În Moldova va fi INTERZIS importul şi folosirea produselor cu conţinut de MERCUR

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Republica Moldova s-a angajat să elimine importul şi utilizarea produselor cu conţinut de mercur prin ratificarea Convenţiei de la Minamata. În particular, convenţia stabileşte lista de produse cu adaos de mercur şi data de stopare a fabricării, importului sau exportului acestora.

La evenimentul organizat cu ocazia ratificării convenţiei, ministrul mediului Valeriu Munteanu a declarat că există suficiente studii care demonstrează că mercurul este extrem de periculos în egală măsură pentru sănătate şi pentru mediu, transmite IPN.

Ministrul a precizat că deja a fost adoptat cadrul legal care interzice importul şi plasarea produselor cu mercur în Moldova, iar intenţia autorităţilor este să scoată definitiv din uz produsele cu mercur.

„Avem circa două milioane de becuri cu mercur în diverse instituţii. Acestea trebuie să fie colectate şi reciclate. În acest sens, va exista un centru de stat care va pregăti infrastructura de preluare a acestor produse cu titlu gratuit. Lămpile şi termometrele care mai sunt în uz vor ajunge la o linie unde mercurul va fi scos, depozitat şi transportat”, a mai spus ministrul Mediului.

Reprezentanta United Nations Environment Programme, Giovanna Chiodi Moiré, a spus că peste 40 de state au ratificat Convenţia de la Minamata privind mercurul şi a mulţumit conducerii Republicii Moldova că s-a alăturat acestui angajament global.

Managerul Oficiului pentru prevenirea poluării mediului pe lângă Ministerul Mediului, Tatiana Ţugui, a menţionat că mercurul migrează din mediu şi ajunge pe masa consumatorilor prin diverse produse. Peştele este unul din produsele care absoarbe foarte bine mercurul din apă. Mercurul are impact negativ asupra sistemului nervos. Mai ales vulnerabili sunt copiii.

Deşi Republica Moldova nu produce mercur, pe piaţa internă sunt însă plasate un şir de produse cu conţinut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii şi acumulatori, dispozitive de măsurare. Acestea, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X