii si, evident, si de condamnarea la moarte pe care Ceausescu o prevazuse in astfel de cazuri.
multumim.. vom adauga aceasta actualizare
Listarea in sine este o escrocherie pentru ca sa-i imbogateasca pe americanii de la fondul Proprietatea (de neimaginat cum au ajuns niste straini cu ceva maruntis prin buzunare sa devina proprietarii unor active importante din Romania de zeci de ori mai valoroase decat au platiti ei – dar asta este alta poveste).
Prin listare si investirea banilor in companie valoarea creste exponential si, esential, DEVINE LICHIDA. Adica baietii destepti de la Proprietatea pot incasa in scurt timp un purcoi de bani (acum sunt in situatia in care vor sa scape de niste actiuni care nu valoreaza mare lucru pentru ca nu le pot valorifica iar managementul a fost defectuos). Asadar o hotie si mai mare.
Statul pur si simplu poate tipari bani si sa-i utilizez in reparatiile necesare.
Nu! Nu are treaba cu inflatia, deoarece tiparind bani si ivestindu-i in reparatii, banii respectivi capa valoare.
Nu vinzi actiuni la o societate care aduce bani la buget. Asa au facut cu toata industria. De aceea platim acum taxe si impozite, care in mod normal nu sunt necesare.