X

Sminteala fostului preot buzoian, Ilie Toader (Ion Aion): „Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există”

de null
https://i0.wp.com/www.flux24.ro/wp-content/uploads/2017/07/dum.png?fit=1038%2C584&ssl=1

Fostul preot de la Biserica Banu (Buzău), Ilie Toader, care a decis să renunțe la preoție și a publicat cartea „Spovedania unui preot ateu” sub pseudonimul Ion Aion, a decis să apară în fața camerelor de filmat și să explice ce l-a determinat să renunțe la haina preoțească.

Într-un interviu acordat recorder.ro, Ilie Toader, care este doctor în Teologie, spune că: „Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există”.

Foto: Arhivă http://arhiepiscopiabzvn.ro

De asemenea, Toader spune că: „Dacă Biserica nu își va asuma dimensiunea ei socială, se va prăbuși”.

Aici aveți întregul interviu acordat celor de la recorder.ro:

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

69 comentarii

 1. In primul rand, nu inteleg de ce s-a facut preot. In al doilea rand, nu inteleg de ce a ramas preot timp de zece ani. In al treilea rand, nu pricep de ce l-au aplaudat enoriasii.
  Da, Biserica are si o dimensiune sociala, dar ce rost are sa mai afirmi asta o data ce te-ai exclus din Biserica? Nu puteai sa aplici acest lucru cat timp erai in cadrul Bisericii?
  Faptul ca nu L-a descoperit cineva (inca) pe Dumnezeu, nu inseamna ca nu exista.

 2. Eram sigur că acest rătăcit ,fie a avut o bursa soros sau a stat mai multa vreme in urma din țările așa zis „civilizate și democratice” Revelația a avut-o dupa”vizita” în SUA . Sodoma și Gomora ii prinde cu tentaculele ușor pe cei neputinciosi

  1. Adevarat!Exact acelasi lucru voiam sa spun si eu…Numai cineva care a „vizitat” sau a…studiat in vest poate sa aiba acest fel de…revelatii…Vai lui,indiavolatul…Dar vai si celor care se vor sminti ascultandu-l…Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,lumin eaza-ne,miluieste-ne si ne mantuieste pe noi toti!Amin.

 3. Mă uitam la năuc, și comparam fețele…cea în care era preot, în Biserică, lângă icoană, și cea de-acum…nuanța ochilor spre un albastru rece, expresia feței înnăsprită și…limbaj de lemn, de neștiutor!

  Spunea că prima smintelă în ale necredinței, a avut-o în anul 2 de Seminar și că a pornit pe mai departe, spre hirotonie, cu ea în suflet!
  Buuunn….fiind creștin, seminarist și propus spre hirotonie, bănuiesc că se spovedea, nu?
  Nu i-o fi spus duhovnicului ori episcopului că este ÎNDOIT ÎN ALE CREDINȚEI?

  Că ar fi spus-o sau nu la spovedanie…faptul că a mers mai departe cu sufletul îndoit, poartă întreaga vină…poate de-aici i s-a tras și lepădarea și ateizarea de după…din DUPLICITATE = UNA simțită în inimă, și ALTA spusă pe gură; și-aici, vorbim fie de o sensibilitate rănită și dezamăgită de cele văzute la unii din mai-marii din teologie, combinată cu o pretenție ce ține de rațional și logică în care toate trebuie să se brodească, să se armonizeze ca să fie ADEVĂRAT, demn de crezare….deci a mers NU atât pe SIMȚIRE, ci pe RAȚIUNE, RAȚIUNE, RAȚIUNE (cei 3 de șase ai minții, menționați atât de bine de Pr.Mina Dobzeu).

 4. La mijloc, mai poate fi și MOTIVUL/PRICINA pentru care a ales preoția…dacă ar fi ales-o din credincioșie, n-a fost suficient de puternică, de la prima sminteală probabil și, în loc s-o rezolve, s-o dizolve, a stat ca un drac ghemuit în el, până a mai prins din zbor și alte sminteli, mai puternice și mai rafinate….apropos de dracii arhicolni!

  Mai poate fi și ceva SIMONIE pe-acolo…de la începuturi, fiind hirotonit pe bani, așa cum se spurcă unii episcopi care oferă preoția pe bază DE PLIC și masă aferentă, în care stabilesc numărul invitaților și meniul…o fi ceva legat și de preoteasă, de modul cum l-a sprijinit (sau nu) în ”vocația” sa, etc…

  Menționează dealtfel, faptul că a fost în America și că acolo, la Bibliotecă s-a smintit, dându-i peste cap ortodoxia învățată în țară. Păi, măi fost creștin, dacă tu te-ai smintit de ceea ce scriu ăia acolo, cu toată greaca ta veche…TU, tot timpul cât ai slujit, n-ai învățat NIMIC de la marii duhovnici români?
  De REVELAȚIE n-ai avut parte niciodată?
  De simțirea lui Hristos în rugăciune, acasă sau în Altar, la Epicleză ori la luarea Sf.Împărtășanii…TU, N-AI SIMIȚIT NIMIC?!?

 5. Și, dacă erai/ai fost atât de sensibil, de ce te-ai băgat în preoție?
  Ce-i aia…te-a băgat în depresie spovedaniile, iar înmormântările te-au dat DEJA gata?!
  La molitvele Sf.Vasile cel Mare, nu simțeai NIMIC?
  N-ai văzut demonizați în viața ta preoțească, niciodată?!
  Iar dacă n-ai văzut, auzit…ceea ce nu cred, din Scrierile Sf.Părinți, nu te-ai dumirit că DA, există?
  Iar dacă există, există și Dumnezeu, Cel care i-a făcut, fiind înainte de cădere, îngeri de lumină?
  Ai fost slab de înger și/sau te-ai făcut preot DIN INTERES…MATERIAL, din COMODITATE și din SLAVĂ DEȘARTĂ, plăcându-ți plecăciunea oamenilor în fața ta!

 6. Știi ce se spune mă, atunci când vin spre exemplu vrăjitori la spovedanie? Dacă preotul e preot cu adevărat, SIMTE, I SE DEZVĂLLUIE ce fel de persoană a venit la el, ce hram poartă și DE CE vrea eventual, nu atât dezlegarea de păcate (spuse mincinos, parțial…) ci împărtășirea cu Prea-curatele Taine pentru a se întări Diavolul sau legiunea de diavoli din ei, căpătând puteri malefice, mai mari!
  Nu l-ai simțit niciodată pe dracul, mă?
  Nu te-a luat cu frig niciodată din senin? Acela a fost dracul mă!

  Auzi la el….încă din anul 2 de teologie la Seminar, NU accepta că oamenii mor pentru că au greșit proștii ăia doi, mușcând din măr! De ce mă? Au plătit plătind până la Judecata Finală și urmașii lor, păcatul neascultării…și, vrei să-ți spun ceva?
  De cele mai multe ori, e o binecuvântare că MORI lumii ăsteia și FIZIC, pentru că ducerea ei la nesfârșit, te-ar schimba din bun în rău, viața devenindu-ți iad perpetuat pentru că, odată cu trecerea anilor, după ce-ai gustat din viață, îi realizezi deșertăciunea și vânarea de vânt și tinzi, dorești PERFECȚIUNEA SPIRITUALĂ pe care n-o atingi decât trecând DINCOLO, alături de Hristos!

 7. Se leagă-apoi justificându-și ÎNDOIALA, de pasajele smintitoare din Vechiul Testament, de parcă n-ar fi zis Hristos că trebuie luată în seamă PREPONDERENT Legea Nouă, a Darului…având Evengheliile, Epistolele, șamd…plus Tradiția, scrierile Sf.Părinți care lămuresc MULTE și din Vechiul Testament, și din Noul Testament.
  El, de fapt, NICIODATĂ NU L-A CUNOSCUT PE DUMNEZEU…”dumnezeul” lui a fost o noțiune abstractă de care s-a agățat ca să trăiască la căldurică, împlinind un ritual, și NU Sf.Taine, pentru a-și satisface nevoile omenești de trai, DOVADĂ că nu l-a aceptat și nu-L acceptă, decât RAȚIONAL sau SUPRA-RAȚIONAL!

 8. Vine și cu bomboana de pe colivă, arătând vezi Doamne…că occidentalii sunt mai cu moț, pentru că au realizat că Dumnezeu nu ”există”, ”bisericile” (locașurile lor de cult) transformându-se în săli de concert, de recreere, multe dintre ele închizându-se, deci iată ce deștepți și civilizați și binevoitori, făcători de bine unii altora sunt ei, între ei, spre deosebire de noi…cam așa!

  Mai încolo, cică ”occidentalii ăștia agnostici, atei sau homosexuali, ne dau o lecție teribillă = fac bine dezinteresat”, adică sunt mai buni și mai valoroși decât noi…RĂMÂI CU EI, FĂ CA EI…deja ochișorii ți s-au schimbat!

  Păi, la ei, ca și cu sectanții = odată căștigați de încornorați, nu-i mai muncesc cu ispitele și nu le mai hrănesc patimile: așa îi vezi lăsându-se lesne de băutură, droguri, alcool și femei, pentru că sunt deja ai lui!
  Dracul de la ei, stă lăfăit, chior, șchiop într-o rână, pentru că oamenii l-au întrecut deja!

 9. La noi, potrivit unei vedenii, pe un călugăr sunt zece căpetenii de draci care vor să-l deturneze de la îndeletnicirea cu cele sfinte, de la rugăciune, etc…deci…așa și cu tine: fiind preot, șapte diavoli au fost pe tine ca să te ispitească și…TE-AU BIRUIT!

  Vorbește prin gura lui, duhul lui Antihrist, prin PARIUL pe care și l-a pus cu el însuși că, numai prin știință și tehnologie omul se poate auto-depăși, eliminând misticismul, mitologia, ceea ce ajută la ”descifrarea” acestei lumi…NU a alteia, de DINCOLO care nu mai ”există”!
  Deci, RAIUL PĂMÂNTESC îl caută răspopitul Toader!
  ”Răspunsurile la bolile și suferințele noastre, se află AICI…” în știință și tehnologie, prin cipare și cyborgizare, NU ca pricină de neascultare și încălcare a vieții duhovnicești, omul fiind mântuit DE NEVOIE, prin boli, necazuri și chiar războaie.

 10. Răspunsurile, spune el, ”se află AICI…unde este cancerul și ebola, noi ne căutăm răspunsuri sau soluții prin alte lumi. Ajută-mă Brahma sau Alah, să-mi salvez copilul…”

  ”Intărește” ceea ce spune prin anticiparea îmbolnăvirii copilului, când te vezi neputincios, afirmând că, ”abia atunci ți-ai fi dorit să vezi spitale și institute de cercetare, în locul sutelor de mănăstiri construite, ctitorite, răz-văruite…”

  Toadere…Biserica, nu se va prăbuși din pricina fier-betonului încastrat în ea, nici din pricina dorinței unor episcopi de a ctitori nu știu câte Biserici și/sau mănăstiri crezând că astfel se mântuiesc ei și neamul lor până la al nouălea, ci din pricina duhul Antihristic care zace-n în unii din voi, a smintelii produse printre credincioși, a iubirii de arginți și-a schimbării multor CÂRTE din Lege, cum s-a petrecut la ”Sinodul” din Creta!

 11. Vorbește de RISIPĂ și LIPSĂ DE SENS în propriul destin…înseamnă că Duhul Sfânt niciodată nu i-a umplut sufletul, încât în amintirea a ceea ce-a simțit cândva, să-i fie pricină de mângâiere și bărbăție în a merge înainte cu RĂBDARE, RĂBDARE, RĂBDARE…nu până la prășit, ci până la sfărșit!

  Curiozitatea mea constă în momentul hirotoniei, când i s-a pus mâinile pe cap de către mai-mari, cerând coborârea Darului Sf.Duh peste el, în timp ce în Biserică se striga ”Vrednic este!”, CE-A SIMȚIT atunci?
  Chiar NIMIC?

  Iar dacă s-a simțit slab, de ce a primit apoi, și darul hirotesiei, pentru a spovedi, dacă simțea că se poate sminti?!
  Sunt multe întrebări care ar explica lepădarea lui de creștinism în general, de ortodoxie în particular, și de auto-excludere din preoție!
  Toadere, preoția nu ți-o ia nimeni, cu ea mori!
  La Judecată, vei fi judecat ca preot, nu ca mirean răspopit, ateizat, tehnologizat, poate chiar CIPAT!

  Auzi ce-l îngrozește pe el: dacă am ajunge față-n față cu propriile limite, unde-am ajunge? Nicăieri! Ori mori din pricina nesuportării lor, ori ceri ajutor prin rugăciune spre izbăvirea de ele!
  Acuma, nu spune CINE ne-ar pune sau implune o anumită LIMITĂ…și, ce înseamnă pentru fiecare LIMITĂ!

  1. Multumesc mult pentru comentarii, sa te aiba Dumnezeu in paza. Eu n-am vizionat filmul, din lipsa de rabdare (si teama de sminteala), dar citisem articolul si stiam doar in mare despre ce e vorba.
   Din pacate omul acesta probabil ca nu realizeaza ca e scos in fata de un sistem ocult, intrucat, prin ceea ce spune, slujeste propagandei actuale.
   Ceea ce spune el dovedeste o data in plus ca specializarile in „teologie” facute in Occident te pot demola sufleteste, mai ales daca nu stai bine pe picioarele tale.
   Stiinta si tehnologia nu-ti pot salva sufletul. Intr-adevar, inmormantarile te marcheaza, poate chiar te socheaza, iar daca nu ai nadejdea invierii si convingerea ca omul e creatia lui Dumnezeu, facuta cu un rost, o iei razna.

 12. Una peste alta, știți ce face răspopitul Toader?

  Din ”milă” față de sine (apropos de limite…), față de lume și față de copii, se răzvrătește, se împotrivește Lui Dumnezeu, făcând aceeași greșeală ca a lui Petru care îi spunea CU MILĂ lui Hristos să se cruțe pe sine de la jertfa Sa de pe Cruce, auzind de la blândul Hristos un tăios: ”Înapoia Mea, Satană!”

 13. DOAMNE AI MILA DE NOI TOTI! Nu are pic de bucurie si vlaga in tot ce spune…parca l-ar strange cineva de gat cand vorbeste… Doamne pazeste-ne! Intoarce-ne pe toti la credinta!

 14. Dacă nu l ai descoperit tu…nu inseamna ca DUMNEZEU NU exista …!
  Sunt persoane care l au descoperit…. Pentru care EL…e viu….
  Era mai onest sa ți ții opiniile…trairile….pentru tine ! Știai ca vei stârni iar un conflict în opinia publica ….ca i vei împărți în pro și contra ! Acum….in aceste vremuri…
  Nu se face …..
  Iartă l….si pe el….

  1. E dreptul lui sa aiba o opinie. Daca esti credincioasa, n-ar trebui sa-ti faci probleme ca te-ar putea influenta un’ biet’ om. E de apreciat ca nu e ipocrit cum sunt foarte multi preoti.

  2. A fost opțiunea lui. Suntem liberi sa spunem și sa facem ceea ce credem. În numele bisericii s-au purtat destule războaie, au murit destul oameni. Mergeți și va închinați la moaște ca moaștele o sa va aducă sănătate și tot ce va doriti. Argumentele pro și contra trebuie acceptate.

   1. Nu confunda Biserica cu erezia papistasa de la Roma care a condus inchizitia si cruciadele… Ortodoxia nu a avut asa ceva nicioadata.

 15. MINUNAT COMENTARIU,MAGDA.
  Daca …nu avea nici un interes …erea corect sa renunte la preotie si sa-si pastreze anonimatul..nu sa devina „celebru”datorita inselarii in care este …..
  Oricum pare un om chinuit tulburat …nu are liniste …Nu arata deloc …ca un om care si-a gasit calea ….
  .
  Probabil daca ar avea un copil bolnav…nu si-ar pune nadejdea in clinici si aparate …
  Daca dupa 11 ani de preotie ..nu L-A SIMTIT PE DUMNEZEU…trebuia sa se intrebe …care e vina lui…??
  Problema e ca probabil sunt multi popi care nu au credinta ,care fac numai un serviciu ..si din cauza asta …ortodoxia noastra ….nu mai este traita cu adevarat ..ci este numai de fatada …MORMINTE VARUITE ….
  Din cauza asta …”sinodul”cretan….nu-i intereseaza …..si nici ce se intampla cu sufletele celor pe care ii pastoresc ..
  .

  1. Elena, te pot intreba tu in cine iti pui nadejdea in caz de boala? In special in cazul copiilor? Ii duci la spital sau la Biserica?

   1. Sa-ti spun o treaba: chiar daca te duci la spital, nadejdea iti e tot la Dumnezeu.
    Si sa ne fereasca Dumnezeu de necaz, dar atunci cand medicii nu mai dau cuiva nici o sansa, tot la Biserica ajunge.

 16. asta vorbeste ca un ong-ist umanist,, cu ce se ocupa oare, el sau familia lui, ca prea miroase a comunist umanist. auzi „biserica si dimensiunea sociala” ! pai Hristos a fost voluntar care stergea batranii la fund sau preot care a venit cu sabia cuvantului?

  In ultimii 20 de ani am fost martor la cat de multi tigani au primit preotia, tiganii jidani veniti in biserica cu gandirea de lăutarie au infectat Biserica, multi au ajuns episcopi. Aici ajunge biserica cand primesti la preotie pe aia care nici macar de 2 generatii nu sunt ortodocsi, parintii lor invatand talmudul sau vrajitoria.
  Asa se intampla cand intr-un popor aduci material strain si le dai cetatenie si nume noi.
  Pute a lucrare masonica ong-ista, cei care controlează editurile si presa.

  1. in Londra circula pe autobuze o reclama uriasa mai demult – DE CE SA CREZI IN DUMNEZEU CÂND POŢÎ SĂ FI MAI BUN? il caracterizeaza perfect pe acest anticrist

  2. Dumnezeu sa-l aiba in paza!

   Domnule Vasai, spui ca in ultimii 20 de ani ai fost martor la venirea in corpul Bisericii a multor tigani si jidani care au infectat Biserica, si multi chiar au ajuns episcopi. Pana aici sunt total de acord. Dar cine i-a primit in randul preotimii?! Cine i-a hirotonisit si le-a dat parohii?! Cine i-a aparat cand au inceput sa faca faradelegi omenesti cat si intru Cristos?!? ONG-urile?! Editurile? presa?!
   Nu, draga frate! Daca esti drept-credincios iti vei raspunde sincer la aceste intrebari si vei afla adevarul! Domnul sa te lumineze!

 17. Ma gandesc totusi sa nu judecam. Omul se afla intr-o mare eroare si nu-si da seama de asta. Trebuie combatute aceste idei, dar fara a-l judeca pe el, ca persoana. Comportamentul sau e des intalnit la noi, numai ca slujirea de preot nu e o meserie oarecare, preotul are o responsabilitate mai mare chiar decat medicul.
  Mai sunt si altii printre noi care urmeaza o anume facultate ca asa vor parintii, ei neavand nici o afinitate cu meseria respectiva. Apoi, se angajeaza tot de gura altora intr-un anumit loc si merg in sila la serviciu. N-au nici o tragere de inima, ar vrea sa plece, dar traiesc cu impresia ca le va fi foarte greu sa se angajeze in alta parte si nu sunt capabili sa ia o hotarare si sa plece sa-si caute altceva de lucru.
  Probabil ca avem de-a face cu una din aceste situatii, numai ca preotia e mult mai mult decat o meserie ca oricare alta.
  De-aia cred ca judecata nu ajuta, ci mai degraba o rugaciune si un sfat, dar ideile pe care le propaga trebuie neaparat combatute, fiindca sunt de natura a sminti si pe altii.

  1. „preotul are o responsabilitate mai mare chiar decat medicul”…

   Wow… inca exista oameni ce gandesc in halul asta? Sunt uimit… si dezamagit in acelasi timp de unde inca suntem ca oameni in partea asta inapoiata a lumii.

   1. Da, mai Alex, pentru ca responsabilitatea medicului pentru pacientul sau tine pana la mormant, in timp ce responsabilitatea preotului pentru fiul sau spiritual trece dincolo de mormant.
    In plus, multe boli (probabil toate) au (si) o cauza spirituala, iar un preot bun poate sa ajute la vindecarea sufletului (psihicului, daca vrei sa ma exprim pe limba ta) mult mai bine decat un psiholog.

 18. De ce sminteala? De ce sunteti rai fata de un om care nu avut niciun cuvant urat importriva a ceea in ce credeti voi?
  Omul si-a expus parerea. Si a expus niste chestii care ar trebui sa dea de gandit multora:
  – Exemplul venit de la oamenii care fac bine dezinteresat, fara a astepta o rasplata de sus.

  Prea multa ura impotriva unui om ce a dat un interviu simplu pe care nici nu l-ati ascultat. De verificat spusele sale, nici nu mai zic.

  1. Era normal ca afirmatiile sale sa provoace o asemenea reactie, atat timp cat atitudinea lui e fundamental gresita. Mai mult, expunerea parerilor sale poate sa-i sminteasca pe cei neinvatati si mai slabi in credinta.

   1. Ionut, tu faci din credinta o afacere de grup pe cand asta este ceva pur individual/intim. ‘neinvatati si mai slabi in credinta’… hmm… parca ai vorbi despre votanti… Ce au de oferit cei invatati si tari in credinta altul decat un sistem de gandire doctrinara care de multe ori nu are alta baza decat traditia ori afilierea la un grup sau altul dintr-o loialitate partizana fara nici o baza sanatoasa, ca la o echipa de fotbal unde ‘ai nostri sunt mai buni decat ai vostri…’ bazat doar pe o credinta nerationala.

    Ce autoritate ai sa spui ca atitudinea lui e ‘fundamental gresita’? despre ce fundament vorbesti- cel a BOR? atunci da, sigur- cand atacti fundatia businessului care este BOR astazi, ai dreptate insa moral nu poti sa-ti impui vederile nimanui.

 19. pentru ALEX ..

  in cazul in care e cineva bolnav ….binenteles ca il duci la doctor ,la spital sau unde e nevoie …
  DAR.,…NADEJDEA VINDECARII ti-o pui in DUMNEZEU care lucreaza prin doctori.
  NU VINDECA doctorul,ci DUMNEZEU ..daca vindecarea este spre folos ..duhovnicesc
  .
  Multi pacienti s-au vazut tratati de SFINTI DOCTORI FACATORI DE MINUNI ,SFANTUL NECTARIE ,SFANTUL LUCA ARHIEPISCOPUL CRIMEII…SFANTUL IOAN RUSUL,SI MULTI ALTI SFINTI..PRIN CARE LUCREAZA DUMNEZEU….
  .

 20. nu stiu cat de mult sa fiu de partea lui Ion Aion sau cu cei care sunt impotriva lui . Cert este ca omul intradevar vorbeste despre un”sistem ” cu adevarat bolnav. Fiecare este total liber sa gandeasca si sa creada dupa cum doreste. Pentru cei care au scris comentariile foarte lungi despre faptul ca nu este bine ce a facut , dandu-se buni creatini observa ca uita de :”nu judeca ca sa nu fi judecat” nu credeti ca are cine il judeca?

 21. Bun, sa continuam. Ion Aion a fost probabil impins la un astfel de gest din cauza sistemui care intradevar este o mare buba.Spre exemplu(voi puncta cu liniute sa fie mai usor se inteles): -preotii si in special mai marii BOR daca ne uitam cu atentie ,arata din punct de vedere al vesmintelor ca si imagine descrisa in vechiul testament a preotilor ce L-au omorat pe Iisus. cand ei defapt ar trebuii sa fie niste exemple vii de modestie nu de opulenta .
  -banul este ochiu dracului , iar cu toate astea BOR nu sti cum sa faca mai multi bani in loc sa dea celor in nevoie!
  -cand Iisus a intart in templu ce a facut? a daramat mesele negustorilor . ce se intampla la poatra si inauntrul fiecarei manastiri si biserici ??? comert , comert, comert ! comert aprobat de BOR pentru a castiga cat mai multi bani! (din nou , banul ochiul dracului) spre dezamagirea mea , am ajuns sa vad la magazinul unei catedrale odorizante auto cu Maica Domnului ? ii intreb pe atat de inversunatii datatori cu pietre in „raspopitul” este normal?
  -este normal sa aduci Lui Dumnezeu ofrande sa Il venerezi , dar prin constructii de zeci de milioane de euro ? cand zilnic mor oameni de foame ? Sf parinti si Pusnicii si cu adevarat traitorii , construiau biserici ? catedrale? se faleau in asa hal in cat sa isi puna chipul pe cine stie unde? NU ! nu ei traiau pentru credint si pentru Dumnezeu ! si mai ales pentru alti oameni , pentru care isi duceau pustnicia! nu cred ca erau atat de lacomi incat sa se roage doar pentru ei.

  astea sunt doar cateva motive. cu siguranta sunt mult mai multe . asa ca buni crestini care va aratati , inainte de al judeca pe unu si pe altul , inainte de a arunca cu pietre ( sustinand o institutie, o afacere astfel ajunsa biserica din pacate) cercetati-va pevoi , calculati cate fapte bune a-ti azi de exemplu , bineinteles fara a astepta nici un fel de recunostinta din partea oamenilor si a Lui Dumnezeu si apoi vorbiti , judecati si va dati cu parerea ce este in mintea si sufletul altora.

  1. Corect. Dar nu trebuie confundata Biserica lui Hristos cu adunatura de la nivelul inalt al BOR-ului care desi vorbesc despre calea lui Hristos fac exact invers ca stim noi cine.

 22. Alex ic …

  el spune pur si simplu Dumnezeu nu exista …..si la asta nu poti sa taci…
  Face putine afirmati despre sistem…si nu din cauza sitemului sustine aberatiile pe care le sustine
  Sistemul este intr-adevar bolnav …dar pentru asta trebuia sa se revolte impotriva sistemului ..
  ce inseamna a judeca ????daca-i spui cuiva ca greseste ..inseamna ca l-ai judecat????
  Trebuie sa-i lasi pe toti in ale lor …ca sa nu-i judeci????
  Si sfantul apostol Pavel zice ca daca fratele tau greseste sa-i spui ,apoi sa mai iei un martor ,sa-l spui Bisericii…..si apoi sa-ti fie un strain….daca nu se indreapta ..
  Daca un om e mai slab ..poate crede ce spune „parintele”….sau poate pune un semn de indoiala in mintea cuiva …
  NU POTI ..SPUNE RAULUI …BINE …

 23. elucubratiile unui culegator in ale teologiei, care se vrea sa fie preot..si nu e..doctor ..si nu e..profesor universitar…si nu e… Au avut grija sa puna pe fundal muzica sa smiteasca naivii mai usor…

 24. Daca te raportezi la bibliografia apuseana, esti demn de mila.Daca vietile sfintilor pentru tine nu reprezinta nimic daca demonstatiile facute dea lungul vietii lor nu au trezit spiritul din tine, baiete , nu pot spune decat ca puterea ta de intelegere se limiteaza doar la materie pe care o poate manipula si dracul in concluzie te ai dat pe mana lui.

 25. Desi am intalnit acest video pe youtube,nu am dorit sa-l vizionez,dar pentru faptul ca l-a publicat Ortodox- Info,m-a „provocat” si am facut-o…Va multumesc!
  Trebuie sa multumesc pe aceasta cale si sorei noastre Magda,care a facut aici un adevarat „rechizitoriu”,prin care mi-a facut cunoscute unele lucruri ale ortodoxiei,despre care nu eram foarte lamurita…
  Iti multumesc,sora Magda!Dumnezeu sa te binecuvanteze!
  Dumnezeu si Maica Domnului sa ne lumineze,sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi,pe toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.