Dacă ai descoperit o peșteră, statul vrea să o declari. Altfel te amendează

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nu știm cât de des te aventurezi să cauți o peșteră nouă sau când a fost ultima oară când ai descoperit una, dar în caz că ți se întâmplă să descoperi vreuna, la un moment dat, trebuie să știi ce conduită îți impune legea. Altfel, ai putea primi o amendă care să-ți taie de tot pofta de plimbat!

Dacă descoperi o peșteră și nu anunți descoperirea ta, poți fi amendat cu până la 6.000 de lei, ca simplu cetățean, ori cu până la 50.000 de lei, ca persoană juridică. Obligația de a anunța o peșteră recent descoperită este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007.

Când vorbim de peșteri, vorbim de fapt de ceva ce aparține patrimoniului național, așadar este inadmisibil să spunem că poți să te faci proprietar pe o peșteră sau că poți trage foloase de pe urma ei, doar pentru că tu ai descoperit-o. De altfel, nu poți să obții nimic pentru norocul peste care ai dat, poate doar veșnică recunoștință din partea semenilor tăi.

De asemenea, dacă, să zicem, ești proprietarul terenului sub care se găsește această peșteră, nici în acest caz nu poți să-ți arogi vreun drept asupra ei, iar mai mult decât atât, va trebui să permiți intrarea în peșteră de pe terenul tău, atunci când ți se cere acest lucru. Nu doar că sună a limitare a dreptului tău de proprietate, chiar este una, numai că una bine fundamentată!

Potrivit actului amintit, peșterile se clasează în mai multe grupe, în funcție de importanța lor și de minunățiile pe care ni le oferă: unele sunt monumente naturale, altele sunt clasate ca rezervații naturale, iar pentru peșterile din clasa A, potrivit ordonanței, este interzisă chiar popularizarea și mediatizarea datelor precise de identificare şi localizare a acestora (potrivit actului, în clasa A intră peşterile „cu sectoare de valoare excepţională, care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor, sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional”). Și aici, pentru încălcarea obligației de a nu face publice date precise ale peșterii, amenzile sunt aceleași ca cele prezentate mai sus.

One thought on “Dacă ai descoperit o peșteră, statul vrea să o declari. Altfel te amendează”

  1. Altfel spus, antihrist vrea să-şi uşureze munca de depistare a refractarilor ce vor refuza semnul lui, prin controlarea zonelor în care aceştia s-ar putea ascunde. Pentru a-i lua ca din oală, fără prea mare efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X