X

Cum vrea să rezolve Academia Română exodul tinerilor care termină facultatea

de null
inchide
Academia Romana propune ca absolventii de facultate care au beneficiat de subventia de la buget sa fie obligati sa munceasca in tara, dupa terminarea studiilor, un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate, sau sa deconteze cheltuielile inregistrate de stat cu pregatirea lor profesionala, scrie Economica. net. Academia atrage atentia ca exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante.

Propunerea apare in Strategia de Dezvoltare a Romaniei pe urmatorii 20 de ani, un document de aproape 1000 de pagini, publicat marti, in care Academia Romana face o diagnoza a situatiei Romaniei in fiecare domeniu strategic.

Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate, sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala“, se arata in strategia de dezvoltare a sistemului de educatie romanesc in urmatorii 20 de ani, publicata de Academia Romana.
In document, academicienii mai propun trasee posibile si borne pentru a apropia tara noastra de statele europene dezvoltate. “Programul de actiune propus are in vedere: pe termen scurt – stoparea fenomenelor negative din economie si societate; pe termen mediu – situarea Romaniei pe o pozitie medie din punct de vedere al nivelului de trai al tarilor din zona Visegrad si pe termen lung – situarea Romaniei pe o pozitie medie a tarilor dezvoltate din UE corespunzatoare din punct de vedere al resurselor de care dispune pe plan uman, al resurselor naturale, economic, geo-politic in cadrul UE”, arata presedintele Academiei in prefata documentului.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Asa a fost si inainte de revolutie, si e de bun simt , atat timp cat statul investeste in tine ca student 5 ani, si tu trebuie sa iti platesti datoria inapoi, asa e si in alte tari, la noi e sat fara caini.
    O alta idee mai practica ar fi asa , sa faca toate facultatile pe banii si cele publice si toti care gata facultatea pe banii parintilor, sa mearga unde vor dupa ce o termina, o tot spun demult , ca facultatea e la misto in ziua de azi, e doar o foie care arata o competenta care nu exista in realitate, aia care fac faculate cu adevarat sunt primi 5 din fiecare clasa, restul sunt mediocrici sau sub.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE