X

Erdogan, FARA LIMITE. Vrea să transforme SFANTA SOFIA în MOSCHEE și să se roage aici înainte de PAȘTI

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De mai multă vreme Erdogan se uită cu poftă la catedrala Sfânta Sofia, pentru a o transforma în moschee, după modelul lui Mahomed al II-lea.

Reccep Tayyip Erdogan, noul sultan al Turciei, pare tentat să repete figura predecesorului său medieval, Mahomed al II-lea Cuceritorul, care după ce a ocupat Constantinopolul, pe 29 mai 1453, a mers să se roage la basilica Sfânta Sofia, după ce i-a masacrat în prealabil pe preoții creștini ce oficiau acolo.

Potrivit La Croix, „cu două zile înainte de referendumul din Turcia și în ajunul Paștilor președintele turc ar plănui să se roage cu membri ai partidului său, AKP și cu lideri religioși în Sfânta Sofia.

În 2016, în perioada ramadamului, au mai avut loc rugăciuni în incinta basilicii, iar televiziunea publică Diyanet a difuzat în fiecare zi în direct pe câte un imam diferit citând din Coran.

La Croix subliniază: „Niciodată Sfânta Sofia nu a fost folosită de o manieră atât de intensivă pentru activități religioase de când a devenit muzeu.”

Sunt mulți ani de când AKP, partidul lui Erdogan, o formațiune islamică conservatoare privește cu poftă către Sfânta Sofia, pentru a o transforma în moschee, decenii după ce Mustafa Kemal Atatürk a transformat-o în muzeu, pin decret, în 1934.

Nu este un secret pentru nimeni admirația pe care Erdogan o poartă lui Mahomed al II-lea Cuceritorul și Soliman Magnificul, după cum o arată și palatul pe care și l-a construit – un fel de Topkapî hidos și uriaș – descris astfel de Le Figaro:

„Totul este în conformitate cu nebunia grandorii care caracterizează toate proiectele lansate de Erdogan: întinzându-se pe 200.000 de metri pătrați, construit în stil neo-selgiucid, cu 1000 de camere ultraluxoase, noul palat a costat peste 350 de milioane de dolari. Acest edificul gigantic, care depășește în mărime palatele otomane, amintelte de construcțiile impozant și inevitabil kitsch ale regimurilor totalitare.”

Sfânta Sofia, o bijuterie de arhitectură, simbol al creștinătății, a început să fie construită în 532, fiind inaugurată de împăratul Iustinian și de soția sa Teodora pe 27 decembrie 537.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Banuiesc ca in Romania e imposibil ca Johannis sa ceara transferul catre BOR al suprafetei de teren concesionate pentru construirea moscheii, nu?
    Noi nu permitem asa ceva, altfel n-am fi niste slugi bune de calcat in picioare… Ne-am strica “firma”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button