Epidemia de rujeolă din România a atins cote alarmante, fapt care i-a determinat pe reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să dea ţara noastră drept exemplu negativ la nivel european. Ba mai mult, aceştia le-au cerut autorităţilor române să combată, prin toate măsurile posibile, răspândirea bolii şi în alte state vecine aflate la risc.
La mică distanţă de ţara noastră, tot pe lista neagră a experţilor OMS, se situează Italia. Dacă în România au fost înregistrate până în prezent 3.911 cazuri, italienii au raportat 1.000 de cazuri de îmbolnăviri, motiv pentru care au intrat în vizorul OMS deoarece şi acolo există riscul ca situaţia să scape de sub control.
Specialiştii români afirmă însă că singura soluţie pentru a stopa epidemia o reprezintă vaccinarea micuţilor în contextul în care rata vaccinală a scăzut dramatic la vaccinul ROR (rubeolă – rujeolă – oreion). Efectele dramatice, dar şi cele 17 decese înregistrate în ultimele luni, toate la pacienţi neimunizaţi, i-au băgat în sperieţi pe unii părinţi care, deşi iniţial au refuzat să-şi imunizeze copiii din diverse motive, au revenit la cabinetele medicilor de familie
„În prezent, acoperirea vaccinală la ROR este de 85% la prima doză şi de 65% la a doua doză”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gindrovel Dumitra, reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
Părinţii s-au dus cu copiii la vaccinare Potrivit acestuia, cel mai recent sondaj făcut în rândul medicilor de familie a evidenţiat că, în cazul vaccinului ROR, 32% din medicii de familie au recuperat copii pe care părinţii n-au vrut iniţial să-i imunizeze. Alţi 28% din medicii de familie nu au reuşit să recupereze deloc micuţi nevaccinaţi şi alţi 39% au recuperat o parte din copii. „E un semnal pozitiv, s-au îngrijorat văzând amploarea epidemiei de rujeolă de la noi”, a completat medicul de familie.
La rândul său, profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, spune că singura soluţie o reprezintă vaccinarea. „Epidemia evoluează în ţările în care acoperirea vaccinală este mai mică de 95% şi noi suntem într-o astfel de situaţie. Singura soluţie e ca părinţii să se prezinte cu copiii la medic, să facă sau să completeze vaccinarea copiilor”, a arătat microbiologul, adăugând că nimeni nu a reuşit să demonstreze până acum efectele adverse ale vaccinului.
Ne apropiem de 4.000 de cazuri raportate. Potrivit celor mai recente date publicate de Instititul Naţional de Sănătate Publică (INSP), au fost confirmate 3.911 cazuri de rujeolă în 37 de judeţe, dar şi 17 decese, cinci din ele fiind înregistrate în judeţul Arad. În ceea ce priveşte repartiţia pe grupele de vârstă, cei mai mulţi pacienţi au vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, aici fiind cuprinşi peste 1.500 de copii. Următoarea categorie de vârstă afectată de boală este cea sub un an, peste 700 de bebeluşi fiind afectaţi de boala infecţioasă.
Iata STATISTICI OFICIALE EDIFICATOARE (ascunse de mass-media):
In 2011 au fost 4784 cazuri de rujeola la o acoperire vaccinala de 94,7%;
In 2012 au fost 7450 de cazuri la o acoperire de 95,1%;
Asadar, suntem trecuti pe lista neagra si este declarata epidemie de rujeola, pentru 3911 cazuri la o acoperire de vaccinala de 85% in peste un an de zile, comparativ cu anul 2012 in care s-au inregistrat 7450 de cazuri la o acoperire vaccinala de 95.1%.
Cititi va rog si:
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.