Cancerul este recunoscut la nivel mondial drept o problema majora de sanatate, care afecteaza milioane de oameni in fiecare an. Cercetarile de laborator au aratat faptul ca o serie de alimente au un impact direct asupra combaterii dezvoltarii celulelor canceroase.
Alimentele cele mai recomandate de medicii specialisti in vederea combaterii cancerului:
Broccoli
Broccoli, care face parte din categoria legumelor crucifere, in care se mai incadreaza si varza, conopida si varza creata, are un continut ridicat fitochimicale si Glucoraphanin, dar si antioxidantul indol-3-carbinol.
Acestia reduc riscul de cancer de col uterin, de cancer de san, de cancer gastric si de cancer de prostata. Intrucat fitochimicalele sunt enzime sensibile la caldura, pentru a pastra beneficiile pe care le aduce broccoli organismului, leguma trebuie consumata in stare cruda.
Fructe de padure
Zmeura, murele, afinele, dar si capsunile contin concentratii mari de fitochimicale numite antocianine, care incetinesc dezvoltarea celulelor premaligne. Aceste fructe protejeaza organismul si impotriva bolilor de inima si au efect antiinflamator.
Rosii
Acest fruct suculent este cea mai buna sursa de licopen, un antioxidant puternic cunoscut pentru prevenirea formarii anumitor tipuri de cancer. Acesta reduce, de asemenea, riscul de boli de inima si este un anti-inflamator natural.
Licopenul este eliberat atunci cand rosiile sunt fierte, de aceea rosiile conservate au concentratii mai mari de licopen decat cele proaspete.
Nuci
Nucile contin fitosteroli, care blocheaza receptorii de estrogen din celulele cancerului de san, incetinind ritmul de crestere a celulelor.
Usturoi
La fel ca si ceapa, prazul si arpagicul, usturoiul ajuta la combaterea cancerului de stomac si de esofag si reduce riscul aparitiei cancerului de colon. Printre compusii usturoiului care lupta impotriva cancerului se numara quercitina, alicina si compusii organosulfurati.
Fasole
Consumul regulat de fasole cu bob negru sau albastru, care contine o cantitate importanta de tirozina si lizina, s-a constatat ca reduce semnificativ incidenta cancerului de colon, dar si a cancerului de san.
Morcovi
Aceasta leguma este o sursa bogata de beta-caroten, un antioxidant care ajuta la incetinirea dezvoltarii celulelor canceroase. Morcovii contin falcarinol si falcarindiol, pesticide naturale despre care oamenii de stiinta cred ca au un rol suplimentar in lupta impotriva cancerului.
Ceai verde
Ceaiul verde are abilitatea de a opri cresterea tumorilor canceroase. Flavonele si vitaminele din ceaiul verde inhiba cresterea tumorilor maligne, dar impiedica si aparitia acestora. Aceste substante neutralizeaza radicalii liberi si nu permit ca din alimentele bogate in nitrati sa se formeze nitroamine cancerigene.
Alimente care favorizeaza cancerul
Grasimi animale. Carnea, branza, untul sunt alimente bogate in grasimi saturate si au fost puse in legatura cu obezitatea, un predictor important al cancerului.
Carne procesata. Mezelurile nu trebuie sa se constituie in alimente consumate cu regularitate. Unele salamuri, spre exemplu, contin cantitati ridicate de nitriti si nitrati, conservanti care pot, in cantitati mari, sa creasca riscul de cancer de stomac.
Consum excesiv de alcool. Un singur pahar de alcool nu dauneaza sanatatii, insa atunci cand este consumat in cantitati mari, alcoolul creste riscul de cancer bucal, esofagian sau de cancer de san.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.